Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Για βοήθεια από το ΝΑΤΟ εκλιπαρεί ο βαριά ηττημένος τουρκικός στρατός στην Ελ-Μπαμπ

Για βοήθεια από το ΝΑΤΟ εκλιπαρεί ο βαριά ηττημένος τουρκικός στρατός στην Ελ-Μπαμπ

Ο τουρκικός Στρατός ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου 2016 την παράνομη εισβολή του στην επικράτεια του κυρίαρχου κράτους της Συρίας με την ονομασία “Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη – Operation Euphrates Shield». Η δικαιολογία της εισβολής ήταν η καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους (ISIS), ενός ισλαμικού κράτους που ο ίδιος ο Ερντογάν είχε εξαιρετικά βοηθήσει στην δημιουργία του και που είχε συνάψει μαζί του παράνομες συναλλαγές κλεμμένων πετρελαϊκών προϊόντων από την Συρία και το Ιράκ.

Σήμερα πέντε μήνες μετά τα πραγματικά σχέδια των τούρκων έχουν αποκαλυφθεί. Ο πρώτος αντικειμενικός σκοπός ήταν η παρεμπόδιση της επικράτησης από το κουρδικό στοιχείο της βόρειας περιοχής της Συρίας. Σε αυτή τη ρότα ο τουρκικός στρατός έπρεπε να καταλάβει την συνοριακή περιοχή μεταξύ της Τζαραμπλούς στα ανατολικά και της Αζάζ στα δυτικά.

Και ο δεύτερος αντικειμενικός σκοπός των τούρκων, όπως ακούσια αλλά ξεκάθαρα το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Ερντογάν,  ενώ άμεσα αναγκάστηκε σε σχετική απολογία από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν η εκδίωξη του νόμιμου προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσσαντ. Σε αυτή την κατεύθυνση ο τουρκικός στρατός έπρεπε να προελάσει ως το Χαλέπι όπου και εκεί θα ενώνονταν με τους εγκληματίες λιποτάκτες τζιχαντιστές του Free Syrian Army (FSA) που αποτελείται από τις συμμορίες των Ahrar al-Sham, Sultan Murad Division, Jay Ahrar al-Sham, Sultan Murad Division, Jaysh al-Tahrir, al-Mu’tasim Brigade, Nour al-Din al-Zenki Movement, Descendants of Saladin Brigade, Hamza Division.

Βέβαια τα συμφέροντα του ισλαμικού κράτους πολλαπλασιάστηκαν στην περιοχή της Ελ-Μπαμπ με την απώλεια της Ιεράπολης Συρίας (Manbij) και έτσι η αντίσταση στην πλήρη εκδίωξη του ISIS από τον άξονα Aleppo-AlBab-Manbij αναπόφευκτα θα ήταν εξαιρετικά σθεναρή. Με αποτέλεσμα το δημιούργημα του Ερντογάν, δηλαδή το ισλαμικό κράτος, να έχει καταφέρει μεγάλες απώλειες σε τούρκους στρατιώτες και άρματα μάχης και να έχει ανατρέψει ολοκληρωτικά τα αρχικά στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας.

Έτσι απελπισμένος από την όλη κατάσταση αποδεικνύεται ο τούρκος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ (Hulusi Akar), και στις 17 Ιανουαρίου 2017 πίεσε το ΝΑΤΟ στην συνάντηση των Βρυξελλών να παράσχει περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στις παράνομες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην βόρεια Συρία. Συγκεκριμένα στο 176ο Ανώτατο Στρατιωτικό Συνέδριο του ΝΑΤΟ ο Ακάρ μετέφερε τους ευσεβείς πόθους της Τουρκίας για την κατάληψη της Ελ-Μπαμπ και έπειτα της Ιεράπολης Συρίας (Manbij) στα ανατολικά , αθώς επίσης και του Αφρίν (Afrin) ακόμη πιο δυτικά από την Αζάζ και ακόμη πιο ενδότερα στην περιοχή  του κυρίαρχου κράτους της Συρίας.

Η δικαιολογία αυτών των σχεδιασμών για τους τούρκους είναι πάντοτε η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και ως αντιστάθμισμα της πιθανής συνδρομής του ΝΑΤΟ στα παράνομα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας ο Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία θα κάνει τη χάρη να συνεχίζει να υποστηρίζει την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Άραγε το ΝΑΤΟ, που η ιδρυτική αποστολή του είναι η Συλλογική Άμυνα (Collective Defence), θα συνδράμει στις παράνομες επιθετικές επιδιώξεις και ορέξεις της Τουρκίας;

Καθαρά από τα γεγονότα έως σήμερα αποδεικνύεται η ανεπάρκεια του τουρκικού στρατού να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις σε αστικά θέατρα επιχειρήσεων, όπως η περιοχή της βόρειας Συρίας. Για παράδειγμα αρκετά Leopard έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά από κατευθυνόμενα όπλα κατά τεθωρακισμένων μονάδων (Anti Tank Guided Missile – ATGM) που βάλλονται υπό την κάλυψη κτιρίων και από σχετικά κοντινή απόσταση.

Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν θα πρέπει να υποτιμούμε ως Ελλάδα την μαχητική ικανότητα του τουρκικού στρατού. Η παρατεταμένη τουρκική απειλή είναι ισχύουσα και μεγαλώνει καθημερινά στο Αιγαίο Πέλαγος και την Θράκη μας. Από την άλλη πλευρά τα γεγονότα που συμβαίνουν στην Συρία είναι μια θεόσταλτη ευκαιρία για την μελέτη της στρατηγικής και των τακτικών του τουρκικού στρατού για μελλοντική χρήση.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/bohtheia-apo-to-nato-gia-thn-paranomh-eisbolh-tou-sthn-suria-ekliparei-o-ba#ixzz4WII1U6mP

Exit mobile version