Ξεκίνησε η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2017 και παρά περί του αντιθέτου κομπασμούς της συγκυβέρνησης, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι πρόκειται για τον πλέον υφεσιακό και μνημονιακό προϋπολογισμό των τελευταίων ετών, με τις φορομπηχτικές πολιτικές να αποτελούν τον κανόνα, σε βάρος ενός λαού που στερείται πλέον και τα στοιχειώδη.
Ειδικότερα, για την Παιδεία το συμπέρασμα είναι ότι οι δαπάνες είναι παγωμένες για το 2017, σε σχέση με το προηγούμενο έτος και αποτελούν ιστορικά χαμηλά στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Για να είμαστε ακριβείς προβλέπεται μια οριακή αύξηση των δαπανών του ΥΠΠΕΘ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2016 κατά 257 εκ. €, η οποία αντιστοιχεί σε αύξηση επί του ΑΕΠ μόλις κατά 0,05% (2,85% από 2,80%).
Αποτελούν κοροϊδία και εμπαιγμό της κοινωνίας οι ισχυρισμοί, που έντεχνα διαρρέονται στο φιλοκυβερνητικό τύπο, από την πλευρά της κυβέρνησης ότι «με αρχή τον Προϋπολογισμό του 2016 και στη συνέχεια με αυτόν που μόλις κατατέθηκε έβαλε φρένο στις συνεχείς, τα προηγούμενα χρόνια, μειώσεις των δαπανών για την παιδεία»
Η αύξηση των δαπανών για την παιδεία είναι ένα πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (ΔΟΕ – Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ΟΛΜΕ – Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), το οποίο παραμένει αναλλοίωτο και αδιαπραγμάτευτο από τη δεκαετία του ’80. Είναι αληθές ότι όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καταβαράθρωσαν το ποσοστό των δαπανών επί του ΑΕΠ για Παιδεία, με αποκορύφωμα το μεσοπρόθεσμο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που είχε ψηφιστεί με το ν. 4263/14.
Η σημερινή συγκυβέρνηση ξεχνώντας όσα υποστήριζε είτε ως αντιπολίτευση είτε ως εξωκοινοβουλετική δύναμη, έρχεται σήμερα να συνεχίσει τις μνημονιακές πολιτικές και να παγώσει στην ουσία τις δαπάνες για την παιδεία, αποδεικνυόμενη, για μια ακόμη φορά, ανακόλουθη και ψευδής
Η Ελλάδα είναι, και πάλι, από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης και κάτω από πάρα πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, σε δαπάνες για την εκπαίδευση. Χώρες όπως τα Σκόπια και η Βουλγαρία δαπανούν πολύ περισσότερα χρήματα για την εκπαίδευση σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ οι συγκρίσεις σε απόλυτες τιμές με άλλες χώρες της ευροζώνης είναι απλά καταθλιπτικές. Είναι αυτονόητο πλέον ότι, με τα ελάχιστα χρήματα που διατίθενται για την Παιδεία το 2017, θα υπάρξουν, για μια ακόμη χρονιά, τεράστιες ακάλυπτες ανάγκες και δυσλειτουργία των σχολικών μονάδων. Είναι βέβαιο ότι εντός του έτους θα απαιτηθεί έκτακτο κονδύλιο ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και ανακατανομή των κοινοτικών πόρων από προγράμματα, ιδιαίτερα για θεσμούς που αφορούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τη σημασία και την αξία της οποίας όλοι αναγνωρίζουν και αποδέχονται, αλλά δυστυχώς μόνο στα λόγια.
Η μνημονιακή συγκυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει στην πράξη το δημόσιο σχολείο και τους λειτουργούς του και να στηρίξει έτσι την ελληνική μαθητιώσα νεολαία, που αποτελεί το μέλλον αυτού του τόπου. Ως Εθνικιστικό Μέτωπο Εκπαιδευτικών καταγγέλλουμε την υποκρισία και το ψέμα τους και συνεχίζουμε τον αγώνα για επανελληνισμό της Παιδείας, θεωρώντας ότι η χρηματοδότηση της Παιδείας, βασικού πυλώνα του Έθνους, ως εκ των ων ουκ άνευ για τη διασφάλιση του μέλλοντος, άσχετα με τα όποια οικονομικά προβλήματα.
Εθνικιστικό Μέτωπο Εκπαιδευτικών
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ethnikistiko-metwpo-ekpaideutikwn-pagwnoun-kai-gia-to-2017-oi-kratikes-dapa#ixzz4SFboWWt2