Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο Σύριζα οδηγεί την χώρα ολοταχώς σε… τέταρτο Μνημόνιο

Ο Σύριζα οδηγεί την χώρα ολοταχώς σε... τέταρτο Μνημόνιο

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των διεργασιών για ένα νέο (τέταρτο) Μνημόνιο αρχίζει στο σημερινό (Eurogroup), όπου αναμένεται ακόμα ένα επεισόδιο στο πολύκροτο σήριαλ του (υποτιθέμενου) ελληνικού χρέους. Εγκλωβισμένη για τα καλά στα δίχτυα των Μνημονίων και με την πλήρη αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης να διακατέχει όλες τις κινήσεις της, (και) αυτή η κυβέρνηση έχει ανοίξει τον δρόμο για ένα ακόμη Μνημόνιο. 

Η μη δυνατότητα πρόσβασης στις περιβόητες αγορές και ο νέος δανεισμός με υψηλά επιτόκια, που αποτελούν τα πλέον πιθανά σενάρια, σημαίνουν πρακτικά ότι αν οι Ευρωπαίοι τηρήσουν τη δέσμευση τους για κάλυψη της Ελλάδας έως ότου αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, θα απαιτήσουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων-μεταρρυθμίσεων μέσω είτε της υπογραφής νέας χρηματοδοτικής συμφωνίας για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας είτε της ενεργοποίησης της προβλεπόμενης από τον ESM προληπτικής πιστωτικής γραμμής (όπως ήθελε και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου).

Και στις δυο περιπτώσεις, ο όρος «Μνημόνιο» είναι κοινός. Επιβαρυντικός παράγοντας αυτού του σεναρίου είναι η υποχρέωση διατήρησης πολύ υψηλών πλεονασμάτων (3,5%), η οποία θεωρείται δύσκολα επιτεύξιμη, άρα οδηγεί αυτομάτως σε νέα επιτήρηση και νέα μέτρα τόσο στο δημοσιονομικό πεδίο (μείωση αφορολογήτου και συντάξεων) όσο και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η πείρα του παρελθόντος δείχνει ξεκάθαρα ότι η εφαρμογή του οποιοδήποτε Μνημονίου μέχρι τώρα όχι μόνο δεν οδηγεί σε κάποια βιώσιμη λύση, αλλά με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για το επόμενο που θα ακολουθήσει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ  

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/olotachws-gia-to-tetarto-mnhmonio#ixzz4PLIDYgbq

Exit mobile version