Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Εφημερίδα «Δημοκρατία»: Κοροϊδία τα μέτρα για το χρέος – Ενδεχόμενη πιθανή επιβάρυνση

Εφημερίδα «Δημοκρατία»: Κοροϊδία τα μέτρα για το χρέος - Ενδεχόμενη πιθανή επιβάρυνση

Αυτό που λέμε από την πρώτη στιγμή επιβεβαιώνει η σημερινή εφημερίδα «Δημοκρατία» με εκτενή ανάλυση των περιβόητων μέτρων για το χρέος που έχει διαπραγματευτεί η κυβέρνηση και για τα οποία σήμερα θριαμβολογεί επειδή σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung δείχνει να τα κερδίζει.

Ουσιαστικά μέσα από την έρευνα της «Δημοκρατίας» πιστοποιείται ότι πρόκειται απλώς για μία μετακύλιση του χρέους στις επόμενες γενέες και μάλιστα με ενδεχόμενη επιβάρυνση, αφού τα πολλά εκ των ομολόγων θα ανταλλαχθούν με άλλα μεγαλύτερου επιτοκίου.

Σας παρουσιάζουμε το ρεπορτάζ της «Δημοκρατίας»:

“Την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία όμως αποτελούν λύση-κοροϊδία, καθώς θα μειώσουν το χρέος μόλις κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το μακρινό 2060, αποφάσισε χθες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Η απόφαση ελήφθη 40 ημέρες μετά το αιφνιδιαστικό «πάγωμα» των εν λόγω μέτρων, εξαιτίας του «μποναμά» του πρωθυπουργού στους χαμηλοσυνταξιούχους, και αφού η κυβέρνηση έστειλε στους δανειστές «επιστολή μετανοίας» για τη μονομερή ενέργειά της.

Παρά τους πανηγυρικούς τόνους της χθεσινής ανακοίνωσης του ESM, το όφελος που θα προκύψει για τη χώρα μας πιθανότατα δεν θα ξεπεράσει τα 37,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η μετατροπή του σημερινού κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό επιτόκιο στα επίπεδα του 1,5% θα αυξήσει το χρέος από φέτος και για αρκετά χρόνια, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει θετικά την περίοδο 2030-2060, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις περί σημαντικής αύξησης των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές.

Αναλυτικότερα, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνουν:

(α) Αντικατάσταση ομολόγων με κυμαινόμενα επιτόκια από άλλα ομόλογα με σταθερά επιτόκια. Ορισμένα από τα υφιστάμενα ομόλογα έχουν ωστόσο κυμαινόμενα επιτόκια της τάξεως ακόμα και του 0,2%. Εφόσον θα αντικατασταθούν με νέα, σταθερού επιτοκίου, που θα διαμορφώνεται περί το 1,5%, βραχυπρόθεσμα θα προκύψει επιβάρυνση αντί για ελάφρυνση!

(β) Συμφωνίες ανταλλαγής χρέους (swap) για να μειώσει η Ελλάδα τον κίνδυνο αύξησης των τόκων του χρέους της όταν αυξηθούν τα επιτόκια της αγοράς.

(γ) Εκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων, τα οποία θα παρακολουθούν τη λήξη των ελληνικών δανείων, στηριζόμενα στο ότι ο ESM θα χρεώνει ένα σταθερό επιτόκιο στις μελλοντικές δόσεις προς την Ελλάδα.

(δ) Ακύρωση μιας αύξησης επιτοκίων κατά 2%, η οποία θα επιβαλλόταν φέτος στη χώρα μας για μέρος του χρέους, ώστε να εξοικονομήσει περίπου 200.000.000 ευρώ.

(ε) Εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, ώστε η μέση διάρκεια αποπληρωμής του ευρωπαϊκού δανείου του 2ου Μνημονίου να αυξηθεί από τα 28 στα 32,5 χρόνια.

Για τη χώρα μας ενδέχεται να προκύψουν και «κρυφές» επιβαρύνσεις, καθώς ορίζεται ότι «οποιοδήποτε κόστος για τις ανταλλαγές χρέους θα το επωμιστεί το Ελληνικό Δημόσιο». Αντιθέτως, «η ουσιαστική ελάφρυνση χρέους δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό των κρατών-μελών του ESM», όπως τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, που διαμήνυσε ακόμα ότι «η τελική επιτυχία του προγράμματος εναπόκειται στη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση».”

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/efhmerida-dhmokratia-koroidia-ta-metra-gia-to-chreos-endechomenh-pithanh-ep#ixzz4WhnxuPGI

Exit mobile version