Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η δημοσιογραφία δεν είναι κατινιά!

Η δημοσιογραφία δεν είναι κατινιά!

Εξαιτίας προσφάτου, μη μεμονωμένου, περιστατικού από την πλευρά κάποιων που επιθυμούν να χαρακτηρίζονται ως δημοσιογράφοι και για όσους σπεύδουν να τους υπερασπιστούν θα αναφέρω κάποιες από τις αρχές δεοντολογίας της δημοσιογραφίας και ο κάθε νοήμων μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του κατά πόσο κάποιοι σε αυτό το κράτος δύνανται να θεωρούνται ως δημοσιογράφοι.

Αρχές Δεοντολογίας

Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:

Άρθρο 1

Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.

Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.

Άρθρο 2

Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του.

Να σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας και να μην προεξοφλεί τις δικαστικές αποφάσεις.

Άρθρο 3

Να αποκρούει και να καταγγέλλει τις εκδηλώσεις κρατικού αυταρχισμού και τις αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών των Μ.Μ.Ε. και ιδιαίτερα των ολιγοπωλίων.

Άρθρο 5

Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται αμοιβή για δημοσιογραφική εργασία από απόρρητα κονδύλια κρατικών υπηρεσιών και δημόσιων ή ιδιωτικών οργανισμών.

Άρθρο 7 

Να συμβάλλει δημιουργικά στην προστασία της εθνικής μας παράδοσης και τη διασφάλιση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Εν κατακλείδι η δημοσιογραφία αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα που αποσκοπεί στην απρόσκοπτη και ανεπηρέαστη ενημέρωση του κοινού. Δυστυχώς σήμερα στην Ελλάδα ο δημοσιογράφος έχει καταντήσει πιόνι των ολιγαρχών και φερέφωνο συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων (συμφώνα με πρόσφατες έρευνες 9 στους 10 Έλληνες δεν εμπιστεύονται τα ΜΜΕ).

Υπάρχουν όμως Έλληνες δημοσιογράφοι, που αντιστέκονται στο υπάρχων κατεστημένο υπερασπίζοντας – όχι τύπου «Τατιάνας» – την αλήθεια και το ήθος της δημοσιογραφίας. Αυτοί και μόνο αξίζουν το τίτλο του δημοσιογράφου και τους ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουν το δύσκολο έργο που επιτελούν αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.

Ευγενία Χρήστου Γερμενή
MA Διεθνολόγος, MSc Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-dhmosiografia-den-einai-katinia#ixzz4WWxSDPJc

Exit mobile version