Η κρατική τηλεόραση της Αυστραλίας (Australian Broadcasting Corporation – ABC) ανέφερε ότι στα πλαίσια της αεροπορικής επίδειξης Avalon Air Show 2017 στις 4 Μαρτίου 2017 αναβλήθηκε η πτήση του νεοαποκτηθέντος F-35 της Βασιλικής Αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας (RAAF). Το σχέδιο πτήσης περιελάμβανε αναχώρηση από την αεροπορική βάση του Άμπερλυ που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας με κατεύθυνση νότια προς την βάση της RAAF στην Μελβούρνη. Όμως η πτήση ακυρώθηκε καθώς διαπιστώθηκε ότι το F-35 ήταν ανίκανο να πετάξει κατά την διάρκεια άσχημων καιρικών συνθηκών. Επίσης το ABC μετέδωσε ότι για να μπορέσει ένα F-35 να πετάξει διάμεσου μιας καταιγίδας απαιτούνται πρόσθετες εξειδικευμένες τροποποιήσεις, όπως μια αποτελεσματική αντικεραυνική προστασία και αυτό δεν είναι ένα απλό τεχνικό θέμα.
Στρατιωτικοί αναλυτές από την Αυστραλία αλλά και από όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει τον έντονο σκεπτικισμό τους για τις πραγματικές στρατηγικές προοπτικές και τακτικές δυνατότητες του F-35.
Για παράδειγμα ο διευθυντής επιχειρησιακών δοκιμών του Αμερικανικού Πενταγώνου Μάικλ Γκίλμορ (Michael Gilmore) στην σχετική έκθεση για την επιχειρησιακή ικανότητα του F-35 αναφέρει διακόσιες εβδομήντα έξι (276) σημαντικές τεχνικές ανεπάρκειες. Μετά από αυτή την έκθεση ο Γκίλμορ απομακρύνθηκε από την θέση του στο Πεντάγωνο τον Ιανουάριο τoυ 2017 και η διευθύνων σύμβουλος της Lockheed Martin Μέριλυν Χιούσον (Marillyn Hewson) δήλωνε ότι δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με το F-35. Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί ότι το 23% των κερδών της Lockheed Martin προέρχεται ακριβώς από το πρόγραμμα ανάπτυξης του F-35.
Επίσης ο διευθυντής δοκιμών και αξιολόγησης στo παγκόσμια αναγνωρισμένο μη-κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο Air Power Australia (APA) Πήτερ Γκούν (Peter Goon) δήλωνε πρόσφατα στο έγκριτο Australian Financial Review ότι μέχρι στιγμής η γενικότερη επιχειρησιακή αξιολόγηση έχει καταδείξει ότι σε ένα σενάριο αερομαχίας είναι δύσκολο για ένα F-35 να κατανικήσει ένα F-16, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάλυση μας.
Ο κύριος λόγος είναι το γεγονός ότι το F-35 δεν έχει σχεδιαστεί ειδικά για να μπορεί να ανταγωνιστεί αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής, όπως για παράδειγμα το F-22, το F-15, το F-16, το Eurofighter Typhoon και το Sukhoi-27 ή την αναβαθμισμένη έκδοση του στο Su-35. Ειδικότερα ένα F-16 στην αναβαθμισμένη έκδοση Viper με το ηλεκτροπτικό ατρακτίδιο Sniper ATP έχει ισοδύναμες δυνατότητες ανίχνευσης υπέρυθρων πηγών ακτινοβολίας, όπως τα αέρια της εξάτμισης ενός αεροσκάφους, με το ηλεκτροπτικό σύστημα του F-35.
Το F-35 είναι σχεδιασμένο για αποστολές αέρος-εδάφους, δηλαδή για να επιτίθεται σε πεζικό, σε μονάδες πυροβολικού, σε ύλες τεθωρακισμένων και σε κάθε είδους υποδομές του αντιπάλου. Και αυτή η διείσδυση του F-35 είναι προφανώς δυνατή όταν η αντίπαλη αεράμυνα έχει εξουδετερωθεί σε κατάλληλο βαθμό.
