Στις 15 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε περισσότερες πληροφορίες για το προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων Sukhoi-35S. Το αντίστοιχο αμερικανικό αεροπορικό όπλο είναι το F/Α-18E Super Hornet, στο οποίο στις 17 Φεβρουαρίου 2017, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ έθετε την δημόσια υποστήριξη του σε ομιλία του στις εγκαταστάσεις της Boeing στην πόλη του Νότιου Τσάρλεστον στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας.
Το βασικότερο σημείο της ομιλίας του Αμερικανού Προέδρου ήταν η δήλωση του ότι επιθυμεί να προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την παραγωγή προϊόντων που να είναι κατασκευασμένα από αμερικανικά χέρια. Συγκεκριμένα ο Τραμπ δήλωσε μπροστά σε περίπου πέντε χιλιάδες επευφημούντες εργαζόμενους της Μπόινγκ ότι πρόκειται να αγωνιστεί για να υπάρχουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για τους πολίτες της Αμερικής.
Αδιαμφισβήτητα ο Τραμπ από τις έως τώρα ενέργειες του στον τομέα της άμυνας των ΗΠΑ επιθυμεί και την κατασκευή αμυντικών συστημάτων που να έχουν την μέγιστη αποτελεσματικότητα σε χρόνο παράδοσης, κόστος παραγωγής και το σημαντικότερο σε αμυντική αποτελεσματικότητα.
Υπενθυμίζουμε ότι τον προηγούμενο Ιανουάριο και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάττις είχε δηλώσει ότι ολόκληρο το πρόγραμμα ανάπτυξης και υλοποίησης του F-35 θα επανεξεταστεί. Ειδικότερα ο Μάττις είχε εκφράσει την άποψη ότι ενδεχομένως θα μεταφερθεί το κέντρο βαρύτητας στην παραγγελία περισσότερων F/A-18 Super Hornet αντί για την παραλλαγή “C” για χρήση σε αεροπλανοφόρα του F-35. Αυτή η κίνηση είναι λογική επειδή το F-35C δεν μπορεί να εκτελέσει καθήκοντα προωθημένης ζώνης για την άμυνα ενός στόλου, μιας και δεν έχει ικανοποιητικές δυνατότητες για την διεξαγωγή αερομαχιών, όπως είχε το F-14 Tomcat.
Επιπροσθέτως η ανάπτυξη του F-35 έχει πληγεί από πληθώρα τεχνικών προβλημάτων αλλά και από δυσανάλογα κόστη κατασκευής από μια πλειάδα κατασκευαστών που αρκετοί βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ. Και ο Τραμπ προσπαθεί ακριβώς να επαναφέρει τα οικονομικά οφέλη και τα πλεονέκτημα της σχετικής τεχνογνωσίας στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας πίσω στην Αμερική.
Για τα Ελληνικά δεδομένα σίγουρα μια απόκτηση F-35 δεν ταυτίζεται με την αναχαίτιση μελλοντικών τουρκικών F-35. Ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους τείνει πλήρως σε χρήση επιθετικού βομβαρδιστικού παρά σε μαχητικού αεροσκάφους ικανού για την εκτέλεση αερομαχιών. Και για την αναχαίτιση του απαιτείται ακριβώς ένας τύπος αεροσκάφους που να μπορεί να επιτελέσει πρότυπα καθήκοντα αερομαχίας, όπως ακόμη και τα υπάρχοντα F-16 που είναι και αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων (μαχητικό-βομβαρδιστικό). Βέβαια για την αεροπορική αμυντική ικανότητα της Ελλάδος είναι απαραίτητη η μελλοντική προμήθεια προηγμένων αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων με αυξημένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου.
Ακόμη και ο πρόεδρος της Αμερικής αποδεδειγμένα εμπιστεύεται το τακτικό πλεονέκτημα των αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων, όπως το F/A-18 και το Sukhoi-35. Η δυνατότητα διεξαγωγής αποστολών βομβαρδισμού με ταυτόχρονη αξιόλογη δυνατότητα εμπλοκής σε αερομαχίες και κατανίκησης του αντιπάλου με προηγμένα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου δίνει αδιαμφισβήτητα το τακτικό πλεονέκτημα σε οποιαδήποτε πολεμική αεροπορία.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/o-tramp-ortha-epithumei-perissotera-f-a-18-anti-gia-f-35#ixzz4Z7GKjHUU