Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Για ποιον έδρασε ως «λαγός» ο Σκουρλέτης;

Για ποιον έδρασε ως «λαγός» ο Σκουρλέτης;

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο πατέρας ενός «μπαχαλάκια» και «αντιφασίστα» γιόκα, δηλαδή ο Πάνος Σκουρλέτης, έδρασε αυτοβούλως ή ως «λαγός» της κυβερνητικής επιθυμίας, με την δήλωση – πρόταση που έκανε να περάσουν τα μέτρα (και τα αντίμετρα) από την Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, «επειδή ακριβώς αυτά τα μέτρα αφορούν το έτος 2019 και μετά, υπάρχει ανάγκη να ψηφιστούν από μια ευρύτατη πλειοψηφία εντός Βουλής. Μιλάω για μια ευρύτατη συναίνεση». Διευκρίνισε, πάντως, ότι αυτή η άποψη είναι προσωπική.

Μπορεί να τον «άδειασε» λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας «Δεν υπάρχει θεσμικός λόγος να υπάρξει μεγαλύτερη πλειοψηφία» καλώντας ταυτόχρονα τη Ν.Δ. «να δεχθεί ότι η συμφωνία είναι η καλύτερη και να την ψηφίσει», όλοι όμως γνωρίζουμε την αναγκαιότητα και την σκοπιμότητα τέτοιων «διευκρινίσεων». Είναι πολύ πιθανόν ο Σκουρλέτης (και οι λοιποί συριζαίοι;) να πιάστηκαν από παλαιότερες δηλώσεις του Μητσοτάκη, ότι δηλαδή η ΝΔ θα ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες συμφωνεί. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, είχε πράξει και ο Σαμαράς την εποχή 2010-2011. Ψήφισε τότε κάποια άρθρα από τους εφαρμοστικούς νόμους του πρώτου Μνημονίου που κατέθετε στην Βουλή η κυβέρνηση του Γιωργάκη Παπανδρέου. Το διατυμπάνιζε, μάλιστα, τότε ως μια γραμμή αμύνης απέναντι στους διεθνείς τοκογλύφους που τον πίεζαν τότε να ευθυγραμμιστεί πλήρως μαζί τους, την ώρα που ο Λαός ήταν στους δρόμους.

Ο Σαμαράς από την μια μεριά έλεγε τότε τις «εξυπνάδες» των Ζαππείων, παράλληλα όμως ψήφιζε μερικές μνημονιακές διατάξεις, για να μην τον κατηγορούν η Μέρκελ και οι υπόλοιποι ότι προτάσσει το κομματικό του συμφέρον και παριστάνει εκ του ασφαλούς τον «ντούρο» αντιμνημονιακό. Μέχρι που τον Νοέμβριο του 2011 η Μέρκελ και ο Σαρκοζί «καθάρισαν σαν αυγό» τον άχρηστο πια γι΄ αυτούς Τζέφρυ και ο Σαμαράς ταπεινωμένος και καταεξευτελιζόμενος μπήκε στην δεύτερη μνημονιακή (συγ)κυβέρνηση Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ). Το 2017, όμως, δεν είναι 2010. Η μνημονιακή πλειοψηφία (σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση) είναι πλέον δεδομένη. Η ΝΔ ψήφισε και το τρίτο Μνημόνιο, ο Τσίπρας «της την έφερε» προκαλώντας πρόωρες εκλογές, αλλά τώρα δεν έχει λόγο να ξαναστηρίξει άμεσα την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Όταν, βεβαίως, τον ρωτάνε τι θα κάνει με τα μέτρα τα οποία θα ψηφίσει τώρα η νυν κυβέρνηση, φροντίζει να ξεκαθαρίσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η ΝΔ θα συνεχίσει επακριβώς την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ («εμείς δεν κάνουμε λαϊκιστική πολιτική και δεν θα πούμε ποτέ αυτά που έλεγε ως αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας. Οι συμφωνίες της χώρας δεσμεύουν και τις επόμενες κυβερνήσεις»). Μπορεί, φυσικά, για λόγους κοινωνικής δημαγωγίας να λέει απλώς ότι αυτός θα είναι καλύτερος «διαπραγματευτής» σε σχέση με τον Τσίπρα, η ουσία όμως δεν αλλάζει. Αυτή την τακτική εξηγούσε, προφανώς, στην Μέρκελ και τον Σόιμπλε πριν από λίγο καιρό στο Βερολίνο προκειμένου να πάρει την έγκρισή τους για τις επόμενες κινήσεις του. Στην παρούσα φάση ο Μητσοτάκης δεν έχει άλλη λύση. Αν οι συριζοανελαίοι καταφέρουν να βγάλουν αρκετό καιρό ακόμη στην κυβέρνηση, τότε η ΝΔ θα αυτοκτονούσε πολιτικά αν ψήφιζε μαζί τους την παράταση του Μνημονίου και τα νέα μέτρα (έστω και εν μέρει). Πώς θα μπορούσε μετά να κάνει αντιπολίτευση (έστω και γιαλαντζί) στον ΣΥΡΙΖΑ;

Γι΄ αυτό και μετά την αρχική ταλάντευση, αποφάσισαν στη Ν.Δ. να περάσουν σε γραμμή πλήρους καταψήφισης της συμφωνίας που θα υπογράψει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφήνοντας σ΄αυτήν όλη την ευθύνη και το ανάλογο πολιτικό κόστος. Το τωρινό πολιτικό «οπλοστάσιο» της ΝΔ έχει να κάνει με το ανέβασμα των τόνων, με τον χαρακτηρισμό των συριζοανελαίων ως επικίνδυνων και πρόθυμων να υπογράψουν τα πάντα και με τον αυτοχαρακτηρισμό της ΝΔ ως «σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη», η οποία θα τα καταφέρει καλύτερα γιατί σ΄αυτήν οι διεθνείς τοκογλύφοι έχουν «εμπιστοσύνη».

Ο χρόνος, λοιπόν, θα δείξει αν ο Σκουρλέτης «αυτοσχεδίασε» ή η κυβέρνηση προσπάθησε μέσω αυτού να μετρήσει αντιδράσεις. Εάν, όμως, «στραβώσουν» τα πράγματα και όντως οι διεθνείς τοκογλύφοι αποφασίσουν ξαφνικά να δώσουν εντολή να ψηφιστεί η συμφωνία με διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, τότε ο Μητσοτάκης και η ΝΔ (δεν χρειάζεται καν να εξηγήσουμε γιατί ισχύει το ίδιο για την Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ) θα βρεθούν σε κάτι παραπάνω από πολύ δύσκολη θέση, για ευνόητους λόγους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/o-skourleths-edrase-san-lagos-ths-kubernhshs-ti-mporei-na-krubei-h-protash#ixzz4bLGr1OAZ

Exit mobile version