Σίγουρα τo F-35 είναι ένα προηγμένο αεροπορικό όπλο που έχει ειδικά σχεδιαστεί έτσι ώστε να δημιουργεί ένα κώνο σιωπής (cone of silence) στο εμπρόσθιο τμήμα του, δηλαδή να προσδίνει το μικρότερο δυνατό ίχνος από την εμπρόσθια όψη του σε ένα αντίπαλο ραντάρ. Το σκεπτικό είναι να μπορεί ο πιλότος του F-35 να βλέπει πρώτος τον αντίπαλο καθώς εισέρχεται σε ένα εχθρικό τομέα, έτσι ώστε να έχει το πλεονέκτημα της άφεσης οπλικών συστημάτων με προτεραιότητα. Επίσης στα θετικά των δυνατοτήτων του F-35 συγκαταλέγεται το κατανεμημένο σύστημα αισθητήρων (Distributed Aperture System – DAS) που μπορεί να προσφέρει στον πιλότο καταστατική επίγνωση σε τομέα 360 μοιρών. Επιπροσθέτως οι πληροφορίες που συλλέγει το αεροσκάφος ταυτόχρονα σε όλους τους τομείς γύρω του μπορούν να διαβιβαστούν στο κράνος του χειριστή ακριβώς μπροστά στα μάτια του. Με αυτόν τον τρόπο το αεροσκάφος δεν χρειάζεται να βλέπει με την εμπρόσθια όψη του ένα στόχο για να υπολογιστεί η λύση πυρός και να γίνει η αντίστοιχη άφεση οπλικών συστημάτων.
Φυσικά το F-35 δεν αόρατο στα ραντάρ αφού από άλλες γωνίες διόπτευσης, όπως τις πλάγιες και κάτω πλευρές του αεροσκάφους σε ραντάρ εδάφους και την πάνω πλευρά του αεροσκάφους σε ένα ραντάρ τύπου AWACS ή Erieye παρουσιάζει αρκετά υψηλό ίχνος ραντάρ. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης πολυστατικών ραντάρ στο έδαφος και ραντάρ τοποθετημένων σε αεροσκάφη, δηλαδή η απόκτηση καλύτερης ποιότητας οπισθοσκέδασης από ένα στόχο. Δηλαδή η ταυτόχρονη ανίχνευση ενός τομέα ευθύνης από πολλαπλές γωνιές διόπτευσης μπορεί να φανερώσει στόχους που προσπαθούν να καθυστερήσουν την εντόπιση τους για όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα.
Η έννοια του στέλθ (stealth) είναι ο συνδυασμός των ενεργειών στους τομείς της έρευνας, ανάπτυξης, τεχνολογίας και τακτικής που επιτελεί μια φίλια μονάδα έτσι ώστε να καθυστερήσει την εντόπιση της από ένα εχθρικό αισθητήρα. Με αυτό τον τρόπο η φίλια μονάδα αυξάνει την επιβιωσιμότητα της καθώς εισέρχεται μέσα σε ένα εχθρικό τομέα.
Η έμφαση στο αεροπορικό στέλθ έχει δοθεί λανθασμένα αποκλειστικά στις συχνότητες που λειτουργούν τα ραντάρ. Αδιαμφισβήτητα το ραντάρ είναι ένας πολύ σημαντικός αισθητήρας επειδή οι συχνότητες που χρησιμοποιεί έχουν βάσει των νόμων της φυσικής την μεγαλύτερη διάδοση, άρα και εμβέλεια ανίχνευσης, άρα και τον περισσότερο χρόνο αντίδρασης για μια αεράμυνα.
Όμως μια ολοκληρωμένη υπογραφή στέλθ περιλαμβάνει όλα τα ίχνη που δίνει ένα αεροσκάφος, δηλαδή στις οπτικές, ακουστικές, ηλεκτρομαγνητικές (ραντάρ) και θερμικές (υπέρυθρες – infrared IR) συχνότητες. Επίσης σημαντικό ρόλο στην ανίχνευση ενός αεροσκάφους έχει η επιφάνεια της αεριόμαζας των καυσαερίων που παρουσιάζει η διατομή της εξάτμισης του κινητήρα σε ένα αντίπαλο αισθητήρα. Και ο συγκεκριμένος αντίπαλος αισθητήρας βρίσκεται κατά κόρον στην κεφαλή ενός πυραύλου εδάφους-αέρος ή αέρος-αέρος και αποτελεί μια σημαντική απειλή για την επιβιωσιμότητα οποιουδήποτε αεροσκάφους.
