Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: “Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου” – Φωτορεπορτάζ από τις Τοπικές Οργανώσεις της Χρυσής Αυγής

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: “Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου” - Φωτορεπορτάζ από τις Τοπικές Οργανώσεις της Χρυσής Αυγής

Γεμάτα ήταν τα γραφεία των Τοπικών Οργανώσεων της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ελλάδα όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες ιστορικού περιεχομένου με θέμα: “Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου”.

Η ναυμαχία της Ναυπάκτου (Lepanto) έχει μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως η μεγαλύτερη και φονικότερη στο είδος της. Η μεγαλύτερη, διότι περισσότερα από 600 πολεμικά πλοία, ισο- μοιρασμένα μεταξύ των δύο αντίπαλων στόλων, συνεπλάκησαν σε μία τεράστια θαλασσομαχία και η φονικότερη, γιατί μέσα σε πέντε ώρες απωλέσθηκαν 30-40.000 ζωές και από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη. 

Η Κυριακή της 7ης Οκτωβρίου του 1571, κατά την οποία έγινε η γιγαντιαία θαλασσινή αναμέτρηση μεταξύ των ενωμένων Ευρωπαϊκών στόλων και το αντίστοιχου Οθωμανικού σήμανε, προσωρινά έστω, το τέλος της Οθωμανικής κυριαρχίας στη Μεσόγειο, αλλά και ταυτόχρονα αποτέλεσε και μία χαμένη ευκαιρία για την απελευθέρωση το Ελληνικού γένους, μετά από 110 χρόνια σκλαβιάς στους Τούρκους. Οι Έλληνες χρειάστηκε να περιμένουν άλλα 250 χρόνια που μια άλλη ναυμαχία, αυτή του Ναβαρίνου, θα τους έδινε την ευκαιρία για την επιτυχή παγίωση της επανάστασης του 1821, που τότε κινδύνευε.

Διαβάστε περισσότερα για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Την Τετάρτη 05.10.2016 πραγματοποιήθηκε στα γεμάτα υποστηρικτές του Κινήματος γραφεία της Τοπικής Βορείων Προαστίων (όπως και σε όλες τις Τοπικές της Χρυσής Αυγής) πραγματοποιήθηκε ιστορικού περιεχομένου ομιλία με θέμα την ναυμαχία της Ναυπάκτου (07.10.1571). Η πολύ ενδιαφέρουσα σχετική ομιλία έγινε από τον συναγωνιστή Κ. Αλεξίου. Ο συναγωνιστής αφού ανέπτυξε την επικρατούσα στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, ανέπτυξε λεπτομερώς την διεξαγωγή της ναυμαχίας.

Τόνισε την τεχνική – ναυπηγική υπεροχή των πλοίων και του φορητού οπλισμού της Ιερής Ένωσης έναντι των αντιστοίχων οθωμανικών, που είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων και την καταστροφή του οθωμανικού στόλου. Συγχρόνως ετέθη οριστικό τέρμα στις προς δυσμάς επεκτατικές βλέψεις των οθωμανών καθώς και στην χρήση κωπήλατων πολεμικών πλοίων. Δόθηκε επίσης το έναυσμα σε πολλές επαναστατικές κινήσεις υποδούλων στους οθωμανούς λαών, οι οποίες όμως δεν είχαν επιτυχία λόγω της μικρής έως ανύπαρκτης (αν και υποσχεθείσης) βοήθειας εκ μέρους των ευρωπαϊκών κρατών.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις κατά τόπους Τοπικές Οργανώσεις της Χρυσής Αυγής η προγραμματισμένη ομιλία με θέμα «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου» στα πλαίσια διενέργειας των μαθημάτων ελληνικής ιστορίας. Οι Συναγωνιστές που παρευρέθησαν παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την αφήγηση και τις ιστορικές λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της Ναυμαχίας, καθώς έγινε ιδιαίτερη μνεία στους λόγους οι οποίοι οδήγησαν την Ισπανία, τη Βενετία, την Μάλτα και διάφορα κρατίδια της Ιταλίας να συνασπισθούν υπό την ονομασία «Ιερός Συνασπισμός» και να αναμετρηθούν με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Δόθηκε επίσης έμφαση στην παρουσία Ελλήνων ναυτικών και στην καταστροφή του τουρκικού στόλου που είχε ως αποτέλεσμα την αναπτέρωση του ηθικού των υπόδουλων λαών της Βαλκανικής. Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου αποτελεί την αφετηρία μιας σειράς επαναστατικών και συνωμοτικών ενεργειών εναντίον των Τούρκων που μαρτυρούν τη ζωτικότητα και την έντονη εθνική συνείδηση των λαών της περιοχής, και κυρίως των Ελλήνων, ιστορικό δεδομένο πέρα από τη λογική των νεομαρξιστών που αναγάγουν τη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων στις αρχές του 19ου αιώνα.

