Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ελένη Ζαρούλια: Η συγκυβέρνηση υπογράφει επιζήμιες συμφωνίες που εκχωρούν εθνική κυριαρχία – ΒΙΝΤΕΟ

YouTube Poster

Στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής για το Περιεχόμενο και τις Διαδικασίες Σύναψης των Διατλαντικών Εμπορικών Συμφωνιών, η συναγωνίστρια και βουλευτής Β΄ Αθηνών Ελένη Ζαρούλια, απηύθυνε καίρια ερωτήματα προς τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της CETA.

Η συναγωνίστρια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στον υπουργό τονίζοντας ότι μια προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένες νομικές και πραγματικές καταστάσεις που δεν θα μπορούν να ανατραπούν. Συνεπώς, αυτή η προσωρινή εφαρμογή πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί.

Σε σχέση με την διαμόρφωση της δημόσιας πολιτικής μέσω του μηχανισμού επίλυσης διαφορών μεταξύ κράτους και ιδιωτών, η συναγωνίστρια ρώτησε τον υπουργό: Πώς θα αποτρέψει την παραχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας, αφού οι πολυεθνικές θα μπορούν να επιβάλλουν εμμέσως τη δική τους πολιτική μέσω των αιτούμενων αποζημιώσεων με αποτέλεσμα τη μείωση της εθνικής πολιτικής και κυριαρχίας μας;

Ο υπουργός στην απάντησή του ανέφερε ότι «η προσωρινή εφαρμογή θα περιλαμβάνει μόνο το κομμάτι του εμπορίου και των δημόσιων προμηθειών. Δεν θα περιλαμβάνει το επίμαχο θέμα της επίλυσης των διαφορών ανάμεσα σε ιδιώτες και κράτος. Άρα τετελεσμένα γεγονότα δεν μπορεί να δημιουργήσει, ακριβώς γιατί ενεργοποιείται μόνο το εμπορικό κομμάτι της συμφωνίας της CETA».

Το εμπορικό κομμάτι, στο οποίο αναφέρεται ο υπουργός είναι άμεσα συνυφασμένο με τις δικαστικές επιλύσεις, ακόμη κι αν αυτές δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο εφαρμογής. Η συμφωνία αυτή εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει ένα νέο σύνολο θεσμών και διαδικασιών, με αποτέλεσμα την δημιουργία νέων εγχώριων ρυθμίσεων προς όφελος των εταιρικών συμφερόντων. Τετελεσμένα γεγονότα, λοιπόν, θα δημιουργηθούν ακόμη και χωρίς την ενεργοποίηση του μηχανισμού επίλυσης διαφορών. Το φάσμα εφαρμογής της CETA μπορεί να περιλαμβάνει αρχικά το εμπόριο και τις δημόσιες προμήθειες, αλλά είναι αρκετά ευρύ ώστε να συμπεριληφθούν και άλλοι τομείς που συνδέονται έστω και επιδερμικά με το εμπόριο.

Συνεπώς η συμφωνία θα τηρηθεί και θα εφαρμοστεί κανονικά, με την πλήρη στήριξη της παρούσας κυβέρνησης. Τέλος, η παραδοχή του υπουργού ότι «προσπαθήσαμε να μπούμε σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης, αντί να δηλώσουμε ευθέως την αντίρρησή μας», δηλώνει την αδυναμία υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/elenh-zaroulia-h-sugkubernhsh-upografei-ethnika-epizhmies-sumfwnies-pou-ekc#ixzz4MQ0IpXGw

Exit mobile version