Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ύφεση και περαιτέρω φτωχοποίηση θα φέρουν τα νέα αιματηρά μέτρα της κυβέρνησης

Ύφεση και περαιτέρω φτωχοποίηση θα φέρουν τα νέα αιματηρά μέτρα της κυβέρνησης

Παρά την συνεχιζόμενη κυβερνητική προπαγάνδα για σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και ότι ένα ευοίωνο μέλλον διαγράφεται στον ορίζοντα, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, κάτι που υποστηρίζεται και από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο αποδίδει στην δραματική συρρίκνωση που είχε υποστεί τον τελευταίο χρόνο το ΑΕΠ, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας και των Capital Controls, το «διάλειμμα» της ύφεσης στην εγχώρια οικονομία που καταγράφεται στο τρίτο τρίμηνο του 2016.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου, το θετικό πρόσημο στην ελληνική οικονομία δεν αποδίδεται σε πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης, αλλά στο γεγονός ότι η σύγκριση γίνεται με το δραματικά συρρικνωμένο ΑΕΠ του αντίστοιχου τριμήνου του 2015 (-2,2%).

Το ίδρυμα διαπιστώνει καθυστερήσεις σε μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές και εκτιμά ότι ο βασικός παράγοντας που θα επηρεάσει την τάση της ελληνικής οικονομίας το 2017, πιθανόν και σε μεγαλύτερο βαθμό από το 2016, θα είναι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Η αύξηση ήδη υπαρχόντων φόρων (ΕΦΚ στο πετρέλαιο και στο υγραέριο κίνησης, φόρος κατανάλωσης στον καπνό) και η επιβολή καινούργιων (τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας, φόρος στην εισαγωγή καφέ) από την αρχή του τρέχοντος έτους θα περιορίσουν περαιτέρω το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν και το επενδυτικό κλίμα, υποστηρίζοντας πως οι διαδοχικές αλλαγές στη φορολογία επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών την τελευταία διετία, οι μεταβολές στις ασφαλιστικές εισφορές καθώς και η αίσθηση μεταβλητότητας του ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελλάδα που προξενούν αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα στην ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.

Οι εκτιμήσεις (και) του ΙΟΒΕ δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να επιβεβαιώνουν την τραγική διαπίστωση, την οποία ουκ ολίγες φορές έχουμε κάνει στο παρελθόν. Ότι, δηλαδή, η πρακτική των Μνημονίων παραπέμπει στην λογική της κινούμενης άμμου, καθώς όσο περισσότερο κινείσαι μέσα στην επιβαλλόμενη δομή των Μνημονίων τόσο περισσότερο βουλιάζεις μέσα στον βούρκο τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/nea-prostheth-ufesh-tha-feroun-ta-kainourgia-metra-ths-kubernhshs#ixzz4X03feuLR

Exit mobile version