T.O. Θεσσαλονίκης 

Τ.Ο. Δράμας 

Τ.Ο. Καβάλας 

Τ.Ο. Νέας Μηχανιώνας

Τ.Ο. Παιονίας

Τ.Ο. Πιερίας 

Πυρήνας Καστοριάς 

Τα «Μαθήματα Ελληνικής Ιστορίας» συνεχίζονται στην Τ.Ο. Πύργου και αυτή την εβδομάδα, το αντικείμενο ήταν η Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Την ιστορική αναδρομή επιμελήθηκε ο Συναγωνιστής Αλέξανδρος Μιχαλόπουλος. Με την ονομασία Ναυμαχία της Ναυπάκτου παρέμεινε στην ιστορία η ναυμαχία που έγινε στις 7 Οκτωβρίου του 1571, μεταξύ των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, των Ιωαννιτών Ιπποτών της Μάλτας, του δουκάτου της Σαβοΐας, του δουκάτου του Ουρμπίνο, του μεγάλου δουκάτου της Τοσκάνης και του Πάπα υπό την ονομασία «Lega Santa» («Ιερή Ένωση») αφενός και του ενιαίου στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφετέρου, παρά την είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου κοντά στις νήσους νότιες Εχινάδες παρά το Ακρωτήριο Σκρόφα. Η δε ονομασία της προήλθε όχι από την πόλη της Ναυπάκτου, αλλά από την ονομασία (θέση) του Κόλπου όπου έγινε η ναυμαχία, επειδή τότε ολόκληρος ο Κόλπος λεγόταν από τους Ενετούς «Κόλπος της Ναυπάκτου».

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, στα πλαίσια των μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας, πραγματοποιήθηκε στην Τ.Ο. Σαλαμίνος η ομιλία από τον συναγωνιστή Αχιλλέα Β. Με την ονομασία Ναυμαχία της Ναυπάκτου παρέμεινε στην ιστορία η ναυμαχία που έγινε στις 7 Οκτωβρίου του 1571, μεταξύ των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, των Ιωαννιτών Ιπποτών της Μάλτας, του δουκάτου της Σαβοΐας, του δουκάτου του Ουρμπίνο, του μεγάλου δουκάτου της Τοσκάνης και του Πάπα υπό την ονομασία «Lega Santa» («Ιερή Ένωση») αφενός και του ενιαίου στόλου των Οθωμανών και των συμμάχων τους αφετέρου.

Όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό των δύο στόλων, οι δυνάμεις του Ιερού Συνασπισμού υπολογίζονται σε 65.000 άνδρες και 1.300 πυροβόλα. Αντίστοιχα, οι Οθωμανοί διέθεταν 76.000 άνδρες και 700 πυροβόλα. Η Ελληνική συμμετοχή στον Χριστιανικό στόλο ήταν ιδιαιτέρως αξιοσημείωτη, με πλοία στον Ενετικό στόλο, πλοία Επτανήσια από Κυκλάδες, Βενετικές γαλέρες με Έλληνες κυβερνήτες που υπολογίζονται σε δεκάδες πλοία και αρκετές χιλιάδες ναυτικών.

Η καταστροφή του τουρκικού στόλου αναπτέρωσε το ηθικό των υπόδουλων λαών και αποτέλεσε την αφετηρία μιας σειράς επαναστατικών ενεργειών, που μαρτυρούν τη ζωτικότητα και την έντονη Εθνική συνείδηση των Ελλήνων. Όπως τότε, εμείς ο Λαϊκός Σύνδεσμος, το Κίνημα της Ελευθερίας και της Αντιστάσεως, θέλουμε την Πατρίδα μας πίσω και θα την πάρουμε. Μετά το πέρας της ομιλίας, ως είθισται σε στάση προσοχής, ψάλλαμε τον Εθνικό ύμνο και τον ύμνο της Χρυσής Αυγής.

