Για άλλη μία φορά ο Τσακαλώτος προσήλθε στο Eurogroup με πολύ υψηλές προσδοκίες και έφυγε με μία ηχηρή σφαλιάρα και απαιτήσεις για νέα μέτρα. Είδαμε τις προηγούμενες ημέρες τις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου ότι επέρχεται η «συμφωνία για το χρέος» και ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα».
Εχθές το βράδυ, λοιπόν, στο Eurogroup ο Τσακαλώτος αντιμετώπισε έναν ευρύ συνασπισμό των «θεσμών», οι οποίοι με μία φωνή τον «μάλωσαν» ότι δεν έχει υλοποιήσει το σύνολο των μέτρων που είχαν συμφωνηθεί και τον διέταξαν να πάρει ακόμα περισσότερα μέτρα και συγκεκριμένα η συζήτηση κινήθηκε γύρω από μειώσεις συντάξεων, ομαδικές απολύσεις και ακόμα μεγαλύτερη φορολόγηση.
Πλέον εκεί που για άλλη μία φορά ο Σύριζα βάραγε τα «νταούλια», τώρα παρακαλάει για μία «πολιτική λύση» και για έναν «έντιμο συμβιβασμό», αφού όπως είναι ολοφάνερο οι διεθνείς τοκογλύφοι έδειξαν τα δόντια τους στο Eurogroup και απαιτούν σάρκα από την σάρκα του Ελληνικού Λαού. Και όλα αυτά προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να προσέλθουν προκειμένου να συζητήσουν τα… περαιτέρω.
Συγκεκριμένα το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρει:
«Οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.
Το Eurogroup προτρέπει τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς να αρχίσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις, ώστε να συμφωνήσουν το πακέτο μεταρρυθμίσεων που επιθυμούν όλοι οι συμμετέχοντες. Αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων της Ελλάδας, τον ενεργειακό τομέα και άλλους κλάδους. Επίσης, για παράδειγμα, αναμένεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας, π.χ. για μετά το 2018.
Ο ESM, ο οποίος χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, ενημέρωσε τους υπουργούς αναφορικά με την πρόοδο εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Αυτά τα μέτρα είχαν εγκριθεί από το Eurogroup τον Δεκέμβριο και υιοθετήθηκαν επισήμως από τις διοικήσεις των ESM και EFSF στις 23 Ιανουαρίου.
Τα μέτρα έχουν στόχο να μειώσουν το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα και περιλαμβάνουν την «αλλαγή» ορισμένων επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά και καθιστούν περισσότερο «εύκολες» τις αποπληρωμές χρέους. Δεν έχουν καμία επίπτωση στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών του ESM, δηλαδή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/sfaliara-sto-eurogroup-omadikes-apoluseis-kai-neoi-foroi-sto-trapezi-twn-di#ixzz4WxZ7oncC