Γεμάτα ήταν τα γραφεία των Τοπικών Οργανώσεων της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ελλάδα όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες ιστορικού περιεχομένου με θέμα την ζωή και το έργο του Λορέντζου Μαβίλη.
O Μαβίλης, που σωστά θεωρείται οπαδός και συνεχιστής του μεγάλου δάσκαλου των επτανησίων, του Σολωμού, γρήγορα κέρδισε έδαφος στον πνευματικό χώρο της εποχής του. Με τον λυρισμό και την ευαισθησία των σονέτων του κατάφερε να διεισδύσει και να κερδίσει την θέση του ανάμεσα σε έναν κόσμο που είχε επηρεαστεί αφού πρώτα είχε δεχτεί το εθνικοκοινωνικό πνεύμα, που ξεχείλιζε το μυαλό και την καρδιά του εθνικού μας ποιητή. Και το κατάφερε αυτό σε μια εποχή όπου το επτανησιακό κλίμα είχε αρχίσει να μεταβάλλεται πνευματικά και το ενδιαφέρον να μεταφέρεται πίσω στα παλιά, στη σκέψη και στη σοφία. Τους ποιητές διαδέχτηκαν οι λόγιοι, άτομα με μεγάλη μόρφωση και παιδεία, που έδωσαν αξιόλογα έργα και σημάδεψαν την εποχή τους.
Ο Λορέντζος Μαβίλης ήταν γόνος αριστοκρατικής καταγωγής. Γεννήθηκε στην Ιθάκη στις 6 Σεπτεμβρίου του 1860, τέσσερα χρόνια πριν τα Ιόνια νησιά ενσωματωθούν με την Ελλάδα. Ανατράφηκε όμως στην Κέρκυρα, όπου ο ευγενής, ισπανικής καταγωγής, συνονόματος παππούς του ήταν Πρόξενος της πατρίδας του. Ο ποιητής, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το έζησε στην Κέρκυρα, όπου και ο πατέρας του Παύλος, εξέχων και αδέκαστος νομικός, υπηρετούσε ως Πρόεδρος των δικαστηρίων της Ιονίου Πολιτείας. Η μητέρα του, Ιωάννα Καποδίστρια-Σούφη ήταν μία ενάρετη γυναίκα ανιψιά του Ιωάν.Καποδίστρια, πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος και θεία του Πρωθυπουργού Γ. Θεοτόκη.
Διαβάστε περισσότερα για τον Λορέντζο Μαβίλη
Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στις Τοπικές Οργανώσεις της Χρυσής Αυγής για να παρακολουθήσει την θεματική ομιλία για το έργο και τη ζωή του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Λορέντζου Μαβίλη. Γεννημένος στην Ιθάκη και μεγαλωμένος στην Κέρκυρα το 1860 με αριστοκρατική καταγωγή, εγγονός του Ισπανού Πρόξενου στην Κέρκυρα και γιος της ανιψιάς του Καποδίστρια Ιωάννας Σούφη έδειξε από νέος την κλήση του στα γράμματα και στην ποίηση. Λάτρης της περιόδου του ρομαντισμού, εκλεγμένος βουλευτής το 1910 και με παθιασμένη αγάπη για την Ελλάδα δεν δίστασε να πολεμήσει με μια ομάδα 70 Κερκυραίων εθελοντών στον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Στον μεγάλο ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1912 αν και 52 ετών δεν διστάζει να καταταγεί σαν απλός στρατιώτης.
Του αναθέτουν όμως τη διοίκηση, με το βαθμό του Λοχαγού, του λόχου Γαριβαλδινών και πεζός διασχίζει την Θεσσαλία, την Μακεδονία και την Ήπειρο φτάνοντας στον ποταμό Άραχθο απωθώντας του Τούρκους στην ανατολική ακτή της λίμνης των Ιωαννίνων. Στη μάχη στο όρος Δρίσκος μια σφαίρα τον οδηγεί στο χειρουργείο ενώ μια δεύτερη στον λάρυγγα κόβει το νήμα της ζωής. Ο Λορέντζος Μαβίλης είναι το παράδειγμα ανθρώπου που υπηρέτησε τόσο την τέχνη όσο και την πατρίδα του, ως ένας σύγχρονος φιλόσοφος-πολεμιστής. Το έργο του, αν και άγνωστο σε πολλούς, και η στάση ζωής του αποτελούν μία ακόμα σπουδαία παρακαταθήκη που κληρονόμησαν οι νεότερες γενιές.