Για να υπάρξει πραγματικά μείωση του ίχνους της θερμότητας που αναδίδεται από την εξάτμιση ενός αεροσκάφους η υλοποίηση θα πρέπει να χρησιμοποιεί ένα μακρόστενο τετραγωνικό σχήμα όπως είναι εμφανές στην εξάτμιση του F-22, του B-2, του F-117 και του καινούργιου ρώσικου βομβαρδιστικού Sukhoi PAK-DA. Επειδή ο σχεδιασμός του F-35 προσπαθεί να ικανοποιήσει πολλαπλές λειτουργικές προδιαγραφές χρησιμοποιεί ένα κινητήρα που ενώ αναδίδει μεγάλη θερμότητα δεν μπορεί να έχει πρόβλεψη για την μείωση του υπέρυθρου ίχνους του ιδιαίτερα από την κάτω πλευρά. Αυτό συμβαίνει επειδή το αεροσκάφος έπρεπε να ικανοποιεί την προδιαγραφή του σώματος των πεζοναυτών των ΗΠΑ για κάθετη απογείωση και προσγείωση.
Άρα το F-35 είναι μεν ένα προηγμένο αεροπορικό όπλο αλλά στην Ελλάδα αυτή την στιγμή χρειαζόμαστε με προτεραιότητα ένα αεροσκάφος αεροπορικής υπεροχής έτσι ώστε να διατηρηθεί η κυριαρχία της Ελλάδος ιδιαίτερα στους Ελληνικούς ουρανούς του Αιγαίου Πελάγους. Αδιαμφισβήτητα η απόκτηση των F-35 από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία σε λίγα χρόνια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Ελληνική Διάσταση
Η πολιτική εξήγηση της υπόθεσης της ξαφνικής ανάγκης απόκτησης μια μοίρας F-35 από τον Καμμένο πριν από λίγο καιρό έχει τις ρίζες της στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιτεθεί στην υπερκοστολογημένη τιμή των αμερικανικών F-35 λίγο μετά την ανάληψη καθηκόντων του. Η κλίκα που είχε οικονομικά οφέλη από αυτή την υπερκοστολόγηση είδε τα υπερκέρδη της να μειώνονται, άρα ποιά καλύτερη λύση από το να βρεθούν νέες αγορές, όπως η Ελλάδα, που να υπάρχουν πρόθυμα ώτα σε θέσεις εξουσίας ώστε να πιέσουν προς την απορρόφηση περισσότερων μονάδων F-35 για αποκατάσταση των κερδών. Την σκυτάλη αυτής της κωμικοτραγικής ιστορίας αγοράς μοιρών ή μονάδων F-35 απλά ως καταναλωτικών προϊόντων πήρε στις 3 Μαρτίου 2017 ο Βίτσας που ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζεται η αγορά μαχητικών F-35, προφανώς δεχόμενος επιρροή από την Γερμανία και όχι λόγω ελλείψεως ολοκληρωμένου αμυντικού σχεδιασμού που θα συμπεριλάμβανε μια αγορά αεροσκαφών F-35.
Συμπερασματικά η Ελλάδα χρειάζεται μια στιβαρή κυβέρνηση που να επιλέγει την προμήθεια οπλικών συστημάτων με βάση ένα ολοκληρωμένο αμυντικό σχεδιασμό για την διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας και αεροπορικής της υπεροχής. Και η μόνη κυβέρνηση που θα μπορούσε να επιμεληθεί αμυντικές προμήθειες με μοναδικό κριτήριο το Εθνικό Συμφέρον είναι μια Εθνικιστική Κυβέρνηση της Χρυσής Αυγής.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/amuntikh-kai-politikh-analush-gia-ton-tupo-aeroskafwn-lockheed-martin-f-35#ixzz4bOQbTc84