Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

“Καυτός” Δεκέμβρης για το παγκόσμιο κατεστημένο: Άλλο ένα δημοψήφισμα που δεν θέλουν καν να συζητάνε!

“Καυτός” Δεκέμβρης για το παγκόσμιο κατεστημένο: Άλλο ένα δημοψήφισμα που δεν θέλουν καν να συζητάνε!

Ένα μεγάλο σοκ περιμένει την Ευρωπαϊκή Ένωση τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Και παρόλο που δεν «ακούγεται», το ιταλικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, θα μπορούσε να έχει τεράστιες παγκόσμιες επιπτώσεις, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές.

Σε πολλές χώρες οι Ευρωπαίοι ηγέτες δέχονται ήδη σοβαρές πιέσεις από «αντι-ευρωπαϊκά» κόμματα εν όψει των εκλογών του επόμενου έτους, με τη σημασία του ιταλικού αποτελέσματος να είναι τεράστια.

Ενδεχόμενη ήττα για τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη βαθύτερη κοινωνική αναταραχή σε χώρες που ήδη παλεύουν εναντίον της λιτότητας, των προβλημάτων μετανάστευσης και τίθενται υπέρ μιας συνεχούς αυξανόμενης περιφρόνησης για τις Βρυξέλλες.

Η Maria Paola Toschi, αναλύτρια της αγοράς για την JP Morgan Asset Management είπε στο CNBC: «Το επερχόμενο ιταλικό δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο μπορεί να δημιουργήσει αστάθεια στις αγορές καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους. Μια νίκη του «Ναι» θα μπορούσε να ενισχύσει την ενδυνάμωση του τρέχοντος συνασπισμού, για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο μία νίκη του «ΟΧΙ» θα μπορούσε να φέρει μια περίοδο αβεβαιότητας σχετικά με την πολιτική σταθερότητα της τρέχουσας κυβέρνησης που φαίνεται πάντα σταθερά προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.»

Σύμφωνα με το ιταλικό Σύνταγμα κάθε νέος νόμος πρέπει να εγκριθεί τόσο από την Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία, κάτι συχνά οδηγεί σε καθυστερήσεις αποφάσεων. Αλλά στις 4 Δεκεμβρίου οι Ιταλοί πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν το αν θέλουν να παραμείνουν στον παλιό τρόπο ή να αλλάξουν τα πράγματα με την αναδιάρθρωση της νομοθετικής διαδικασίας που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ισχύος της «Γερουσίας» (και προφανώς πιο άμεση εφαρμογή των εντολών άνωθεν…).

Και ο Ρέντσι έχει υποσχεθεί να παραιτηθεί σε περίπτωση που η συνταγματική μεταρρύθμιση δεν γίνει αποδεκτή…

Σύμφωνα με άλλη άποψη ο Carlo Μεσίνα, διευθύνων σύμβουλος της Intesa Sanpaolo εμφανίζεται πιο καθησυχαστικός: «Το δημοψήφισμα δεν είναι Brexit. Δεν αποφασίζουν το αν θα παραμείνουν στην ευρωζώνη, είναι μια αλλαγή του συνταγματικού δικαίου, ώστε να μπορεί να αλλάξει ή να δημιουργήσει τελικά αστάθεια που μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας».

Ωστόσο η Ana Thaker, οικονομολόγος στην PhillipCapital, ισχυρίζεται το ακριβώς αντίθετο: «Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το πρώτο σημάδι του προβλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν η Ιταλία αποφασίσει να φύγει, είναι η επιβεβαίωση ότι η ένωση είναι το πρόβλημα και θα μπορούσε να προκαλέσει μια μακροπρόθεσμη ήττα της αγοράς που οι ευρωπαϊκές μετοχές θα… υποφέρουν περισσότερο από ποτέ»

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/kautos-dekembrhs-gia-to-pagkosmio-katesthmeno-allo-ena-dhmopshfisma-pou-den#ixzz4Q4Rub4bB

Exit mobile version