Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η Κοπροφαγία στον σκύλο

Η Κοπροφαγία στον σκύλο.

 Η συμπεριφορά κατά την οποία ο σκύλος τρώει τα περιττώματά του ή άλλων ζώων ονομάζεται Κοπροφαγία.

Μια πολύ συνηθισμένη συμπεριφορά, που όμως είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τον ιδιοκτήτη και παράλληλα επικίνδυνη για τον σκύλο, ιδιαίτερα όταν αυτός τρώει τις ακαθαρσίες άλλων ζώων. Οι κτηνίατροι τονίζουν την πιθανότητα μεταφοράς ασθενειών και άρα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε κάθε περίπτωση.

Ας δούμε τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης της κοπροφαγίας.

1) Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η ο τροφή που δίνετε στον σκύλο. Υπάρχουν τροφές οι οποίες έχουν αρωματικές ουσίες οι οποίες παραμένουν και μετά την πέψη με αποτέλεσμα να καθιστούν ‘’ελκυστικά’’ τα περιττώματα. Επίσης υπάρχουν τροφές που έχουν ελάχιστες έως και μηδενικές θρεπτικές αξίες με αποτέλεσμα ο σκύλος να πεινάει συνεχώς και να τρώει τα κόπρανα τα δικά του ή και άλλων ζώων.
Η λύση είναι απλή. Αλλαγή τροφής. Από προσωπική εμπειρία 8 στις 10 περιπτώσεις κοπροφαγίας που συνάντησα, αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα απλά με την αλλαγή της τροφής.

2) Πιο σπάνιο αλλά όχι απίθανο είναι να έχει ο σκύλος κάποιο πρόβλημα υγείας. Υπάρχουν μια σειρά από διάφορες πιθανές ασθένειες ή προβλήματα όπως εσωτερικά παράσιτα, εντερικές λοιμώξεις, παγκρεατίτιδα, τροφικές αλλεργίες, διαβήτης και άλλα πολλά που απαιτούν αντιμετώπιση και θεραπεία από τον κτηνίατρό σας.

3) Άλλο ένα πιθανό αίτιο είναι το λάθος μάλωμα εκ μέρους του ιδιοκτήτη, σε ζητήματα τουαλέτας. Πολλά σκυλιά καταφεύγουν στην κοπροφαγία για να μην δει τα περιττώματα το ‘’αφεντικό τους’’ και τους μαλώσει. Πολλά σκυλιά θεωρούν ότι τους μαλώνει ο ιδιοκτήτης απλά και μόνο επειδή κάνουν τα ‘’κακά’’ τους. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι τους μαλώνουν όταν τα κάνουν μέσα στο σπίτι, αλλά επειδή γενικώς …ενεργούνται. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας σε ζητήματα τουαλέτας με κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή μιας και μόνοι σας προφανώς δεν τα έχετε καταφέρει.

4) Πολύ συχνά επίσης συναντάμε το φαινόμενο της κοπροφαγίας σε κουτάβια που έχουν υιοθετηθεί από ‘’εκτροφεία’’ που δεν τηρούσαν τους κανόνες υγιεινής. Έχουμε ακούσει όλοι για παράνομα εκτροφεία τα οποία ουσιαστικά μεγαλώνουν τα κουτάβια με την μαμά τους, σε πολύ μικρούς χώρους στους οποίους είναι αδύνατον να λερώσουν κάπου μακριά από την φωλιά τους με αποτέλεσμα να εξοικειώνονται στο να κοιμούνται, να τρώνε και ενίοτε να καταναλώνουν περιττώματα.

Συνοψίζοντας πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η κοπροφαγία είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας ιδιοκτήτης είναι να αναφέρει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στον κτηνίατρο του. Όπως προανέφερα, αν και μόνο αλλάξετε τροφή, είναι πολύ πιθανό να λυθεί το πρόβλημα σας εύκολα και ανώδυνα. Αν πάλι ο σκύλος σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, ο κτηνίατρός σας θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Τέλος αν η κοπροφαγία οφείλεται σε λάθος χειρισμό της τουαλέτας ή άλλες ψυχικές διαταραχές θα ήταν χρήσιμο να επισκεφθείτε κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή.

Θωμάς Αναστασιάδης
Πτυχιούχος Εκπαιδευτής Σκύλων
K9 Doorways Dog Trainers School
www.brosdogs.gr

πηγή

Exit mobile version