Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

«Η Αγωγή»: Διαμορφώνοντας άξιους υπερασπιστές της πατρώας γης και της ελευθερίας

«Η Αγωγή»: Διαμορφώνοντας άξιους υπερασπιστές της πατρώας γης και της ελευθερίας

Με υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο την ανά πάσα στιγμή επανάσταση των ειλώτων, οι οποίοι μόλις έβρισκαν πρόσφορο έδαφος εξεγείρονταν αμέσως, η υπόσταση της σπαρτιατικής πολιτείας στηριζόταν εξ ολοκλήρου στον στρατό, ευρισκόμενη σε διαρκή επαγρύπνηση και στρατιωτικό συναγερμό. Το κράτος διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο ήδη από την γέννηση κάθε παιδιού, ελέγχοντας κάθε πτυχή της ζωής του Σπαρτιάτη πολίτη. Ως εκ τούτου, κάθε Σπαρτιάτης ήταν υποχρεωμένος ήδη από την παιδική του ηλικία να μετέχει στην στρατιωτική εκπαίδευση.

Από την στιγμή, λοιπόν, που το νεαρό αγόρι απομακρυνόταν από την οικεία του στα επτά του έτη, η εκπαίδευση του χαρακτηριζόταν από μεγαλύτερη εξειδίκευση στα στρατιωτικά ζητήματα. Εντασσόμενο πλέον στους κόλπους της «αγωγής», διδασκόταν καθημερινά πως να γίνει άξιος πολεμιστής και δυνατός υπερασπιστής των πάτριων εδαφών. Εγγραφόταν σε ομάδες συνομηλίκων του, τις αποκαλούμενες «βούες» ή «αγέλες», των οποίων ο αρχηγός αποκαλείτο «βουαγός» ή«αγελάρχης». Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, τα υπόλοιπα παιδιά όφειλαν να μιμούνται τον αγελάρχη και να εκτελούν τις διαταγές του. Επρόκειτο για έναν νέο, ο οποίος είχε επιδείξει περισσότερη κατανόηση και θάρρος κατά την διάρκεια των ασκήσεων και της γενικότερης εκπαίδευσης του.

Παράλληλα, το νεαρό αγόρι συμμετείχε και σε ομάδες αγοριών διαφόρων ηλικιών, τις ονομαζόμενες «ίλες», εκ των οποίων έκαστη απαρτιζόταν από εξήντα τέσσερα άτομα. Επικεφαλής κάθε ίλης ήταν ο «πρωτείρας» ή «είρην», ένας νέος δεκαέξι έως είκοσι ετών, συνετός και γενναίος, ο οποίος παρακολουθούσε τις μάχες των αγοριών. Οι νεαροί Σπαρτιάτες, ζώντας στις ομάδες αυτές, επιδίδονταν στην άσκηση του σώματος και του πνεύματος, αποκτώντας εμπειρίες και δεξιότητες στην πολεμική τέχνη, την οποία θα ασκούσαν εφόρου ζωής. Η εκπαίδευση τους βασιζόταν στο να άρχονται σωστά και να υπομένουν τους κόπους, και κατά τις μάχες ή να νικούν ή να πεθαίνουν.

Διαβάστε την συνέχεια στο antepithesi.gr

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-agwgh-diamorfwnontas-ajious-uperaspistes-ths-patrwas-ghs-kai-ths-eleuther#ixzz4YYdhdoTG

Exit mobile version