Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Σοβαρές ενδείξεις για αμερικανικό σχεδιασμό πίσω από τον αντιπερισπασμό του ISIS στην Παλμύρα

Σοβαρές ενδείξεις για αμερικανικό σχεδιασμό πίσω από τον αντιπερισπασμό του ISIS στην Παλμύρα

Την 12η Δεκεμβρίου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωνε από το Βελιγράδι ότι η πρόσφατη επίθεση του ισλαμικού κράτους στην Παλμύρα την 11η Δεκεμβρίου 2016 μπορεί να έχει υποκινηθεί από την Αμερική και τους τοπικούς συμμάχους της. Και ότι ο λόγος αυτού του εσπευσμένου αντιπερισπασμού πολύ πιθανόν να είναι η προσπάθεια παράτασης ζωής της δύναμης των στασιαστών τζιχαντιστών που έχουν κυκλωθεί πια σε ένα πολύ μικρό θύλακα στο Χαλέπι. Θυμίζουμε ότι η ανακατάληψη της Παλμύρας έγινε παρά την εντατική προσπάθεια ρωσικών βομβαρδιστικών να απωθήσουν τους τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους.

Ενδεικτικά η ρωσική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε πολλαπλά πλήγματα εναντίον της προέλασης του Ισλαμικού Κράτους καταστρέφοντας αρκετά άρματα μάχης και εξουδετερώνοντας εκατοντάδες τζιχαντιστές. Τα αμέσως εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι κατά πρώτον πώς μπόρεσε το ισλαμικό κράτος να συγκεντρώσει ένα τέτοιο μεγάλο στρατό με ικανή δύναμη κρούσης για την επίθεση στην Παλμύρα και κατά δεύτερον με ποιο τρόπο μπόρεσε να μετακινηθεί αυτό το στράτευμα χωρίς να κτυπηθεί από κάποια αεροπορική δύναμη πριν φτάσει στην Παλμύρα.

Φυσικά οι παραπάνω ερωτήσεις είναι εύκολο να απαντηθούν εάν κοιτάξουμε τι συνέβηκε στην Ράκκα (Raqqa) και το Ιράκ, δηλαδή την Μοσούλη, τις προηγούμενες ημέρες. Πρώτον υπήρξε μια παύση πυρός από τις συμμαχικές δυνάμεις αράβων και κούρδων μαχητών υπό αμερικανική ηγεσία που επέτρεψε στους τρομοκράτες τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους να απεμπλακούν από το μέτωπο της Ράκκα και της Μοσούλης και να αναδιοργανωθούν. Και αυτή η ανασυγκρότηση των τρομοκρατών του ισλαμικού κράτους (ISIS) επέτρεψε την σύσταση της δύναμης που επιτέθηκε και ανακατέλαβε την Παλμύρα. Επιπροσθέτως μια παράλληλη παύση αεροπορικών επιδρομών από την Ρωσία επέτρεψε σε αυτή την τρομοκρατική δύναμη του ISIS να προελάσει ανεμπόδιστη ως την Παλμύρα.

Τα παραπάνω γεγονότα στηλιτεύτηκαν με διπλωματικό τρόπο από τον Λαβρόφ που εκτίμησε ότι τέτοιου είδους εκεχειρίες συμβάλλουν μόνο στην αναδιοργάνωση και ανακούφιση των τρομοκρατών του ισλαμικού κράτους, ιδιαίτερα αυτών που συνεχίζουν την τρομοκρατική τους δράση στο Χαλέπι. Και ότι η πορεία των τζιχαντιστών του ISIS από την Μοσούλη και την Ράκκα έως την Παλμύρα έγινε χωρίς καμία παρεμπόδιση από την αμερικανική πολεμική αεροπορία.

Και με βάση τα παραπάνω ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρχει κάποια συντονισμένη οργάνωση μεταξύ της αμερικανικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και αυτή την επιθετική ενέργεια της ISIS, αν και βέβαια ως καλός διπλωμάτης δήλωσε ότι απεύχεται αυτή την πιθανότητα.

Επιπροσθέτως, ο Λαβρόφ κατάκρινε το γεγονός ότι η συμμορία της Αλ-Νούσρα συνεχίζει ανενόχλητη, ιδιαίτερα από την Αμερική, να καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της δυτικής Συρίας.

Συμπερασματικά ο πόλος εξουσίας που θέλει εδώ και χρόνια να ρίξει τον Άσαντ, όπως έκανε και με τον Σαντάμ Χουσείν αλλά και με τον Μουαμάρ Καντάφι, συνεχίζει να επηρεάζει ακόμη την διεθνή πολιτική σκηνή. Ας μην ξεχνάμε ότι η ρωσική εμπλοκή στην Συρία έγινε μόνο όταν ήταν έτοιμο να πέσει το καθεστώς του Άσαντ μετά από μια σειρά από στρατιωτικές ήττες.

Ένας μήνας έχει μείνει λοιπόν ώσπου ο Τραμπ να ανέλθει επίσημα στην ηγεσία των ΗΠΑ. Περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει κάποια ριζική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ ή αν το παλιό εδραιωμένο σύστημα θα συνεχίσει να προωθεί την νεοφιλελεύθερη ατζέντα του με όλες τις φανερές αλλά και μυστικές δυνάμεις του.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/sobares-endeijeis-gia-amerikaniko-schediasmo-pisw-apo-ton-antiperispasmo-to#ixzz4Snil8T5f

Exit mobile version