Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Φαινομενική σύγκλιση απόψεων Αμερικής και Ρωσίας για το Χαλέπι: Αλλαγή πλεύσης λόγω εκλογής Τράμπ ή παραδοχή ήττας;

Φαινομενική σύγκλιση απόψεων Αμερικής και Ρωσίας για το Χαλέπι: Αλλαγή πλεύσης λόγω εκλογής Τράμπ ή παραδοχή ήττας;

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογος του Τζών Κέρι συναντήθηκαν στην Ρώμη την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου “Mediterranean Dialogues (1-3 Dec 2016)” που ασχολείται με φλέγοντα θέματα και ζητήματα ασφαλείας για την περιοχή της Μεσογείου, όπως ο πόλεμος στην Συρία.

Όμως η βαρύτητα αυτής της συνάντησης βρίσκεται στο γεγονός ότι ο Κέρι ξαφνικά υπέβαλε προτάσεις που να συμβαδίζουν με τις πάγιες θέσεις της Ρωσίας για την λήξη της εμπόλεμης κατάστασης στο Χαλέπι της Συρίας.

Αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη επειδή συμβαδίζει με τις προεκλογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα υπάρξει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Αμερικής. Για παράδειγμα ο Τραμπ υποσχέθηκε να σταματήσει κάθε πρόγραμμα χρηματοδότησης και στρατιωτικής εκπαίδευσης στην λεγομένη “ήπια αντιπολίτευση” στην Συρία, που οι Ρώσοι πολύ ορθά χαρακτηρίζουν ως άλλη μια τρομοκρατική ομάδα. Θυμίζουμε ότι η “ήπια αντιπολίτευση” είναι ομάδες αντιφρονούντων που εκπαιδεύτηκαν από την Αμερική στην Ιορδανία με σκοπό να εισβάλλουν πάλι στην Συρία και να πολεμήσουν τον Άσσαντ. Επιπροσθέτως το φανερό κόστος αυτής της εκπαίδευσης για την Αμερική ως τώρα εκτιμάται περίπου στα πεντακόσια (500) εκατομμύρια δολάρια. Και αυτό είναι μόνο το ποσό που είχε επίσημα ζητήσει ο Ομπάμα από το Κογκρέσο. Το ποσό της τελικής βοήθειας σε χρηματοδότηση, εξοπλισμό και εκπαίδευση εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερο μιας και υποστηρίχτηκε από τον τότε διοικητή της CIA Ντέιβιντ Πετρέους και την τότε υπουργό Εξωτερικών της Αμερικής Χίλαρυ Κλίντον.

Επίσης άλλη μια διαφωνία με την Ρωσία ήταν η επιμονή της Αμερικής να μην χαρακτηριστεί η συμμορία της Αλ-Νούσρα (Al-Nusra), που είναι βασικός συντελεστής του ισλαμικού κράτους, ως τρομοκρατική οργάνωση.

Έτσι μετά την συνομιλία των δύο αξιωματούχων ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι “η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει εμπειρογνώμονες στη Γενεύη το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε να συμφωνήσουν σε μια κοινή πολιτική για τη βελτίωση της κατάστασης στο Χαλέπι με τις Ηνωμένες Πολιτείες”. Για την σύγκριση της ριζικής αλλαγής της κατάστασης εως τώρα η μόνη συνεννόηση μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας και των ΗΠΑ ήταν μόνο για την αποφυγή ατυχημάτων στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Αναλυτικά οι κοινές δράσεις που μένει να συμφωνηθούν μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ είναι ο τρόπος εκκένωσης από το ανατολικό Χαλέπι, η αδιάκοπη τροφοδοσία της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους και γενικότερα η επαναφορά της κανονικής ζωής στο ανατολικό Χαλέπι.

Η ανάλυση της κατάστασης στην Συρία ενδιαφέρει πάρα πολύ την μελλοντική εξέλιξη των γεγονότων στην Ελλάδα.

Ο πόλεμος στην Συρία είναι μια διένεξη εκ αντιπροσωπειών (proxy battleground). Η Αμερική εναντίον της Ρωσίας, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ εναντίον του Ιράν, η Τουρκία εναντίον των Κούρδων στην Συρία και το Ιράκ και το Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Μόνο τώρα τα σχέδια της Τουρκίας αρχίζουν να αντιβαίνουν τα συμφέροντα της Αμερικής και του ΝΑΤΟ στην Μέση Ανατολή. Για παράδειγμα η επιθετική παράνομη προέλαση της Τουρκίας προς την πόλη Ελ-Μπαμπ έχει ανακοπεί ακόμη και από αεροσκάφη ανεπιβεβαίωτης ταυτότητας.

Και στην Ελλάδα στην ουσία έχει γίνει μια εισβολή της Τουρκίας εκ αντιπροσωπείας των κάθε λογής λαθρομεταναστών με την καταλυτική βοήθεια των προδοτικών κομμάτων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με χρονική συνέχεια. Επίσης ήδη έχει αποδειχθεί η επιθετικότητα αυτής της πέμπτης φάλαγγας των λαθρομεταναστών που έχουν εισβάλλει στην Πατρίδα μας με τις συχνές εξεγέρσεις και καταστροφές σε όλα τα στρατόπεδα κατάλυσης λαθρέποικων (hotspots) στα Ελληνικά νησιά.

Η ξεκάθαρη επιθετικότητα της Τουρκίας αυξάνεται με μεγάλο βαθμό καθημερινά, όμως μόνο στα λόγια. Επειδή όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα στην Συρία, κανένα ουσιαστικό στόχο δεν μπορεί να πετύχει η Τουρκία αν δεν έχει την πλήρη υποστήριξη μιας μεγάλης δύναμης. Και ενώ εδώ αυτόν τον καιρό η Τουρκία χάνει την υποστήριξη που είχε ακόμη και από την Αμερική, στην Ελλάδα αυτή την στιγμή δεν υπάρχει σχέδιο και θέληση στο υπουργείο Εξωτερικών του Κοτζιά που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί σωστά αυτή την κατάσταση προς σημαντικό όφελος της Ελλάδος.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/fainomenikh-sugklish-apopsewn-amerikhs-kai-rwsias-gia-to-chalepi-allagh-ple#ixzz4Rxc9IfJ0

Exit mobile version