Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Γεωπολιτικές εξελίξεις μετά την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ στην Τουρκία

Γεωπολιτικές εξελίξεις μετά την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ στην Τουρκία

Πού πραγματικά αποσκοπούσε η δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία; Η στυγνή δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ (Andrey Karlov) έγινε στις 19 Δεκεμβρίου 2016 στo εκθεσιακό κέντρο Modern Arts Gallery στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα. Ο 62χρονος Ρώσος διπλωμάτης δέχθηκε πισώπλατα οκτώ σφαίρες από τον 22χρονο Μεβλούτ Μέρτ Αλτιντάς (Mevlut Mert Altintas) και εξέπνευσε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο που είχε μεταφερθεί. Τελικά και ο τούρκος εκτελεστής έπεσε νεκρός από πυρά συναδέλφων του αστυνομικών.

Η δολοφονία πραγματοποιήθηκε, όταν ο Ρώσος πρέσβης έκανε την ομιλία του στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφίας “Η Ρωσία με τα μάτια των Τούρκων – Russia through Turks eyes”. Και κατά τραγική σύμπτωση η εγκληματική πράξη της δολοφονίας, αλλά και η δειλή συμπεριφορά του τούρκου εκτελεστή Αλτιντάς να κτυπήσει πισώπλατα τον Ρώσο πρέσβη δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα το πως πραγματικά βλέπουν οι τούρκοι την Ρωσία αλλά και όλο τον κόσμο.

Οι βασικές αντιδράσεις μετά από αυτό το πραγματικά λυπηρό γεγονός ήταν η σύμπλευση του Πούτιν με τον Ερντογάν ότι πρόκειται περί μιας προβοκάτσιας που δεν θα έπρεπε να αναταράξει την ισορροπία των σχέσεων Ρωσίας και Τουρκίας αυτή την στιγμή. Επιπροσθέτως αν και χωρίς τωρινή άμεση απόδειξη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίας κάποιας ξένης δύναμης με σημαντικά συμφέροντα στην περιοχή της Συρίας. Μια τέτοια δύναμη ήταν η Αμερική του Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρυ Κλίντον που δημιούργησαν μια CIA η οποία λειτουργούσε καθαρά ως οικονομικός δολοφόνος (Ιράκ, Λιβύη) και όχι ως υπηρεσία πληροφοριών για την προστασία του Αμερικανικού Λαού.

Όμως ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι εξής παρατηρήσεις για το θλιβερό γεγονός της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη, βασιζόμενοι πάντα στα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα:

1. Ο Ρώσος ανώτατος αξιωματούχος είναι αυταπόδεικτο ότι δεν προστατευόταν από δική του ασφάλεια που θα αναγνώριζε την πιθανή επικινδυνότητα προσώπων και πραγμάτων που βρίσκονταν στον γύρω του ζωτικό χώρο που είναι τα 20 με 25 μέτρα στην άμεση περιμετρική ζώνη και στα 25 με 50 μέτρα στην ζώνη προειδοποιήσεως. Αντιθέτως ο δράστης στεκόταν ως σωματοφύλακας του θύματος.

2. Ο τούρκος εκτελεστής ήταν απότακτος της τουρκικής αστυνομίας λόγω του κινήματος του Γκιουλέν και όμως είχε κρατήσει την υπηρεσιακή του ταυτότητα αλλά και το όπλο του.

3. Η ένοπλη απειλή του Αλντιντάς από την στιγμή που εκδηλώθηκε δεν εξουδετερώθηκε το συντομότερο δυνατόν αλλά του δόθηκε η ευκαιρία να βγάλει ένα λογύδριο μίσους για να εξηγήσει τους λόγους της πράξεως του, που ήταν η υποστήριξη των εγκληματιών ανταρτών τζιχαντιστών στο Χαλέπι που αποδεδειγμένα υποστηρίζονται και από την Τουρκία.

4. Ο Αλτιντάς δεν προσπάθησε να διαφύγει.

5. Ο φωτογράφος Μπουρχάν Οζμπιλιτσί του Associated Press εξακολουθούσε με ηρεμία να φωτογραφίζει και όταν ο εκτελεστής πυροβολούσε τον Ρώσο πρέσβη αλλά και όταν εισέβαλαν οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις και εξουδετέρωσαν τον ίδιο το δολοφόνο με δεκάδες σφαίρες.

Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πλούσιο παρασκήνιο αυτού του γεγονότος.

1. Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας στη Μόσχα. Η επίθεση έγινε μόλις μία ημέρα πριν την συνάντηση στη Μόσχα για την διευθέτηση της κρίσης στην Συρία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, του Ιράν Μοχάμεντ Ζαβάντ Ζαρίφ και της Τουρκίας Μεβλούτ Καβούσογλου. Εδώ ο παράγοντας που λάμπει εκ της απουσίας του είναι η Αμερική. Η συνάντηση τελικά πραγματοποιήθηκε.

2. Αντιδράσεις Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι αυτή η δολοφονία αποτελεί μια τρομοκρατική ενέργεια με στόχο την υπονόμευση μέσω προβοκάτσιας της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία που προωθείται από τη Ρωσία και το Ιράν και την Τουρκία και προανήγγειλε την μετάβαση  ρωσικού κλιμάκιου ειδικών που θα μεταβεί στην Τουρκία προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες και τους υπεύθυνους της επίθεσης.

Επίσης ο Πούτιν δήλωσε ότι μετά από αυτό το γεγονός θα υπάρξει σημαντική κλιμάκωση των προσπαθειών επίλυσης της κρίσης στην Συρία  καθώς επίσης και ότι θα υπάρξει σχετική έρευνα για την απόδοση ενοχής καθώς και ανταποδοτικές ενέργειες σε οποιοδήποτε  αποδεδειγμένα υπεύθυνο.

3. Αμερική. Ο Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε την δολοφονική επίθεση εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία αλλά οι κρατικές αντιδράσεις της Αμερικής στο θέμα μέσω του συντόμως απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Τζων Κέρρυ ήταν χλιαρές.

4. Αντιδράσεις Τουρκίας. Η Τουρκία υποστήριξε ότι πίσω από τη δολοφονία κρύβονται οι ξένες μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής (CIA) καθώς και ο εξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης Γκιουλέν. Η τουρκική διπλωματία δήλωσε ότι η Τουρκία δε ευθύνεται για αυτή την “χαμερπή τρομοκρατική επίθεση” και έκφρασε τα βαθιά της συλλυπητήρια.

Συμπερασματικά και αναμφίβολα το αμερικανοσιωνιστικό κατεστημένο αλλά και η Τουρκία του Ερντογάν θα δυσαρεστηθούν πάρα πολύ εάν ο πόλεμος στην Συρία λήξει με την νίκη του Άσαντ.  Και εάν αυτή η δολοφονία είχε δώσει την αφορμή στην Ρωσία να επιτεθεί στην Τουρκία, τότε θα είχε δώσει στο ΝΑΤΟ την πολυπόθητη αφορμή για άμεση στρατιωτική επέμβαση. Μια στρατιωτική επέμβαση που είναι έτοιμη στα χαρτιά εδώ και πολύ καιρό ήδη από το 2010 μέσω της Χίλαρυ Κλίντον, όπως είχαν αναφέρει σχετικά και τα WikiLeaks.

Επιπροσθέτως η Τουρκία ως μη επίσημο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συμμετέχει στις κυρώσεις που δεν την συμφέρουν, όπως για παράδειγμα στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων προς την Ρωσία που έχει στραγγαλίσει την Ελληνική αγροτική οικονομία.  Άρα υπάρχουν πολλές πτυχές σε μια ισορροπημένη σχέση αυτή την στιγμή μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Όμως η Ρωσία του Πούτιν σίγουρα μοιάζει με ένα ελατήριο που μαζεύει ενέργεια και οργή προς την Τουρκία. Μια καταστροφική ενέργεια είτε σε διπλωματικό, είτε σε στρατιωτικό, είτε σε συνδυαστικό επίπεδο που θα απελευθερωθεί αμείλικτα όταν έρθουν οι κατάλληλες συνθήκες. 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ektimhseis-kai-problepseis-meta-thn-dolofonia-tou-rwsou-presbh-antrei-karlo#ixzz4TVWPFEHa

Exit mobile version