Μια σημαντική εξέλιξη στην ανησυχητικά συνεχή αναβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Τουρκίας ορίζει η εκτόξευση ενός ακόμη δορυφόρου της πρωτίστως για στρατιωτική χρήση. Προηγούμενοι τουρκικοί δορυφόροι ήταν ο “RASAT” το 2011 και ο “Gokturk 2” που είχε τεθεί σε τροχιά το 2012. Η τοποθέτηση σε τροχιά γύρω από τη Γη θα γίνει με την βοήθεια ενός πυραύλου VEGA VV08 της εταιρίας Ariannespace.
Η ονομασία του δορυφόρου είναι “Gokturk 1” και φέρει οπτικά συστήματα επιτήρησης μεγάλης ευκρίνειας από μεγάλες αποστάσεις. Για την ακρίβεια η ανάλυση του οπτικού αισθητήρα είναι στα 80 εκατοστά που σημαίνει ότι ο δορυφόρος μπορει να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές αναγνώρισης για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα η τροχιά του δορυφόρου έχει υπολογιστεί ως ηλιοσύγχρονη ή συν-σύγχρονη (heliosynchronous ή syn-synchronoys orbit) που σημαίνει με απλά λόγια ότι ο δορυφόρος είναι ιδανικός για χρήσεις επιτήρησης, κατασκοπείας και παρακολούθησης καιρικών φαινόμενων. Με μια πιο τεχνική ορολογία η γωνία επιτήρησης του δορυφόρου σε συνδυασμό με την απόσταση του από τη Γη σε αυτή την τροχιά παραμένει σταθερή, άρα οι πληροφορίες που συλλέγει έχουν ομοιόμορφη συμπεριφορά και καταλήγουν σε καλύτερα αποτελέσματα.
Άλλο ένα πλεονέκτημα αυτής της τροχιάς είναι ότι μπορει να τοποθετήσει τον δορυφόρο σε συνεχή ηλιοφάνεια και άρα να επιτρέπει την συνεχή συλλογή στοιχείων από αισθητήρες που απαιτούν φως για να λειτουργήσουν. Επίσης αυτή η τροχιά επιτρέπει την τοποθέτηση του δορυφόρου και στην εναλλαγή ημέρας και νύχτας. Για την νυχτερινή παρατήρηση, δηλαδή την έλλειψη ή την πλήρη απουσία φωτός υπάρχουν οι αντίστοιχοι αισθητήρες ενίσχυσης αχνού φωτός (light amplification) και επιτήρησης υπέρυθρης ακτινοβολίας (infrared surveillance).
Το συνολικό κόστος του έργου υλοποίησης του τουρκικού δορυφόρου εκτιμάται στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην βούληση της Τουρκίας να εκτοξεύσει ένα δορυφόρο με προηγμένους αισθητήρες υψηλής ευκρίνειας, δηλαδή τον Gokturk 1, αντιστάθηκε σθεναρά το Ισραήλ. Για την ακρίβεια το Ισραήλ, που είναι και προμηθευτής των οπτικών συστημάτων του τουρκικού δορυφόρου άσκησε πιέσεις έτσι ώστε να μην μπορούν να ληφθούν δεδομένα επιτήρησης, καθώς η τροχιά του δορυφόρου θα τον τοποθετεί πάνω από το Ισραήλ.
Απορούμε πού ήταν το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος σε αυτή τη περίπτωση για να προασπίσει τα Ελληνικά συμφέροντα;
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ektojeush-tourkikou-doruforou-se-trochia-epithrhshs-gia-stratiwtikes-epiche#ixzz4S4rpCXuz