Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Αεροπορική ρωσική κυριαρχία στους ουρανούς της Συρίας

Αεροπορική ρωσική κυριαρχία στους ουρανούς της Συρίας

Στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδινε τα συγχαρητήρια του στους σχετικούς υπευθύνους της Ρωσικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Mig  με την ευκαιρία της έναρξης των ελέγχων πτήσεως του νέου ρωσικού μαχητικού MiG-35.

Και στις 27 Ιανουαρίου 2017 το πόρταλ του έγκριτου ομίλου θεμάτων άμυνας και ασφάλειας Jane’s Information Group (IHS Inc.) αναμετέδιδε τις δηλώσεις του Διοικητή των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (Russian Aerospace Forces) στρατηγού Βίκτωρ Ν. Μποντάρεφ (Colοnel General Viktor N. Bondarev) σχετικά με τις προηγμένες δυνατότητες του νέου ρωσικού μαχητικού MiG-35.

Επιπροσθέτως όπως αναφέρει και το έγκριτο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik o Μποντάρεφ ακόμη δήλωσε ότι με το πέρας των ελέγχων πτήσης του νέου μαχητικού, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2017, το Mig-35 θα κληθεί να δώσει λύση σε αρκετά τακτικά καθήκοντα πάνω από τους ουρανούς της Συρίας.

Αναλυτικότερα ο Μποντάρεφ δήλωσε ότι το νέο ρωσικό μαχητικό Mig-35 (Fulcrum-Foxtrot κατά ονομασία NATO) προορίζεται να αντικαταστήσει όλα τα άλλα ελαφρά μαχητικά της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στα επόμενα χρόνια. Η εκτίμηση είναι ότι ο Μποντάρεφ αναφερόταν ιδιαίτερα στην αντικατάσταση των Mig-29 Fulcrum (τύπων K/KUB και M/M2) από όπου και προέρχεται ως εξελιγμένος τύπος σε θέματα ατράκτου, κινητήρων, ηλεκτρονικών πτήσης και επιχειρησιακής εμβέλειας της τάξεως των χιλίων (1000) χιλιομέτρων το Mig-35.

Αναλυτικά το Mig-35 για την άτρακτο χρησιμοποιεί πολλαπλές τεχνικές μείωσης του ίχνους του σε αντίπαλους αισθητήρες ενώ οι κινητήρες του έχουν σύστημα μείωσης του υπέρυθρου ίχνους λόγω της θερμότητας που παράγουν.

Ακόμη θα διαθέτει τους κινητήρες νέας γενιάς τύπου RD-33MK «Morskaya Osa – Sea Wasp» των 20.000 λιβρών ώσης με βελτιωμένη απόδοση και με μεγάλο χρόνο ζωής που θα επιτρέπει στο Mig-35 να αναπτύσσει ταχύτητες της τάξης των 2,25 Mach ενώ θα μπορεί να εκτελεί ελιγμούς έως και το εντυπωσιακό όριο των 10G.

Επίσης για τα ηλεκτρονικά πτήσης (avionics) υπάρχουν ως παραδείγματα η δυνατότητα δικτυοκεντρικών επικοινωνιών, το προηγμένο ραντάρ, οι αισθητήρες υπέρυθρων συχνοτήτων και ο εξοπλισμός ηλεκτρονικού παρεμβολέα που έχει κατασκευαστεί σε συνεργασία με την ιταλική GEM-Elettronica.

Σχετικά με το οπλικό φορτίο το Mig-35 μπορεί να μεταφέρει μια πληθώρα συνδυασμών όπλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους ιδιαίτερα με καθοδήγηση Laser. Επίσης το μαχητικό έχει την δυνατότητα να φέρει δεξαμενές καυσίμου και ατρακτίδια αναγνώρισης στόχων σε όλες τις συνθήκες (καιρικές, ημέρα-νύχτα) καθώς και ατρακτίδια αυτοπροστασίας και γενικότερων δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Ένα πολύ σημαντικό σημείο των δυνατοτήτων του MiG-35 είναι ο εξοπλισμός του με ραντάρ τύπου AESA (Active Electronically Scanned Array) Phazotron Zhuk-AE που έχει την δυνατότητα ταυτόχρονης ιχνηλάτησης τριάντα (30) στόχων και παράλληλης εμπλοκής έξι (6) από αυτών σε αποστάσεις μέχρι περίπου τα διακόσια (200) χιλιόμετρα για πολύ μικρή ενεργό επιφάνεια στόχου (radar cross section).

Το τεχνικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας AESA είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για την υλοποίηση των ρόλων της ιχνηλάτησης και εγκλωβισμού των αντίπαλων στόχων. Επιπροσθέτως τα ραντάρ AESA μπορούν να χρησιμοποιούν κυματομορφές μικρής πιθανότητας αναχαίτισης από τον αντίπαλο, γεγονός που τους προσθέτει ιδιότητες στέλθ (stealth). Ακόμη τα ραντάρ AESA μπορούν να επικεντρώνουν όλη τους την ενέργεια προς ένα σημείο, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την απόσταση ανίχνευσης και δίνοντας την δυνατότητα στο Mig-35 να βλέπει πρώτο τον αντίπαλο στην μεγαλύτερη δυνατή απόσταση.

Άλλα εξίσου σημαντικά συστήματα αισθητήρων του Mig-35 στην υπέρυθρη μπάντα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος είναι το IRST (Infrared Search & Track) τύπου OLS-UEM (υψηλή ανάλυση 320×256 πίξελ στις υπέρυθρες και 640χ480 πίξελ στις οπτικές συχνότητες) για ανίχνευση εναέριων στόχων σε αποστάσεις μεταξύ 15 και 55 χιλιόμετρων και το ηλεκτροοπτικό σύστημα σκόπευσης στόχων εδάφους OLS-K (για παράδειγμα ανίχνευση τεθωρακισμένων στα περίπου 20 χιλιόμετρα).

Συμπερασματικά οι τεχνολογίες AESA και IRST είναι τακτικές που σε συνδυασμό με κατάλληλα οπλικά συστήματα (πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους) επιτρέπουν την υλοποίηση της εμπλοκής με τον αντίπαλο χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για οπτική επαφή (στρατηγική Πέραν Ορατής Απόστασης – Beyond Visual Range Engagement) στα πεδία της ανίχνευσης, ιχνηλάτησης, εμπλοκής καθώς επίσης και του ηλεκτρονικού πολέμου. Αποδεικνύεται ότι η Ρωσική πολιτική δίνει την πρέπουσα σημασία στην ανάπτυξη αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων της 4++ γενιάς λόγω των δυνατοτήτων τους να εκπληρώνουν αποστολές όπου θα έχουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού του αντιπάλου λόγω προηγμένων τακτικών ηλεκτρονικού πολέμου.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/mig-35-aeroporikh-kuriarchia-twn-machhtikwn-4-genias-kai-gia-tous-ouranous#ixzz4XKvyIuSx

Exit mobile version