Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Έλληνες Γιατροί: Εφιαλτικό το μέλλον στον τομέα της Ψυχικής Υγείας

Με αφορμή το νέο σχέδιο νόμου της καθεστωτικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, επιχειρείται σε αυτό το άρθρο να καταστεί σαφές το γεγονός ότι ακόμα και στην περίπτωση της ψυχικής υγείας, όπου η κατάσταση είναι θλιβερή, τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα.

Ουσιαστικά, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργία νέων διαμεσολαβητικών οργάνων (επιτροπών) οι οποίες πρόκειται να αντικαταστήσουν τις προηγούμενες αρμόδιες Τομεακές Επιτροπές και να καταστήσουν στην ουσία το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των ψυχικών μονάδων ακόμη πιο περίπλοκο και βραδυκίνητο, πολλαπλασιάζοντας την ταλαιπωρία των ασθενών.

Αξίζει όμως μια ματιά και στην παρούσα κατάσταση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με το κενό της τάξης του 60% των οργανικών θέσεων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και την πληρότητα 130%. Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ: «Θέλουν να κλείσουν τα 3 μεγάλα ψυχιατρεία με παράλληλη κατάργηση κλινικών και να ενταχθούν σε “φανταστικές” κλινικές στα γενικά νοσοκομεία, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Και τώρα πάλι επιχειρείται το ίδιο με την περιφερειακή διοίκηση που αποκτά αποφασιστικό ρόλο με συμμετοχή και της ΑΕΜΥ και του ιδιωτικού τομέα. Θα επιχειρεί να μεταφερθούν μονάδες και προσωπικό σε ιδιωτικές μονάδες… Ας μην διαλύσουμε την ψυχική υγεία. Οι ασθενείς θα κοιμούνται στα παγκάκια και τις στάσεις του μετρό. Η ΑΕΜΥ απέτυχε στην Σαντορίνη και θα γίνει η ταφόπλακα στην ψυχική υγεία».

Ουσιαστικά, η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μια αλλαγή στον χώρο της ψυχικής υγείας χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την υφιστάμενη κατάσταση και τα πολλαπλά προβλήματα, όπως την ελλιπή χρηματοδότηση, τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τις ανεπαρκείς υποδομές, συντείνοντας στην δημιουργία ενός δαιδαλώδους και περίπλοκου πλαισίου λειτουργίας των τομέων ψυχικής υγείας, εις βάρος τόσο των εργαζομένων όσο και των πολιτών! 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ellhnes-giatroi-efialtiko-to-mellon-ston-tomea-ths-psuchikhs-ugeias#ixzz4avH4hxSQ

Exit mobile version