Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Κίνηση ματ από τον Πούτιν: Πέταξε την Microsoft έξω από την Ρωσία!

Κίνηση ματ από τον Πούτιν: Πέταξε την Microsoft έξω από την Ρωσία!

Ένα από τα πιο νευραλγικά σημεία για την ασφαλή διακυβέρνηση μιας οποιασδήποτε χώρας είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Και είναι δεδομένη η παγκόσμια κυριαρχία της Microsoft σε αυτόν τον τομέα της τεχνολογίας επικοινωνιών με τον πασίγνωστο εξυπηρετητή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Microsoft Exchange και το αντίστοιχο πρόγραμμα διαχείρισης μηνυμάτων Microsoft Outlook.

Αυτή ακριβώς η παγκόσμια κυριαρχία μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως ένα πολύ αποτελεσματικό στρατιωτικό όπλο στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Σχετικό πρόσφατο παράδειγμα είναι η εσκεμμένη άρνηση παροχής αμειβόμενων υπηρεσιών από επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Κριμαία έπειτα από την δίκαιη προσάρτηση από την Ρωσία το 2014

Έτσι γι αυτόν ακριβώς τον λόγο ασφαλείας στην Ρωσία η διαχείριση της πόλης της Μόσχας θα καταργήσει όλα τα αμερικανικά προγράμματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών της Microsoft, δηλαδή ακριβώς το Microsoft Exchange Server και το Outlook, και θα τα αντικαταστήσει με αντίστοιχο σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Ρωσική κρατική κατά περίπου 45% εταιρία Rostelecom PJSC.

Για την ακρίβεια με προσωπική εντολή του Ρώσου Πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αρχίσει η σταδιακή αφαίρεση όλων των προϊόντων της Microsoft από την Ρωσική επικράτεια. Αυτή η τακτική θα μειώσει σοβαρά την δυνατότητα εύκολων κυβερνοεπιθέσεων σε χιλιάδες υπολογιστές ρωσικών δημόσιων υπηρεσιών, οργανισμών, ενόπλων δυνάμεων αλλά ακόμη και ιδιωτών.

Και με τον όρο “εύκολη κυβερνοεπίθεση” εννοούμε την ηλεκτρονική επίθεση με κακόβουλο λογισμικό μέσω ενός άλλου λογισμικού δηλωμένου ως ωφέλιμου και ακίνδυνου που να προέρχεται ακόμη και από παγκοσμίου φήμης εταιρία πληροφορικής. Η επίθεση αυτή πραγματοποιείται μέσω των ανανεώσεων (updates) του λογισμικού. Στην προκειμένη περίπτωση η κατασκευάστρια εταιρία είναι η Microsoft και τα κακόβουλα προγράμματα διαχέονται σε συγκεκριμένα δίκτυα κατόπιν εντολών φυσικά της κατάλληλης μυστικής αμερικανικής υπηρεσίας.

Πραγματικά τον Ιούλιο του 2016 η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας FSB είχε ανακοινώσει πως τα δίκτυα υπολογιστών αρκετών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων κρατικών υπηρεσιών και αμυντικών εταιριών, είχαν μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό. Η πιθανότητα τέτοιας ευρείας και ταυτόχρονης μόλυνσης δικτύων που προστατεύονται από πολύ προηγμένα συστήματα ασφαλείας, όπως πανάκριβα και εξειδικευμένα firewalls, είναι μηδαμινή. Εκτός και αν η μόλυνση έχει συνεργάτη κάποιο ήδη ηθελημένα εγκατεστημένο πρόγραμμα. Και τέτοια προγράμματα που βρίσκονται ηθελημένα εγκατεστημένα σε όλους τους υπολογιστές του κόσμου και όχι μόνο της Ρωσίας, είναι τα προγράμματα της Microsoft.

Άρα βλέπουμε πως η υπέρτερη θέση σε τεχνολογίες αιχμής από μια χώρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στρατιωτικό όπλο εναντίον μιας άλλης που εξαρτάται κοινωνικοπολιτικά από αυτή.

Η άμυνα σε αυτού του είδους τις ύπουλες κυβερνοεπιθέσεις βασίζεται σε μια στρατηγική πρωταρχικά πολιτικών αποφάσεων. Σε συνέχεια λοιπόν των εντολών του Πούτιν, ο επικεφαλής της τεχνολογίας πληροφοριών Άρτεμ Ερμολάεφ δήλωσε ότι σταδιακά από το 2017 στην Ρωσία θα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο λογισμικό ρωσικής προελεύσεως, όπως το MyOffice από την εταιρία New Cloud Technologies που έχει την έδρα της στην Μόσχα, αντί του περίφημου Microsoft Office.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σεργκέι Ζελένιακ εξήγησε ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζονται ως το παγκόσμιο υπέρτατο προπύργιο της δημοκρατίας, η Microsoft παρακολουθεί και καταγράφει εκατομμύρια Ρώσους χρήστες αλλά και χρήστες ανα την υφήλιο. Και ότι υπάρχει ακόμη πρόβλεψη να αντικατασταθούν και τα Windows με λογισμικό από Ρωσική εταιρία ανάπτυξης λογισμικού. Άλλωστε το τελευταίο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, το Windows 10, είναι ειδικά φτιαγμένο για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του εκάστοτε χρήστη και να τις αναφέρει πίσω στους εξυπηρετητές της Microsoft. Και αυτό ακριβώς θέλει να αποτρέψει η Ρωσική κυβέρνηση.

Επιπροσθέτως ο υπουργός Επικοινωνιών της Ρωσίας Νικολάι Νικιφόροφ έκανε σαφή τον μελλοντικό προσανατολισμό της Ρωσίας στην εσωτερική άνθηση του κλάδου της πληροφορικής αναγγέλλοντας ότι η Ρωσική κυβέρνηση επιθυμεί την επένδυση των φόρων και πιθανών άλλων κρατικών επιχορηγιών σε ρωσικά προϊόντα λογισμικού, άρα την χειροπιαστή δημιουργία θέσεων εργασίας σε Ρώσους πολίτες.

Βλέπουμε λοιπόν πόσο αποτελεσματικό γίνεται το Δημόσιο και ο κρατικός μηχανισμός μιας χώρας εάν βρίσκεται στην εξουσία μια εθνική κυβέρνηση, όπως σήμερα στην Ρωσία. Πότε θα έχουμε μια τέτοια ανάλογη Εθνική Κυβέρνηση και στην Ελλάδα;

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/kinhsh-mat-apo-ton-poutin-petaje-thn-microsoft-ejw-apo-thn-rwsia#ixzz4M6frV9AP

Exit mobile version