Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Χωρίς πάτο το βαρέλι των μνημονίων: Κοινή πρόταση δανειστών- κυβέρνησης για «κούρεμα» μισθών!

Χωρίς πάτο το βαρέλι των μνημονίων: Κοινή πρόταση δανειστών- κυβέρνησης για «κούρεμα» μισθών!

Η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση, παίρνοντας πολύ σοβαρά το έργο της ως πιστή εντολοδόχος των διεθνών τοκογλύφων, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποδείξει και αυτή την μνημονιακή της προσήλωση. Έτσι, λοιπόν, ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας.

Χρησιμοποιώντας ως αιτιολογία την, δήθεν, καταπολέμηση της ανεργίας, επεξεργάζεται με τους δανειστές τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα… απασχόλησης υπέρ των επιχειρήσεων που δεν θα κάνουν ομαδικές απολύσεις. Σε χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση-παγίδα της επιτροπής «σοφών», που φέρνει πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Η πρόταση προβλέπει τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας των 360 ευρώ σε επιδότηση απασχόλησης προς τις επιχειρήσεις για μόνο έναν χρόνο. Το κοινό σκεπτικό των δανειστών και της κυβέρνησης είναι ότι για κάθε εργαζόμενο που δεν θα απολύουν, οι επιχειρήσεις θα επιδοτούνται με τα 360 ευρώ, θα προσθέτουν και άλλα 220 ευρώ και έτσι θα δίνεται, στον συγκεκριμένο εργαζόμενο, κατώτατος μισθός 586 ευρώ, αλλά μόνο για 12 μήνες (όσο διαρκεί σήμερα το επίδομα ανεργίας). Και μετά το χάος!

Ο εργαζόμενος θα αποχωρεί από την επιχείρηση με αποζημίωση ψίχουλα (αν τελικά προβλέπεται αποζημίωση) και χωρίς επίδομα ανεργίας. Το σχέδιο αυτό ουσιαστικά αποτελεί μία φάκα χωρίς τυρί, αφού εξυπηρετεί αποκλειστικά τους εργοδότες και δεν παρέχει κανένα όφελος ή προστασία στον εργαζόμενο. Οι αμοιβές, μάλιστα,  μπορεί αν είναι και ακόμα χαμηλότερες από τα 586 ευρώ, καθώς μετά το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δανειστές αρχίζουν να γοητεύονται από την ιδέα ενός υπερκατώτατου μισθού στα 511 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών.

Από τα προαναφερόμενα επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση προσφέρει στο «πιάτο» των επιχειρήσεων και τα επιδόματα ανεργίας, εξασφαλίζοντας στους εργοδότες ένα φθηνό εργατικό δυναμικό από τη στρατιά των επιδοτούμενων ανέργων.  Το επιχείρημα ότι αυτό θα γίνεται κατόπιν επιλογής του ανέργου δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την ουσία ότι αντί για τον άνεργο επιδοτείται η επιχείρηση.

Και αυτό το μέτρο προστίθεται στην υπάρχουσα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, σύμφωνα με την οποία ήδη οι επιχειρήσεις λυμαίνονται το μεγαλύτερο μέρος από τις εισφορές των εργαζομένων προς τον ΟΑΕΔ μέσω όλων αυτών των προγραμμάτων απασχόλησης, εργασιακής εμπειρίας, κατάρτισης κ.λ.π, ενώ τώρα θα βάζουν στην τσέπη και τα ποσά που προορίζονται για τους ανέργους, εξασφαλίζοντας σχεδόν τζάμπα εργαζομένους.

Οι αλλεπάλληλες μνημονιακές κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατη αυτή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζουν με ιδιαίτερο ζήλο και δίχως κανέναν ενδοιασμό την επιχείρηση πλήρους «κινεζοποίησης» του Ελληνικού Λαού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/koinh-protash-daneistwn-kubernhshs-gia-kourema-misthwn.-to-bareli-twn-mnhmo#ixzz4OCaTTZve

Exit mobile version