Τοπική Οργάνωση Νέας Μηχανιώνας
Τοπική Οργάνωση Πιερίας
Τοπική Οργάνωση Καβάλας
Οργανωτικός πυρήνας Καστοριάς
Τ.Ο. Βορείων Προαστίων: O συναγωνιστής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης πραγματοποίησε (όπως έγινε και σε όλες τις Τοπικές του Κινήματος) ιστορική ομιλία με θέμα την ζωή και τον ηρωϊκό θάνατο του λυρικού ποιητή Λορέντζου Μαβίλη, ο οποίος θυσιάστηκε για την Ελλάδα κατά τους Βαλκανικούς πολέμους τον Νοέμβριο του 1912. Από την κατατοπιστική ομιλία του συναγωνιστή διδαχθήκαμε το πώς πρέπει να είναι ο βίος των πνευματικών προσωπικοτήτων μίας χώρας: πάντα στην πρώτη γραμμή των εθνικών αγώνων και προσφορά ακόμα και της ζωής τους για το καλό της Πατρίδος.
Στα πλαίσια των Μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας, οι συναγωνίστριες Α. Κόντου και Μ. Βογιατζάκη παρουσίασαν ένα κατατοπιστικό λυρικό αφιέρωμα στον ιδεολόγο εθνικιστή ποιητή Λορέτζο Μαβίλη, στα γραφεία της Τ.Ο. Ευβοίας, στη Χαλκίδα.
Η ανάδειξη της ζωής και της δράσης του ποιητή και πολεμιστή Λορέντζου Μαβίλη αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας στην Τ.Ο Τρικάλων. Ο Λορέντζος Μαβίλης ήταν ένας διανοούμενος που το πνευματικό και πολιτικό κατεστημένο στη χώρα, θέλει να “ξεχαστεί” και να περάσει στη λήθη. Ίσως γιατί ο Μαβίλης δεν ήταν μια πνευματική μετριότητα, σαν αυτές που για δεκαετίες τώρα προβάλλει το κατεστημένο. Ίσως γιατί ο Μαβίλης δεν κράτησε μόνο την πένα αλλά και του τουφέκι, αποδεικνύοντας με το αίμα του πως αυτά που έγραφε, τα πίστευε και τα εννοούσε. Και έγραφε για Ελλάδα, για Πατρίδα, για Έθνος, ότι ακριβώς απεχθάνεται σήμερα το καθεστώς της πολιτικής ορθότητας και του Εθνομηδενισμού.
Ο Μαβίλης πέρασε στην αιωνιότητα πιστός στις αξίες και τα ιδανικά του, πιστός στις αρχές της φυλής και της Πατρίδας. Το τουφέκι ήταν η άλλη του πένα. Η πένα όμως του ξεσηκωμού, η πένα του σαλπίσματος για την τελική νίκη, δεν σταμάτησε με τον θάνατό του. Συνεχίζει να εμπνέει. Και εμπνέει τις νεώτερες γενιές των Ελλήνων Εθνικιστών. Τις γενιές των νέων, που θέλουν την Πατρίδα ξανά μεγάλη, ξανά με αξιοπρέπεια, ξανά με ιδανικά. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την Εθνική Ολοκλήρωση γνωρίζοντας πως ΕΜΕΙΣ είμαστε οι συνεχιστές του έργου των αγωνιστών του Έθνους και της Φυλής.
Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Τ.Ο. Σπάρτης ένα ακόμα μάθημα Ελληνικής ιστορίας. Ο συναγωνιστής Βασίλης Πάσχος αναφέρθηκε στον βίο και το έργο, αλλά και τον ηρωικό θάνατο του ποιητή Λορέντζου Μαβίλη.
Η ζωή και ο ηρωικός θάνατος του Επτανήσιου λυρικού ποιητή Λορέντζου Μαβίλη στις 28 Νοεμβρίου 1912 στην Μάχη του ‘Όρους Δρίσκου κοντά στα Ιωάννινα κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο παρουσιάστηκε εκτενώς από τον Συναγωνιστή Δημήτριο Καραγιάννη στα γραφεία της Τ.Ο. Φαρσάλων του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή. Επικεφαλής του λόχου των εθελοντών Γαριβαλδινών ο ενθουσιώδης ευπατρίδης Μαβίλης είχε λάβει μέρος στην Επανάσταση της Κρήτης το 1896 πολεμώντας στο πλευρό των ανταρτών στα κρητικά βουνά, ενώ κατά τον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο του το 1987 πολέμησε στην Ήπειρο με εθελοντές από την Κέρκυρα τα έξοδα των οποίων κάλυπτε ο ίδιος. Το έργο του Λορέντζου Μαβίλη κυρίως λυρικά σονέτα απ΄ όπου διαφαίνεται η αγάπη του για την Πατρίδα και την Ελευθερία ήταν βαθύτατα επηρεασμένο από την κοσμοθεωρία του Νίτσε, καθώς και από τις φιλοσοφικές αναζητήσεις των Καντ και Σοπενχάουερ.
