Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο Ιρακινός Στρατός ξεκίνησε μαζική στρατιωτική επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές

Ο Ιρακινός Στρατός ξεκίνησε μαζική στρατιωτική επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές

Πριν από λίγες ώρες οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις υποστηριζόμενες από πολιτοφύλακες ξεκίνησαν μαζικής κλίμακας επιχειρήσεις για να ανακαταλάβουν από τους τζιχαντιστές την πόλη Μοσούλη. Η Μοσούλη θεωρείται το κυριότερο προπύργιο των μισθοφόρων των ΗΠΑ στο Ιράκ, υπενθυμίζουμε ότι ο αυτοαποκαλούμενος χαλίφης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάτι έχει ανακηρύξει αυτή την πόλη ως πρωτεύουσα του χαλιφάτου του στις 29 Ιουνίου του 2014.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ αλ Αμπάντι η πολυαναμενόμενη επίθεση άρχισε και κάλεσε τον άμαχο πληθυσμό της Μοσούλης να υψώσει λευκές σημαίες στα κτήρια του, παροτρύνοντας τους κατοίκους να συνεργαστούν με τον ιρακινό στρατό για να μην υπάρξουν παράπλευρες απώλειες.

Η Μοσούλη της επαρχίας Νινευή είναι το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στην Μέση Ανατολή, μετά την συριακή πόλη Χαλέπι που ουσιαστικά έχει απελευθερωθεί από τον συριακό στρατό, βρίσκεται δε στα χέρια των ισλαμοσυμμοριτών από τις 10 Ιουνίου του 2014. Η ανακατάληψη της Μοσούλης θα σηματοδοτήσει και τον τελικό θάνατο των μισθοφόρων στο Ιράκ, αφού ήδη έχουν αποχωρήσει από τις πόλεις Τικρίτ, Φαλούτζα, Ραμάντι και Μπεϊτζί.

Η περιοχή της Μοσούλης είναι υψίστης σημασίας για την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, καθώς είναι πλούσια σε πετρέλαιο και βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Συρία και την Τουρκία. Επί δυο χρόνια οι τζιχαντιστές πουλούσαν το αργό πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές της περιοχής στην Άγκυρα και σε εταιρίες που ελέγχονται από την οικογένεια Ερντογάν, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη και χρηματοδοτώντας έτσι μέρος των τρομοκρατικών τους δραστηριοτήτων.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ, εξοπλισμένες και με σύγχρονα ρωσικά οπλικά συστήματα, έχουν αναπτυχθεί σε απόσταση 15 χλμ από την Μοσούλη. Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάτι έχει εγκαταλείψει την πόλη και κατευθύνεται πιθανώς προς την συριακή πόλη Ράκκα, η οποία όμως θα πολιορκηθεί από τον συριακό στρατό μόλις απελευθερωθούν όλα τα περίχωρα του Χαλεπίου από τους τελευταίους θύλακες των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ παρεμποδίζουν τις επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού προς την Μοσούλη, θέλοντας να δώσουν την ευκαιρία στους τζιχαντιστές να διαφύγουν προς την Συρία. Το τέλος των ισλαμοσυμμοριτών στο Ιράκ και στην Συρία είναι ορατό και οι ΗΠΑ θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα της συνεργασίας τους με τους κανίβαλους τρομοκράτες που εξέθρεψαν.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/o-irakinos-stratos-jekinhse-mazikh-stratiwtikh-epicheirhsh-anakatalhpshs-th#ixzz4NN2gAaRa

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/o-irakinos-stratos-jekinhse-mazikh-stratiwtikh-epicheirhsh-anakatalhpshs-th#ixzz4NN2XXour

Exit mobile version