Η σημασία της σφοδρότατης Ναυμαχίας της Ναυπάκτου τον Οκτώβριο του 1571 ανάμεσα στον ενωμένο Χριστιανικό στόλο των ισχυρών ευρωπαϊκών δυνάμεων της εποχής και των βαρβάρων Οθωμανών που επεδίωκαν απόλυτη κυριαρχία στη Μεσόγειο και όχι μόνο, παρουσιάστηκε από τον Συναγωνιστή Δημήτριο Καραγιάννη στα γραφεία της Τ.Ο. Φαρσάλων του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της Ευρώπης του 16ου αιώνα όπου οι Οθωμανοί στην ξηρά έχοντας απειλήσει μέχρι και τα Αυστριακά εδάφη  επιζητούσαν να ισχυροποιηθούν και στην Μεσόγειο εκμεταλλευόμενοι τις έριδες και προστριβές ανάμεσα στα χριστιανικά βασίλεια αλλά και τα αντικρουόμενα συμφέροντα τους. Η αναπόφευκτη σύγκρουση επήλθε όταν ενωμένες οι Χριστιανικές δυνάμεις ύστερα από τις επίπονες προσπάθειες του Πάπα Πίου Ε’ και την συμβολή της Ισπανίας του Φιλίππου Β’ αντιμετώπισαν τους αιμοχαρείς Τούρκους στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου στον επονομαζόμενο Κόλπο της Ναυπάκτου.

Στα πλαίσια των συντονισμένων μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας του Κινήματος πραγματοποιήθηκε στην Τ.Ο. Ευβοίας ομιλία από τον συναγωνιστή Κ. Φιντιρλή, με θέμα τη, θρυλική στην παγκόσμια ιστορία ναυτικής τακτικής, Ναυμαχία της Ναυπάκτου τον Οκτώβριο του 1571.

Τ.Ο. Πάτρας: Η ομιλία ιστορικού περιεχομένου που έγινε στα γραφεία μας είχε ως θέμα της την Ναυμαχία της Ναυπάκτου και πως  από αυτήν, άρχισε να φαίνεται ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν ήταν  άτρωτη. Κατόπιν έγινε ενημέρωση στους  συναγωνιστές και συναγωνίστριες από μέλος του πενταμελούς της Τοπικής.

Ομιλία – μάθημα από τον γραμματέα της Τ.Ο. Σπάρτης Κατράκη Χρήστου με θέμα ”Η ναυμαχία της Ναυπάκτου ”. Μια μάχη τον Χριστιανικών κρατών ενάντια στο Ισλάμ που αν δεν προσέξει η Ευρώπη θα πρέπει να την ξαναζήσει σε λίγα χρόνια με την μαζική εισβολή ισλαμιστών λαθρομεταναστών.

Τ.Ο. Νοτίων Προαστίων 

Με τη «Ναυμαχία της Ναυπάκτου» ξεκίνησαν τα μαθήματα ιστορίας της Χρυσής Αυγής από την Τ.Ο. Κεφαλονιάς & Ιθάκης για τον μήνα Οκτώβριο, την Τετάρτη 5/10/2016. Με ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνεια, ο Ναυπάκτιος Γραμματέας της Τοπικής μας, Δάβουλος Χρήστος, αναφέρθηκε εκτενέστατα στα ιστορικά γεγονότα της εποχής που οδήγησαν σε αυτή την τεράστιας σημασίας ναυμαχία και τη νίκη των χριστιανικών ευρωπαϊκών λαών κατά των Τούρκων, μία νίκη που σήμανε την αρχή του τέλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η οποία φυσικά ποτίστηκε, για άλλη μια φορά στην Ιστορία, από το Ελληνικό Αίμα.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/mathhmata-ellhnikhs-istorias-h-naumachia-ths-naupaktou-fwtoreportaz-apo-tis#ixzz4MOyfGoS2

Exit mobile version