Τον Ιούνιο του 2016 στην Μεγάλη Βρετανία επικράτησε το Brexit δηλαδή η έξοδος του Ηνωμένου Βασίλειου από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή το ισχυρότερο επιχείρημα αυτής παράταξης ήταν ο έλεγχος και ειδικότερα η ανάσχεση της λαθρομετανάστευσης. Στο αντίπαλο στρατόπεδο του #bremain τα μεγαλύτερο επιχείρημα της παράταξης παραμονής του Ηνωμένου Βασίλειου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ότι η επικείμενη έξοδος θα κλόνιζε καταστροφικά τα θεμέλια της κραταιής οικονομίας της Γηραιάς Αλβιόνας. Το σχετικό σύνθημα ήταν “Η έξοδος κοστίζει“.
Σήμερα είμαστε αρκετούς μήνες μετά την απόφαση αποχώρησης και ας εξετάσουμε λοιπόν πόσο άδικο είχαν οι οπαδοί του Bremain. Παρά λοιπόν τις προειδοποιήσεις ότι το Brexit θα κλόνιζε την οικονομική εμπιστοσύνη στην Βρετανική αγορά σήμερα πια αρκετό καιρό μετά το δημοψήφισμα υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία που ενισχύουν την άποψη ότι θα όχι μόνο δεν υπάρξει ύφεση αλλά αντιθέτως θα υπάρξει ευημερία στην Μεγάλη Βρετανία.
Προ ημερών, η Ένωση Βρετανικών Βιομηχανιών (The Manufacturers Organisation – EEF) εξέφρασε την εκτίμηση πως η οικονομία της χώρας δεν υπέστη μεγάλο πλήγμα από το #brexit. To EFF σε συνεργασία με τη διεθνή δικηγορική εταιρια Squire Patton Boggs παρουσίασε την έκθεση “Britain and the EU: manufacturing an orderly exit” όπου αξιοπρόσεκτο σημείο είναι ότι οι Βρετανοί κατασκευαστές βλέπουν μια τεράστια ευκαιρία για αύξηση θέσεων εργασίας, ανάπτυξη υποδομών και δημιουργία πλούτου από το διεθνές εμπόριο ιδιαίτερα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προφανώς αυτή η εκτίμηση υπάρχει επειδή μετά το #brexit αρκετοί περιοριστικοί και σε μερικές περιπτώσεις καταστροφικοί νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παύσουν να ισχύουν για το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ίδιοι νόμοι εδώ στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά ιδιαίτερα στο αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα της Ελλάδος.
Την εκτίμηση του EFF επιβεβαίωσε και η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι (Theresa May), όταν επικαλέστηκε τη συμφωνία της εξαγοράς της βρετανικής εταιρίας κατασκευής ημιαγωγών ARM Holdings από την ιαπωνική Softbank για £24.3 δισεκατομμύρια στερλίνες ως ένδειξη πως οι επενδυτές εμπιστεύονται τη Βρετανία και εκτιμούν ότι το #brexit θα αποβεί επιτυχές.
Βλέπουμε ότι η Μεγάλη Βρετανία ενήργησε σωστά και δεν άφησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην εθνική της ασφάλεια (άρνηση συνθήκης Σένγκνεν και σοβαρή αντιμετώπιση στην λαθρομετανάστευση με Brexit και τείχος στο Καλαί) και ούτε και στην εσωτερική της γαλήνη (διατήρηση του εθνικού της νομίσματος της στερλίνας, προστασία της κατασκευαστικής της δύναμης και των θέσεων εργασίας και μοντέλου εισαγωγών-εξαγωγών με πρόβλεψη σε εξωκοινοτικό κύκλο εργασιών).
Η Ελλάδα;Η Ελλάδα με μνημόνιο μένει στον πάτο! Ο δείκτης που καθορίζει τον βαθμό επενδύσεων σε μια χώρα από άλλες χώρες σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ονομάζεται Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (Foreign Direct Investment – FDI).
Σύμφωνα με τα οικονομικό πόρταλ enterprisegreece.gov.gr του Οργανισμού Enterprise Greece που είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως σημαντικό στρατηγικό εταίρο παγκοσμίως, η Ελλάδα το 2015 έπιασε κυριολεκτικά τον πάτο στις επενδύσεις από άλλες χώρες λόγω των περιορισμών κινήσεων κεφαλαίου (capital controls) και της γενικότερης οικονομικής αλλά και πολιτικής αστάθειας.
Συμπερασματικά η πολιτικο-οικονομική μας ανάλυση είναι ότι με σωστές συμμαχίες και η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει Grexit και να επανακαθιερώσει εθνικό νόμισμα αν υπάρχει μια εθνική κυβέρνηση που να έχει φροντίσει πραγματικά για επενδύσεις και ανάπτυξη. Στο οικονομικό πρόγραμμα του Λαϊκού Σύνδεσμου – Χρυσή Αυγή μπορεί οποιοσδήποτε να διαπιστώσει το οργανωμένο και μεθοδικό σχέδιο που προτείνεται για την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/foularei-amerikanous-ependutes-h-agglia-meta-to-brexit-h-ellada-me-mnhmonio#ixzz4LgSuiSfO