Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Έδωσαν γη και ύδωρ, πήραν χρέος και φόρους

Έδωσαν γη και ύδωρ, πήραν χρέος και φόρους

Απόλυτα ικανοποιημένος για την πορεία της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τα τέλη του επόμενου μηνός, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας και με μία άνευ ουσίας τοποθέτηση στη βουλή, αφού πρώτα εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήρε το έργο των συναδέλφων του για τον χειρισμό του εν λόγω θέματος που κατέληξε σε επιτυχία.

Σε προηγούμενα άρθρα αναλύσαμε επαρκώς το κατά πόσο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να αποτελεί επιτυχία, εφόσον έχει να κάνει ουσιαστικά με την ενεργοποίηση του «κόφτη», δηλαδή την μείωση μισθών και συντάξεων και παράλληλα την μείωση του αφορολόγητου ορίου. Η κυβέρνηση όμως δηλώνει, ταυτόχρονα με την ικανοποίηση της για την εξέλιξη των πραγμάτων, ότι θα προβεί στην θέσπιση αντισταθμιστικών μέτρων για την αποφυγή των όποιων ανισοτήτων και τη δημιουργία ενός δίκαιου οικονομικού πλαισίου, ως μοναδική λύση στην κοινωνική κατακραυγή που έχει ξεσπάσει και στην απώλεια της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στην μνημονιακή συγκυβέρνηση.

Θεωρούμε περιττό να επιχειρηματολογήσουμε γιατί αμφισβητούμε αυτές τις προθέσεις. Εξάλλου η ίδια η κυβέρνηση αμφισβητεί τον εαυτό της όταν μετά την εξαγγελία θέσπισης φιλολαϊκών μέτρων ανακοινώνει ότι για κάθε της κίνηση θα πρέπει να ενημερώνει τους θεσμούς και κατόπιν έγκρισης και αυστηρής παρακολούθησης από τα αρμόδια κλιμάκια να μοιράζει τα υποτιθέμενα «πλεονάσματα». Επιπλέον ο φόβος της απειλής περί μονομερών ενεργειών είναι κάτι που παραδέχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός και κάτι για το οποίο ο υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει συγγνώμη από τους τοκογλύφους, όπως έγινε με την περίφημη περίπτωση διανομής μερίσματος προς τους συνταξιούχους τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με αυτό τον τρόπο η συγκυβέρνηση έδωσε τα πάντα στους ξένους, ελπίζοντας σε μία μελλοντική μείωση του χρέους, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει εγγυήσεις ή να έχει γίνει κάποια σχετική συζήτηση σε επίσημο επίπεδο. Αυτή τη φορά κι αφού η γερμανική πλευρά εξασφάλισε ότι ο Τσίπρας θα υπογράψει ένα νέο μνημόνιο άνοιξε εκ νέου το θέμα και ξεκαθάρισε πως παρά τις «μεταρρυθμίσεις» που θα εφαρμόσει ο Έλληνας πρωθυπουργός καμία μείωση του ελληνικού χρέους δεν προβλέπεται να γίνει, γιατί θεωρεί πως είναι ζήτημα δευτερεύουσας σημασίας. Αιτιολογεί μάλιστα ο Υφυπουργός των Οικονομικών της Γερμανίας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για τις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και πως η περίπτωση της Ελλάδος θα έπρεπε να οδηγήσει στη μείωση του χρέους όλων των υπόλοιπων κρατών, κάτι που θεωρείται αδύνατο.

Μπορεί ο Τσίπρας να κέρδισε τα εύσημα των τοκογλύφων για την τυφλή υπακοή που επέδειξε όλο αυτό το διάστημα, όμως ο απολογισμός της μέχρι τώρα θητείας του στον πρωθυπουργικό θώκο είναι ενδεικτικός της καταστροφής που έχει προκαλέσει. Ξεπουλάει και υποβαθμίζει τα πάντα, εναποθέτει την πολιτική του επιβίωση στην ικανοποίηση των παράλογων απαιτήσεων των δανειστών και σε αντάλλαγμα παίρνει νέους φόρους, αύξηση του χρέους και επιμήκυνση της μνημονιακής κατοχής.

Αναμφισβήτητα, οι τοκογλύφοι έχουν κάθε δίκιο να βλέπουν στο πρόσωπο του τον πιο πιστό «μεταρρυθμιστή» και τον πιο πρόθυμο υποτακτικό τους που εργάστηκε τόσο λίγο για να κερδίσουν τόσα πολλά.

Α. Μ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/edwsan-gh-kai-udwr-phran-chreos-kai-forous#ixzz4aLuSjL8S

Exit mobile version