Οι σπουδές του στην φιλολογία και στην φιλοσοφία στην Γερμανία τον έκαναν να εκτιμήσει ιδιαίτερα την προσπάθεια των δημοτικιστών και ως βουλευτής Κέρκυρας το 1911 υπερασπίσθηκε ένθερμα την καθιέρωση της δημοτικής ως μέσο διαπαιδαγώγησης και αφύπνισης του Ελληνικού λαού μέσα στην Βουλή των Ελλήνων. Για τους Έλληνες Εθνικιστές ο ιδεολόγος Έλληνας Πολεμιστής Λορέντζος Μαβίλης αποτελεί φωτεινό παράδειγμα θυσίας και αγάπης για την Πατρίδα και το Έθνος, ο δε ηρωικός του θάνατος αντάξιος Ομηρικού ήρωα στο πεδίο της μάχης, πηγή έμπνευσης με τα τελευταία του λόγια να χαράσσονται στην ψυχή των Ελλήνων: ”Επερίμενα πολλές τιμές απόν τούτον τον πόλεμo, αλλά όχι και την τιμή να θυσιάσω τη ζωή μου για την Ελλάδα μου”. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο και τον Ύμνο της Χρυσής Αυγής.
Την Δευτέρα, 21/11/2016, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στα κατάμεστα γραφεία της Τ.Ο. Πειραιώς, ομιλία από την συναγωνίστρια Γεωργία Καλιγέρη στα πλαίσια των μαθημάτων Ελληνικής ιστορίας, με θέμα «Την ζωή και το έργο του λοχαγού – ποιητή, Λορέντζο Μαβίλη».
Τ.Ο. Ξάνθης
Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στα πλαίσια των Μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας, πραγματοποιήθηκε στην Τ.Ο. Σαλαμίνος η ομιλία από τον συναγωνιστή Αχιλλέα Β. Ο Μαβίλης δεν κατοχυρώθηκε στο πάνθεον των ποιητών με την ποσότητα του έργου του, αλλά με την πρωτοτυπία, την εκλεκτικότητα και κυρίως την μετριοφροσύνη, εκείνη που έκανε να σημειώνει στα σονέτα που έστελνε στον Κωστή Παλαμά “για το συρτάρι σου”. Ο Λορέντζος Μαβίλης κατατάσσεται ως εθελοντής στο Σώμα των Γαριβαλδινών. Πεζός, χωρίς άλογο, μολονότι υπήρχε στη διάθεσή του λόγω του βαθμού του (Λοχαγός), διασχίζει την Θεσσαλία, την Μακεδονία και την Ήπειρο και φθάνει σε ένα παραπόταμο του Αράχθου.
Εκεί στο Δρίσκο 28 Νοεμβρίου 1912 μαχόμενος σκληρά (όπως και το 1897) επί δύο μέρες τραυματίζεται θανάσιμα. Αν και πέθανε στο Δρίσκο, απέναντι από τα Γιάννενα, πιστεύουμε ότι επέστρεψε να αναπαυθεί στην Ιθάκη του παππού Ομήρου. «Ηχούν οι καμπάνες» του κινδύνου, μόνο που δεν είναι η Ήπειρος που κινδυνεύει, αλλά όλη η Ελλάς. Κινδυνεύει από την ξενοκρατία και από τα μπλε και ροζ λαμόγια. Τελευταία γραμμή ανασχέσεως η Χρυσή Αυγή! Μετά το πέρας της ομιλίας, ως είθισται σε στάση προσοχής, ψάλλαμε τον Εθνικό ύμνο και τον ύμνο της Χρυσής Αυγής.
Την Τετάρτη 23/11/2016, στην κατάμεστη αίθουσα της Τοπικής Περάματος και στα πλαίσια του μαθήματος ιστορίας, η συναγωνίστρια Όλγα Αυλωνίτη ανέλυσε σημαντικές πτυχές της ζωής του ποιητή Λορέντζο Μαβίλη. Αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια της ζωής του, τις σπουδές του σε Ελλάδα και Γερμανία, την γνωριμία του με σπουδαία πρόσωπα της εποχής που τον σημάδεψαν, καθώς και το σημαντικό πολιτικό, ποιητικό και μεταφραστικό του έργο. Επεσήμανε πως η ζωή του ποιητή ακολούθησε τις ίδιες Αξίες που ενέπνεαν τα ποιήματά του και έκλεισε περιγράφοντας τον Ηρωικό του θάνατο αντάξιο ενός πραγματικού Έλληνα. Μετά το πέρας της ομιλίας, ακολούθησε εκτενής διάλογος μεταξύ των παρευρισκόμενων και στην συνέχεια, ως είθισται, όλοι σε στάση προσοχής απαγγείλαμε τον Ύμνο του Κινήματος.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/mathhmata-ellhnikhs-istorias7#ixzz4RR5jNC5c