Όπως συγκεκριμένα είπε, «είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος», αναφερόμενος στο θέμα της επεκτάσεως του «κόφτη».
Αυτό που αποκλείει ο Τσακαλώτος, αλλά εν τέλει θα αποδεχτεί στο τέλος είναι η εκ των προτέρων νομοθέτηση αυτών των μέτρων, γεγονός που όπως λέει το απαιτεί μονάχα το ΔΝΤ, ενώ αυτός θεωρεί απίθανο ότι θα χρειαστούν αυτά τα μέτρα.
Όλοι γνωρίζουμε, βεβαίως, πως ότι θεωρείται «απίθανο» από τους μνημονιακούς υπουργούς οικονομικών διαχρονικά, εν τέλει καθίσταται ζοφερή πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες πολίτες.
Όπως σημειώνει ο Τσακαλώτος, όλο το μυστικό σε αυτή του την πεποίθηση είναι η πρόταση που θα καταθέσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης, σύμφωνα με την οποία αντί για το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, που έχουν ήδη υπογράψει, θα απαιτεί 2,5% πρωτογενές πλεόνασμα συν 1%, το οποίο θα δίδεται για την ανάπτυξη. Βεβαίως, ο Τσακαλώτος επιχειρεί έτσι να χαμηλώσει τον πήχη, μπας και καταφέρει να τον περάσει, γνωρίζοντας βεβαίως ότι το 3,5% είναι ανέφικτο.
Ακόμα και αν το αποδεχτούν αυτό οι διεθνείς τοκογλύφοι, γεγονός που θα σημαίνει ότι οι Έλληνες θα πρέπει να ξεχάσουν για αρκετό χρονικό διάστημα την ανάπτυξη, η κυβέρνηση και πάλι θα αναγκαστεί να ενεργοποιήσει τον κόφτη. Αυτό διότι η ύφεση στην οποία έχει οδηγηθεί η Ελληνική Οικονομία από την διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης των μνημονίων δεν αναστρέφεται με την υπερφορολόγηση που απαιτούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ακόμα και της τάξεως του 2,5%.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/eukleidhs-tsakalwtos-nai-ston-kofth-kai-gia-meta-to-2018#ixzz4WVSYHvGz