Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Καταλυτική η συμβολή της Ρωσίας και του Ιράν στον Συριακό Στρατό για την ανακατάληψη της Παλμύρας από το ISIS

Καταλυτική η συμβολή της Ρωσίας και του Ιράν στον Συριακό Στρατό για την ανακατάληψη της Παλμύρας από το ISIS

Ανάλυση χαρακτηριστικών εμπλεκόμενων Ρωσικών οπλικών συστημάτων, αναγνώριση Ιρανικής βοήθειας και εκτίμηση των καταστροφών από το ισλαμικό κράτος

Η Ρωσία αποφάσισε να κινητοποιήσει πιο δραστήρια τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην Συρία, αρχίζοντας από την σημαντική βοήθεια από αέρος και εδάφους που έδωσε στον νόμιμο Συριακό Στρατό του προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ για την ανακατάληψη της Παλμύρας από τους τρομοκράτες τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους (ISIS) στις 2 Μαρτίου 2017.

Οι μάχες αυτή την φορά επικεντρώθηκαν στην ορεινή περιοχή γύρω από την πόλη της Παλμύρας και ακόμη υπάρχουν εμπλοκές μεταξύ του ισλαμικού κράτους και των δυνάμεων του Συριακού Στρατού  και των Ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων.

Για ακόμη μια φορά η βοήθεια των Ρωσικών Ένοπλων Δυνάμεων και Πολεμικής Αεροπορίας ήταν καταλυτική. Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφερθεί η χρησιμοποίηση των παντός καιρού και φωτεινών συνθηκών (ημέρας/νύχτας) επιθετικών ελικοπτέρων Mil Mi-28 (ονομασία ΝΑΤΟ “Havoc”)  που είναι άμεσα συγκρίσιμα με το αμερικανικό επιθετικό ελικόπτερο Apache ΑΗ-64 που έχει και ο Ελληνικός Στρατός.

Επίσης σε αυτή την πολεμική διένεξη έγινε χρήση της ρουκέτας πολλαπλών βομβιδίων (cluster rocket) από το σύστημα BM-30 Smerch που πραγματικά ισοπέδωσε οποιαδήποτε αμυντική οχύρωση των τζιχαντιστών του ισλαμικού κράτους. Το συγκεκριμένο όπλο είναι πολύ αποτελεσματικό επειδή από μια ρουκέτα που εκτοξεύεται αρχικά, πάνω από τον στόχο αποκαλύπτονται πολλαπλοί σωλήνες που κάνουν άφεση πολλαπλών βομβιδίων με τεράστια καταστροφική συνέπεια για τα τεθωρακισμένα ή τις οχυρώσεις του αντιπάλου. Γενικότερα το σύστημα BM-30 Smerch μπορεί να χρησιμοποιήσει και άλλα συστήματα καθοδήγησης πυρός από ρουκέτες με εξειδικευμένες χρήσεις καταστροφής τεθωρακισμένων ή αμυντικών εγκαταστάσεων, όπως δορυφορική υποβοήθηση και αυτόματη σκόπευση στόχου.

Επιπροσθέτως σε αυτή την επίθεση εναντίον του ισλαμικού κράτους χρησιμοποιήθηκε και το ρουκετοβόλο πολλαπλών εκτοξευτών (Multiple Launch Rocket System MLRS) ΒΜ-21 Grad των 122mm.

Και για ακόμη μια φορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) του Ρωσικού Στρατού χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς και στην επίθεση κατά του ισλαμικού κράτους.

Ο στρατηγικός στόχος της ανακατάληψης της Παλμύρας είναι η ανάκτηση από το νόμιμο Συριακό κράτος των πηγών φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρίσκονται στην κοντινή περιοχή αποστερώντας το ισλαμικό κράτος από την παράνομη άντληση και πώληση αυτών των φυσικών πόρων. Οι ισλαμιστές τρομοκράτες με την υποχώρηση τους από την Παλμύρα έθεσαν φωτιά σε αυτές τις πετρελαϊκές πηγές.

Αυτή δεν είναι η μόνη σκόπιμη και εγκληματική καταστροφή που έχουν εκτελέσει οι τρομοκράτες του ISIS. Έχοντας  καταλάβει την Παλμύρα κατά την διάρκεια του 2015 και για το τελευταίο δίμηνο οι τρομοκράτες τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους έχουν καταστρέψει πολλά ιστορικά μνημεία συμπεριλαμβανομένης της Αψίδας της Παλμύρας, το μεγαλύτερο μέρος του Ναού της Bel, τον ναό του Baalshamin και το Τετράπυλο ρωμαϊκό θέατρο στην αρχαία όαση της Παλμύρας.

Τελικώς θα πρέπει εδώ να αναγνωριστεί ότι η ανακατάληψη της Παλμύρας οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό και στην οικονομική βοήθεια που δίνει το Ιράν σε αυτή την προσπάθεια.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-rwsia-kai-to-iran-bohthoun-katalutika-ton-suriako-strato-sthn-anakatalhps#ixzz4aoxRIBUj

Exit mobile version