Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Στρατηγικές και τακτικές κορεσμού αντίπαλης αεράμυνας τύπου MALD – Σύγκριση με το δόγμα του Στέλθ

Στρατηγικές και τακτικές κορεσμού αντίπαλης αεράμυνας τύπου MALD - Σύγκριση με το δόγμα του Στέλθ

Ένα σμήνος από αυτόνομα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου MALD (Miniature Air-Launched Decoy) θα μπορούσαν να υπερφορτώσουν τους αισθητήρες μιας αντίπαλης αεράμυνας, δρώντας ως δολώματα και οδηγώντας την σε υπερφόρτωση και αναποτελεσματικότητα

Στις 21 Μαρτίου 2017 το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μια μεγάλη άσκηση αεράμυνας θα ξεκινήσει να διεξάγεται στην νότια Ρωσία. Η ιδιαιτερότητα αυτής της άσκησης έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει εκτεταμένη μέριμνα για τη αντιμετώπιση εχθρικών μη-επανδρωμένων αεροσκαφών (Unmanned Aerial Vehicles – UAV) με αρκετά αντιαεροπορικά συστήματα που καλύπτουν μια γκάμα από αρκετές διαφορετικές ωφέλιμες εμβέλειες. Ένα UAV σε στρατιωτική χρήση αποκτά το αντίστοιχο προσωνύμιο και ονομάζεται Military UAV, ή MUAV. Ένα MUAV είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο από ανθρώπινο παράγοντα αεροσκάφος, δηλαδή υπάρχει ένας χειριστής σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία που ελέγχει πλήρως την συμπεριφορά του.

Όμως υπάρχει και το σύστημα MALD, που σημαίνει Miniature Air-Launched Decoy. Συγκεκριμένα το MALD έχει πολλές ομοιότητες αλλά εντελώς διαφορετική χρήση από ένα MUAV. Η κύρια διαφορά υφίσταται στο ότι το MALD είναι ένα πλήρως αυτόνομο αεροσκάφος που δέχεται μεν γενικές εντολές δράσης από τον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά διατηρεί πλήρη αυτονομία κινήσεων για τον τρόπο που θα εκτελεστεί αυτή η εντολή. Για παράδειγμα ένα πιλότος ενός μαχητικού αεροσκάφους θα μπορεί να συνοδεύεται από ομάδα MALD που θα τους έχει δώσει την γενική εντολή να προστατεύουν το αεροσκάφος από οποιαδήποτε απειλή ή να επιτεθούν κατά βούληση εναντίον κάποιου εχθρικού στόχου. Βέβαια η αλλαγή χρήσης ενός MALD σε MUAV είναι πάντοτε εφικτή.

Τα συστήματα ΜALD έχουν μια εξαιρετική αξία σχετικά με τακτικές επιθετικής διείσδυσης σε μια αντίπαλη αεράμυνα. Επειδή η επίθεση γίνεται με ένα μεγάλο αριθμό MALD, αντιστοίχως στους αισθητήρες της αντίπαλης αεράμυνας εμφανίζονται πάρα πολλοί στόχοι με αποτέλεσμα τον κορεσμό της. Δηλαδή η αντίπαλη αεράμυνα δεν θα μπορεί εύκολα να ξεχωρίσει ποιός από τους στόχους που φαίνονται στα ραντάρ της είναι πραγματικά μαχητικά αεροσκάφη και ποιά είναι απλά MALD. Επιπροσθέτως, η κατασκευή των εξωτερικών φυσικών διαστάσεων ενός MALD μπορεί να γίνει εύκολα με τέτοιο τρόπο που να αυξάνεται το ίχνος ραντάρ του, έτσι ώστε να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στους αντίπαλους αισθητήρες. Ένα MALD θα μπορούσε να προγραμματιστεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μιμείται το ίχνος ραντάρ ενός άλλου αεροσκάφους, δρώντας καθαρά ως δόλωμα για την αντίπαλη αεράμυνα.

Άρα το στρατηγικό δόγμα του MALD είναι διαφορετικό από το αντίστοιχο δόγμα του στέλθ. Το στέλθ είναι η προσπάθεια καθυστέρησης της ανίχνευσης ενός φίλιου στοιχείου από ένα αντίπαλο αισθητήρα για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Όμως με μια πλειάδα MALD η τακτική είναι ο κορεσμός της αντίπαλης αεράμυνας με πάρα πολλούς στόχους, μέσα στους οποίους υπάρχουν και στοιχεία μεγάλης αξίας όπως επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά είναι πια πάρα πολύ δύσκολο για τους αντίπαλους αισθητήρες να τα ξεχωρίσουν από την πλειάδα των δολωμάτων MALD. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποσπασθεί η προσοχή ή να προκληθεί σύγχυση στην αντίπαλη αεράμυνα από ένα σμήνος MALD. Επίσης τα MALD μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε κατασκοπευτική, αμυντική αλλά και σε επιθετική χρήση. Άρα όσο εξελιγμένη και να είναι μια αντίπαλη αεράμυνα, με το δόγμα MALD θα έχει πάντα να αντιμετωπίζει μια πλειάδα στόχων που θα υπερφορτώνουν τις δυνατότητες της.

Στην Αμερική ήδη από το 1999 η εταιρία Teledyne Ryan – Northrop Grumman έχει προχωρήσει αρκετά την σχετική έρευνα και τις δoκιμές σχετικά με την εισαγωγή των MALD σε αεροπορικές επιχειρήσεις. Η σχετική υλοποίηση έχει τον κωδικό ADM-160. Βέβαια το πρόγραμμα MALD ξεκίνησε και αυτό από την συνήθη αμερικανική υπηρεσία έρευνας καινοτόμων αμυντικών τεχνολογιών, την DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency).

Η έρευνα στο πεδίο των MALD συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό έως σήμερα. Βέβαια είναι θέμα χρόνου και πόρων η επίτευξη μιας έκδοσης MALD που να αποδειχθεί πλήρως ικανοποιητική για επιχειρησιακή χρήση. Για παράδειγμα η εταιρία Raytheon έχει πρόσφατα το 2016 ασχοληθεί αρκετά με την υλοποίηση προηγμένων συστημάτων MALD πολλαπλών λειτουργιών και αισθητήρων και το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά την διάρκεια σχετικών επιδείξεων τύπων MALD στο Παρίσι πίσω στο 2009. Ένας βασικός λόγος που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι η τεχνολογία MALD αποδεικνύεται φθηνότερη οικονομικά της υλοποίησης της τεχνολογίας στέλθ.

Σίγουρα η σχετική έρευνα και τεχνολογία για την υλοποίηση συστημάτων MALD θα μπορούσε να είναι ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Πολεμικής Βιομηχανίας. Ο Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή πιστεύει στην ισχυροποίηση της έρευνας και ανάπτυξης για αμυντικές τεχνολογίες από Ελληνικούς φορείς.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/strathgikes-kai-taktikes-koresmou-antipalhs-aeramunas-tupou-mald-sugkrish-k#ixzz4cKcyKl92

Exit mobile version