Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Φρίκη. Αποκεφάλισαν δέκα θαλάσσιες χελώνες στη Νάξο

Αναζητούνται οι δράστες. Αναλυτικά όσα αναφέρει το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών “Αρχέλων”
Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν εντοπιστεί δέκα νεκρές, αποκεφαλισμένες, θαλάσσιες χελώνες στην περιοχή της Νάξου, όπως έκανε γνωστό ο ΑΡΧΕΛΩΝ, μετά από πληροφορίες από το Λιμεναρχείο και από τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου. Η οργάνωση ζητά τη συνδρομή των πολιτών προκειμένου να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι δράστες.

«Πιστεύουμε πως το ποσοστό των νεκρών χελωνών χωρίς κεφάλι στην ίδια περιοχή (παραλία Πλάκας) είναι αρκετά μεγάλο για να είναι σύμπτωση», αναφέρει η οργάνωση, η οποία αναφέρει ότι σύμφωνα με τις φωτογραφίες, «δεν φαίνεται να υπάρχει προχωρημένη σήψη, στις περισσότερες των περιπτώσεων, που να δικαιολογεί την έλλειψη κεφαλιού. Επομένως, σε συνέχεια του θλιβερού περιστατικού που έγινε την θερινή περίοδο 2016, όπου εντοπίστηκε θαλάσσια χελώνα δεμένη με τσιμέντο, ώστε να μην μπορεί να ανέβει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει, η σκόπιμη θανάτωση θαλασσίων χελωνών δείχνει να έχει εξελιχθεί στον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό των ζώων».

Σύμφωνα πάντα με την οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ, για την εξάλειψη αυτών των πολύ λυπηρών φαινομένων χρειάζεται η κινητοποίηση των αρχών και κυρίως των πολιτών, ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να αποφευχθούν τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις στο μέλλον.

Οποιαδήποτε πληροφορία, θα βοηθήσει να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες. Αν γνωρίζετε κάτι για τα περιστατικά, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Λιμεναρχείο Νάξου (τηλ.:2285022300) ή με τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ (τηλ.:2108944444, 6941511511)
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΡΧΕΛΩΝ

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ λειτουργεί από το 1994, συμβάλλοντας κάθε χρόνο στην προστασία των θαλασσίων χελωνών. Συγκεκριμένα περισσότερες από 70 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες ετησίως περιθάλπονται και απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον, με τις ανάγκες για περίθαλψη συνεχώς να αυξάνονται! Επιπλέον, περίπου 600 εκθαλασσώσεις χελωνών καταγράφονται ετησίως στην χώρα μας μέσω του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών. Οι χελώνες που χρήζουν περίθαλψης έχουν συχνά τραυματιστεί από την εμπλοκή τους με αλιευτικά εργαλεία – αγκίστρια, πετονιές, κλπ. Δυστυχώς η δεύτερη συχνότερη αιτία τραυματισμού ή θανάτωσης των προστατευόμενων αυτών ζώων είναι η σκόπιμη ανθρώπινη ενέργεια! Δηλαδή κάποιοι συνάνθρωποί μας ηθελημένα τραυματίζουν ή σκοτώνουν αυτούς τους ζωντανούς οργανισμούς, με τους οποίους μοιραζόμαστε το θαλάσσιο περιβάλλον. Από τις περιπτώσεις σκόπιμων θανατώσεων ή τραυματισμών, όχι μόνο θαλάσσιων χελωνών αλλά και άλλων ζώων, αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση αλλά κυρίως η έλλειψη οικολογικής συνείδησης ορισμένων συνανθρώπων μας.

Δυστυχώς, τους τελευταίους δύο μήνες, όπως μας έχουν ενημερώσει τόσο το Λιμεναρχείο όσο και ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, έχουν εντοπιστεί δέκα νεκρές αποκεφαλισμένες θαλάσσιες χελώνες στην περιοχή της Νάξου. Πιστεύουμε πως το ποσοστό των νεκρών χελωνών χωρίς κεφάλι στην ίδια περιοχή (παραλία Πλάκας) είναι αρκετά μεγάλο για να είναι σύμπτωση. Ακόμη, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που στάλθηκαν στον ΑΡΧΕΛΩΝ (συνημμένο αρχείο) δεν φαίνεται να υπάρχει προχωρημένη σήψη στις περισσότερες των περιπτώσεων, που να δικαιολογεί την έλλειψη κεφαλιού. Επομένως, σε συνέχεια του θλιβερού περιστατικού που έγινε την θερινή περίοδο 2016, όπου εντοπίστηκε θαλάσσια χελώνα δεμένη με τσιμέντο ώστε να μην μπορεί να ανέβει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει, η σκόπιμη θανάτωση θαλασσίων χελωνών δείχνει να έχει εξελιχθεί στον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό των ζώων.

Για την εξάλειψη αυτών των πολύ λυπηρών φαινομένων χρειάζεται η κινητοποίηση των αρχών και κυρίως των πολιτών, ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να αποφευχθούν τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις στο μέλλον. Ζητούμε λοιπόν την βοήθειά σας! Οποιαδήποτε πληροφορία έχετε, θα βοηθήσει να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συμπολίτες μας και τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου που εντόπισαν τα ζώα καθώς και το Λιμεναρχείο Νάξου. Αν γνωρίζετε κάτι για τα περιστατικά, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Λιμεναρχείο Νάξου (τηλ.:2285022300) ή με τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ (τηλ.:2108944444, 6941511511).

πηγή
Exit mobile version