Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Εθνικιστικό Μέτωπο Εκπαιδευτικών: Σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτήρια στεγάζουν τα σχολεία γιατί είναι ανίκανοι να χτίσουν καινούρια

Εθνικιστικό Μέτωπο Εκπαιδευτικών Σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτήρια στεγάζουν τα σχολεία γιατί είναι ανίκανοι να χτίσουν καινούρια

Στην τελευταία συνεδρίαση της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) εδέησε ν’ ασχοληθεί με το μείζον, όπως εξελίσσεται, πρόβλημα της σχολικής στέγης, που αφορά τους Δήμους – μέλη της. Το θέμα συζητήθηκε εκτάκτως, αφού από ότι φαίνεται οι δήμαρχοι θεωρούν ότι δεν τους αφορά άμεσα και σε κάθε σχετικό αίτημα για ανέγερση διδακτηρίων, παραπέμπουν, δήθεν ανησυχούντες, στην υποχρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση. Μια καραμέλα που την έχουν μάθει καλά, προκειμένου να αποποιούνται κάθε ευθύνη απέναντι στις τοπικές κοινωνίες που τους εξέλεξαν.

Συγκεκριμένα τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λ. Κυρίζογλου (ΝΔ), όσο και ο αντιπρόεδρος, Σ. Δανηιλίδης (Συριζοπασόκ) είπαν ότι στο ισχύον Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (2014 – 2020) προβλέπονται 24 εκ. ευρώ για σχολική στέγη, από τα οποία τα μισά αφορούν την Τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα υπόλοιπα είναι ήδη δεσμευμένα για προγράμματα που τρέχουν. Με απλά λόγια ενημέρωσαν ότι μέχρι το 2020  δεν μπορεί να υπάρχει άλλη χρηματοδότηση για ανέγερση νέων διδακτηρίων για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

Το πρόβλημα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις μετά τις αλλαγές της νομοθεσίας για τις προδιαγραφές του αντισεισμικού κανονισμού. Περίπου 100 Νηπιαγωγεία, μόνο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που στεγάζονται σε καταστήματα, ισόγεια κτιρίων και βιομηχανιών, κρίνονται πλέον ως ακατάλληλα και θα πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους από το επόμενο σχολικό έτος. Η άμεση λύση κατά τον Δανηιλίδη είναι η «νομοθετική ρύθμιση» από τη μεριά της κυβέρνησης, που πρακτικά θα βαφτίσει τα σχολεία «αντισεισμικά» και θα εξαιρέσει την εφαρμογή των ρυθμίσεων σε αυτά, αφού όπως είπε «είναι αδύνατον να κατασκευαστούν τόσα σχολεία». Αυτό δηλαδή που ενδιαφέρει τον κύριο δήμαρχο δεν είναι η ασφαλής στέγαση των μικρών μαθητών, αλλά οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε περίπτωση σεισμού.

Αυτό που δεν είπαν όμως, όσοι δήμαρχοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ, ήταν να ενημερώσουν τι ακριβώς έκαναν οι ίδιοι για τα σχολεία τους μέχρι τώρα, πριν φτάσει η κατάσταση σε αδιέξοδο. Είναι αλήθεια ότι τα χρήματα από τα έσοδα των ΟΤΑ δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι υποχρέωση των δημάρχων είναι να βάζουν προτεραιότητες. Δεν μπορεί για παράδειγμα ο κύριος Δανηιλίδης να υπόσχεται στους αγιασμούς των σχολείων νέα σχολεία στο δήμο του και σήμερα, δύο μήνες μετά, να ζητάει να βαφτιστούν τα επικίνδυνα νηπιαγωγεία ως «ασφαλή».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις προτάσεις που κατατέθηκαν συμπεριλαμβάνεται το αίτημα από τη μεριά των δήμων για εκπόνηση νέων προγραμμάτων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Οι ΣΔΙΤ από μόνες τους αποτελούν ένα τεράστιο θέμα, με το οποίο αξίζει ν’ ασχοληθεί κανείς ξεχωριστά. Για την ώρα ας γνωρίζουν οι αφελείς ψηφοφόροι ότι σύμφωνα με τις ΣΔΙΤ, ιδιοκτήτης του έργου – Εθνική Οδός ή Σχολείο δεν έχει σημασία – είναι ο εργολάβος, ο οποίος εισπράττει έσοδα για τα κεφάλαια που διέθεσε(διόδια ή ενοίκιο), άσχετα αν αυτά τα κεφάλαια τα πήρε δανεικά από το κράτος, που υποτίθεται ότι δεν είχε τα χρήματα να εκτελέσει μόνο του το έργο!

Ως Εθνικιστικό Μέτωπο Εκπαιδευτικών θυμίζουμε στους δημάρχους ότι εκλέχθηκαν για να δίνουν λύσεις, να παίρνουν αποφάσεις, να θέτουν προτεραιότητες με βάση το συμφέρον των δημοτών τους και όχι να περιγράφουν αδιέξοδα και να μεταθέτουν ευθύνες. Τα ίδια φυσικά ισχύουν και για τους πολιτικάντηδες της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Κορόιδευαν κάποιους, που έχτιζαν σχολεία σε όλη τη χώρα, αλλά αν είχαν χτίσει σε 50 χρόνια τα μισά από όσα έκαναν αυτοί, σήμερα δε θα στεγαζόταν κανένα παιδί σε ακατάλληλο και επικίνδυνο κτήριο.

Εθνικιστικό Μέτωπο Εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ethnikistiko-metwpo-ekpaideutikwn-se-akatallhla-kai-epikinduna-kthria-stega#ixzz4OkDwy499

Exit mobile version