Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Αποκαλύψεις για τις τακτικές παρακολούθησης από τη CIA των τηλεπικοινωνιακών προϊόντων

Αποκαλύψεις για τις τακτικές παρακολούθησης από τη CIA των τηλεπικοινωνιακών προϊόντων

Η πρόσφατη έκθεση στην δημοσιότητα από τα Wikileaks των επτασφράγιστων μυστικών της CIA για τις τεχνικές και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί στα τεχνολογικά προϊόντα της Apple Inc. για παρακολουθήσεις είναι μια βαθιά τομή στο πολύ λεπτό θέμα της προστασίας της ιδιωτικότητας.

Πολύ πρόσφατα, περίπου στις 9 Μαρτίου 2017, είχαμε σχολιάσει τις πρώτες αποκαλύψεις των wikileaks σχετικά με τους τρόπους παρακολούθησης της CIA μέσω εξαιρετικά διαδεδομένων καθημερινών τεχνολογικών προϊόντων τηλεπικοινωνιών, όπως κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ αλλά ακόμη και τηλεοράσεις που μπορούν να συνδέονται στο διαδίκτυο. Οι αποκαλύψεις αυτές είχαν τον κωδικό “Vault 7 – Zero Days“.

Λίγες μέρες μετά, στις 23 Μαρτίου 2017, εξίσου ενδιαφέρουσες αποδεικνυόντουσαν και οι επόμενες αποκαλύψεις των WikiLeaks, όταν κυκλοφόρησαν την πιο πρόσφατη παρτίδα της σειράς “Vault 7” με κωδικό “Dark Matter”, δηλαδή ακόμη περισσότερες αναλυτικές τεχνικές πληροφορίες που σχετίζονται με τα προγράμματα κατασκοπείας της CIA. Επιπροσθέτως ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στην καταπληκτική ευκολία στον τρόπο εγκατάστασης αυτών των κατασκοπευτικών προγραμμάτων σε προϊόντα πληροφορικής της εταιρίας Apple, όπως για παράδειγμα ο φορητός υπολογιστής MacBook Air και το κινητό τηλέφωνο iPhone.

Συγκεκριμένα οι πρόσφατες αποκαλύψεις περιλαμβάνουν λεπτομέρειες του λογισμικού «Sonic Screwdriver», που περιγράφεται από τη CIA ως ένας μηχανισμός για την απόκτηση του ελέγχου ενός φορητού υπολογιστή της Apple με μια περιφερειακή συσκευή, όπως ένα usb stick, σε περίπου 30 δευτερόλεπτα!

Είναι προφανές ότι αυτή η δυνατότητα προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για την μόλυνση ενός υπολογιστή της Apple από την CIA, είτε πριν την παράδοση του MacBook στον στόχο υπό παρακολούθηση, είτε κατά την διάρκεια αποκτήσεως πρόσβασης στον υπολογιστή ενός στόχου έστω και για λίγα λεπτά.

Επιπροσθέτως η μόλυνση του υπολογιστή με το πρόγραμμα της CIA παραμένει ενεργή σε κάθε άνοιγμα και κλείσιμο του υπολογιστή, καθώς είναι σχεδιασμένη να τοποθετείται στην μνήμη του υπολογιστή που δεν χάνεται με το κλείσιμο της παροχής ηλεκτρισμού, δηλαδή στο firmware του BIOS (Basic Input/Output System). Επίσης εξαιρετικά δυσμενή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το κακόβουλο πρόγραμμα της CIA μπορεί να εγκατασταθεί και σε υπολογιστές Apple που έχουν κωδικό πρόσβασης για το BIOS τους.

Ακόμη και μια  επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος της Apple, όπως το macOS,  δεν απομακρύνει το πρόγραμμα παρακολούθησης της CIA  παρά μόνο μια ενέργεια επανεγγραφής του περιεχομένου του firmware του υπολογιστή. Με απλές έννοιες αυτό σημαίνει ότι το κατασκοπευτικό πρόγραμμα της CIA εκμεταλλευόταν αρκετές τεχνικές τρύπες ασφαλείας των προϊόντων της Apple για να μπορεί να παραμένει ενεργό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τώρα για τα κινητά τηλέφωνα της Apple (iPhone) το αντίστοιχο εργαλείο της CIA έχει την ονομασία “NightSkies” και έχει αναφερθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις έρχεται προεγκατεστημένο από τα εργοστάσια της Apple! Αυτό δεν μπορεί να σημαίνει τίποτα άλλο από το ότι η CIA έχει επίσημη πρόσβαση στην γραμμή παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας της Apple! Δηλαδή ένας στόχος παρακολούθησης που παραλαμβάνει ένα επισήμως σφραγισμένο iPhone είναι αρκετά δύσκολο να υποψιαστεί ότι είναι ήδη μολυσμένο με το κακόβουλο λογισμικό της CIA. Συνήθως τα μολυσμένα με λογισμικό παρακολούθησης τεχνολογικά προϊόντα στέλνονται και ως δώρο στον στόχο υπό παρακολούθηση.

Ο ιδιαίτερος κίνδυνος του NightSkies συνοψίζεται στο ότι το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό έχει την δυνατότητα να αποκτά πλήρη απομακρυσμένη πρόσβαση και έλεγχο στα κινητά έξυπνα τηλέφωνα της Apple. Αυτό σημαίνει ότι αρχεία, ο τηλεφωνικός κατάλογος, τα μηνύματα και το ιστορικό κλήσεων που βρίσκονται στο τηλέφωνο μπορούν να υποκλαπούν από την CIA χωρίς καμία ειδοποίηση προς τον νόμιμο χρήστη.

Ιδιαίτερα το ιστορικό κλήσεως ενός χρήστη είναι πολύ σημαντικό, μιας και ο πρώην διοικητής της National Security Agency – NSA (199-2005) Μάικλ Χέυντεν ήδη από τον Μάιο του 2014 είχε αποκαλύψει ότι με βάση το ιστορικό κλήσεων και όχι του περιεχομένου των συνομιλιών σχεδιάζονται αρκετές επιχειρήσεις εξουδετέρωσης ατόμων από την CIA σε όλο τον κόσμο.

Συμπερασματικά οι ενδείξεις τείνουν στο ότι η CIA έχει αποκτήσει εξαιρετικά προηγμένες δυνατότητες παρακολούθησης των τεχνολογικών προϊόντων τηλεπικοινωνιών της Apple, είτε μέσω μιας οργανωμένης μυστικής συνεννόησης για την συνειδητή συνδρομή του τεχνολογικού κολοσσού στις παρακολουθήσεις της CIA, είτε μέσω εκτεταμένης εκμετάλλευσης από την CIA σοβαρών κενών ασφαλείας των προϊόντων της Apple.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/apokalupseis-gia-tis-taktikes-parakolouthhshs-apo-th-cia-twn-thlepikoinwnia#ixzz4cWz8cvQZ

Exit mobile version