Η ναυμαχία του Ακτίου πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ. στα ανοικτά της σημερινής Πρέβεζας. Αντιμέτωποι στη μάχη ο Οκταβιανός με αντιπάλους τον Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα. Το έπαθλο της μάχης ήταν ο έλεγχος της απέραντης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας καθώς μετά τον θάνατο του Ιούλιου Καίσαρα (44 π.Χ.) ο εμφύλιος που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στους Ρωμαίους στρατιωτικούς-πολιτικούς δεν είχε αναδείξει ακόμα νικητή.
Για την προετοιμασία της μάχης ο Οκταβιανός, αφού είχε καταφέρει να πείσει την σύγκλητο πως ο Μάρκος Αντώνιος συνωμοτούσε με την Κλεοπάτρα εναντίον της Ρώμης, μαζί με τον ναύαρχο του Μάρκο Αγρίππα έφτασε ένα μήνα πριν την μάχη και στρατοπέδευσε στο ακρωτήρι της σημερινής Πρέβεζας με ισχυρό πεζικό και ναυτικό. Οι συμμαχικές αιγυπτιακές και ρωμαϊκές δυνάμεις του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας στρατοπέδευσαν στο ακρωτήρι του Ακτίου ακριβώς απέναντι από τις δυνάμεις του Οκταβιανού.
Αν και η πρόθεση και των δύο παρατάξεων ήταν να γίνει μάχη ξηράς καθώς υπήρχαν ισχυρές δυνάμεις εκατέρωθεν με 16.000 πεζούς και 3.000 τοξότες για τον Οκταβιανό ενώ για τον Μάρκο Αντώνιο 20.000 πεζοί και 2.000 τοξότες εντούτοις η πίεση του Οκταβιανού που προσπαθούσε επί μήνες να παρασύρει την Κλεοπάτρα και τον Αντώνιο σε μάχη πριν μπορέσουν να συγκεντρώσουν ικανό αριθμό πεζικού οδήγησε τους συμμάχους να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους και να αποχωρήσουν από το Άκτιο. Ο Οκταβιανός αντιλήφθηκε την πρόθεση τους και διέταξε το στόλο του να παραταχθεί και να αποκλείσει τα αντίπαλα πλοία. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ. ο Οκταβιανός διέταξε τα 250 πολεμικά πλοία του να επιτεθούν και ο Μάρκος Αντώνιος αναγκάστηκε να απαντήσει έχοντας έναν τεράστιο στόλο 500 πλοίων εκ των οποίων τα 230 ήταν βαριά πολεμικά κυρίως πεντήρεις με πύργους. Ο στόλος του Αντώνιου ήταν ισχυρότερος με βαρύτερα πλοία αλλά υστερούσε σε ναύτες καθώς ήταν λιγότεροι απ’ όσοι χρειάζονταν και ανεκπαίδευτοι οι περισσότεροι. Αντίθετα ο Οκταβιανός είχε λιγότερα αλλά ταχύτερα πλοία με έμπειρους ναύτες. Η μάχη ξεκίνησε με κατά μέτωπο επίθεση του Οκταβιανού στον στόλο του Αντώνιου με την Κλεοπάτρα να μένει στα μετόπισθεν. Η σύγκρουση ξεκίνησε το μεσημέρι και κράτησε μέχρι το βράδυ με τον στόλο του Αντωνίου να συντρίβεται και την Κλεοπάτρα να αποχωρεί πανικόβλητη χωρίς να δώσει μάχη. Ο Αντώνιος κατάφερε να γλυτώσει και να τραπεί σε φυγή προς την Αίγυπτο καθώς επιβιβάστηκε σε ένα μικρό πλοίο όπου με μικρή συνοδεία πέρασε μέσα από τις γραμμές του Οκταβιανού. Καθ’ όλη την διάρκεια της μάχης συνεχώς αυτομολούσαν στρατεύματα και πλοία του Αντώνιου προς την μεριά του Οκταβιανού.
Το αποτέλεσμα της ήττας του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας ήταν το τέλος του πολέμου και η απόλυτη κυριαρχία του Οκταβιανού του πρώτου Αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το τέλος τους ήρθε τον επόμενο χρόνο με τους εραστές και συμμάχους να αυτοκτονούν στην Αλεξάνδρεια ενώ μαζί με την Κλεοπάτρα έσβησε το τελευταίο και μακροβιότερο ελληνιστικό βασίλειο αυτό της Αιγύπτου.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-naumachia-sto-aktio#ixzz4N3aWySMx