Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ερώτηση για την αναγκαία αντιμετώπιση των κλιμακούμενων επιθέσεων και βανδαλισμών στις αστικές συγκοινωνίες

Γραπτή ερώτηση με αριθμό πρωτ. 4225 κατέθεσε η βουλευτής Β’ Αθηνών Ελένη Ζαρούλια σχετικά με τους βανδαλισμούς στις αστικές συγκοινωνίες. Η ερώτηση έχει ως εξής:

 

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΘΕΜΑ: «Αναγκαία η αντιμετώπιση των κλιμακούμενων επιθέσεων και βανδαλισμών στις αστικές συγκοινωνίες»

Τα συνεχιζόμενα περιστατικά επιθέσεων και βανδαλισμών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με στόχο την καταστροφή των επικυρωτικών μηχανημάτων βαίνουν αυξούμενα τους τελευταίους δέκα μήνες. Η δράση των άγνωστων κουκουλοφόρων έχει στοιχίσει εκατομμύρια ευρώ στον ΟΑΣΑ, σύμφωνα με τον οποίο ανέρχεται σωρευτικά στο ποσό του 1.033.686 ευρώ από τον Μάιο του 2016.

Επιπροσθέτως, οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι τα περιστατικά θα κλιμακωθούν όσο πλησιάζει η περίοδος εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Τα γεγονότα έως τώρα έχουν αποδείξει ότι η Πολιτεία αδυνατεί να λάβει αποτελεσματικά μέτρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οδηγοί και επιβατικό κοινό, δεδομένου ότι αρκετές επιθέσεις έχουν γίνει σε γεμάτα λεωφορεία και τρόλεϊ. Ωστόσο, αυτοί οι γνωστοί- άγνωστοι κουκουλοφόροι, με ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση της 9ης Φεβρουαρίου 2017 στη Λεωφ. Γαλατσίου, και μάλιστα παρουσίασαν μια φωτογραφία με τα επικυρωτικά μηχανήματα ως λάφυρο. Δεν παρέλειψαν ακόμη, να αναφέρουν και τα απαραίτητα μέσα για την αφαίρεση των μηχανημάτων: «Για να αφαιρέσουμε τα νέα ακυρωτικά μηχανήματα χρειαστήκαμε άλεν ν.4 και ΤΤ25. Για τα παλιά αρκεί άλεν ν.5. Και ένα μονωμένο κόφτη για να κόψουμε τα καλώδια».

Προ ημερών, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη ΓΑΔΑ σύσκεψη, όπου είχε αποφασιστεί η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΟΑΣΑ και ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να αυξηθούν οι άνδρες ασφαλείας σε συρμούς ΗΣΑΠ και μετρό, όπως και σε στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ που βρίσκονται σε «επιβαρυμένες» περιοχές. Μέχρι τότε, όμως, τα «μεμονωμένα περιστατικά», όπως συνήθως αποκαλούνται αυτές οι επιθέσεις, οδηγούν σε απαξίωση τις συγκοινωνίες και ο φορολογούμενος πολίτης επιβαρύνεται εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή των μηχανημάτων.

Έκτος όμως από τις φυσικές καταστροφές στον εξοπλισμό των συγκοινωνιών, σημειώνονται και περιστατικά- σε ορισμένες γραμμές διελεύσεως- κατά τα οποία τοξικομανείς κάνουν χρήση ναρκωτικών εντός των λεωφορείων ή απειλείται η ζωή και η σωματική ακεραιότητα του επιβατικού κοινού και του οδηγού εξαιτίας παρεξηγήσεως μεταξύ των επιβαινόντων.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΟΑΣΑ και ΕΛ.ΑΣ και τι προβλέπεται σύμφωνα με αυτό;

Υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για την προστασία του επιβατικού κοινού, των υπαλλήλων και της δημόσιας περιουσίας;

Έχουν γίνει συλλήψεις των δραστών και τους έχουν αποδοθεί ευθύνες ή συνεχίζουν να απολαμβάνουν το προνόμιο μιας άτυπης ασυλίας;

Παρακαλώ όπως μας χορηγηθούν οι λίστες με τα επισήμως καταγεγραμμένα περιστατικά βανδαλισμών που αφορούν τα οχήματα και τον εξοπλισμό επικύρωσης εισιτηρίων κατά το τελευταίο έτος.
Αθήνα, 15/03/2017

Η ερωτώσα Βουλευτής
Ελένη Ζαρούλια

Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/koinovoulio/view/erwthsh-gia-thn-anagkaia-antimetwpish-twn-klimakoumenwn-epithesewn-kai-band#ixzz4bWvlsrsp

Exit mobile version