Οι σύλλογοι Γονέων του Νέου Ικονίου Περάματος κατέθεσαν πρόσφατα αναφορά στην εισαγγελέα ανηλίκων Πειραιά για τους κινδύνους υγείας που διατρέχουν τα παιδιά τους από την ενσωμάτωση τέκνων λαθρομεταναστών στα σχολεία.
Ανάλογες αναφορές έχουν κάνει και οι Γονείς της Φιλλιπιάδας και του Ωραιοκάστρου.
Ακολουθεί η αναφορά:
“ΑΝΑΦΟΡΑ
Α) Του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος
Β) Του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου Νέου Ικονίου Περάματος που συστεγάζεται με το ως άνω δημοτικό σχολείο
περί της έλλειψης έγγραφης ενημέρωσης για την κατάσταση της υγείας, του προγράμματος εμβολιασμών και της ψυχική υγείας των εικοσιεννέα (29) προσφύγων – μαθητών που εντάχθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος στο οποίο συστεγάζεται και το Νηπιαγωγείο Νέου Ικονίου Περάματος.
Αξιότιμη κ. Εισαγγελέα, είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι στη χώρα μας τα υφιστάμενα προγράμματα εμβολιασμού, θεμελιώνουν αφενός την υγεία των εμβολιαζόμενων και αφετέρου την υγεία του γενικού πληθυσμού σε επίπεδο πρόληψης για την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών και εξάπλωσης των μεταδοτικών λοιμώξεων και επιδημιών. Ο καθολικός εμβολιασμός αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές προληπτικές παρεμβάσεις της ιατρικής. Η ενεργητική ανοσοποίηση, την οποία επιφέρουν οι εμβολιασμοί, όχι μόνο οδηγεί στην προστασία των εμβολιαζόμενων αλλά και επιδρά στον πληθυσμό ως σύνολο μέσω του φαινομένου της συλλογικής ανοσίας.
Σε χώρες που βίωσαν μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση εμφανίστηκαν ως επακόλουθο σοβαρές επιδημίες από «ξεχασμένα» νοσήματα, όπως η διφθερίτιδα, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά και η φυματίωση. Η εκτίμηση του επιπέδου εμβολιασμού αποκτά ειδική σημασία για τον προσανατολισμό των δραστηριοτήτων προαγωγής του εμβολιασμού στην σημερινή συγκυρία της χώρας που πλήττεται αφενός από την διογκούμενη οικονομική κρίση με αυξανόμενο τον αριθμό ανασφάλιστων και φτωχών οικογενειών όσο και τις οικογένειες μεταναστών αποτέλεσμα του επίσης αυξανόμενου αριθμού των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. (ενδεικτικά σημειώνουμε, ότι η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα, κ. Χριστίνα Παπανικολάου, ήδη από τις 7-11-2014, με κατεπείγουσα εγκύκλιό της ζητά τον αντιφυματικό εμβολιασμό των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου, γιατί η φυματίωση αποδεικνύεται πάλι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από κοινή μολυσματική νόσο, μετά το σύνδρομο ανοσοβιολογικής ανεπάρκειας).
Σύμφωνα με το άρθρο 33 του Ν.2676/1999, (ΦΕΚ Α΄5-1-1999), καθιερώνεται η υποχρεωτική προληπτική ιατρική με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της εκδήλωσης ή την αποτροπή της εμφάνισης νοσηρών καταστάσεων και η προληπτική αυτή ιατρική, κατά το ίδιο άρθρο του νόμου αυτού, περιλαμβάνει και τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στην Ελλάδα. Ο νομοθέτης προβλέπει τη διενέργεια των εμβολιασμών στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών. Η δεσμευτικότητα αυτή στοχεύει στην αποφυγή κάθε βλαπτικού αποτελέσματος από τη μη τήρηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δηλαδή τον κίνδυνο προσβολής από κάποια συγκεκριμένη νόσο.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, περιλαμβάνει τα εμβόλια της διφθερίτιδας-κοκκύτη-τετάνου, της πολυομελίτιδος, της αιμοφίλου ινφλουέντζας, του μηνιγγιτιδόκοκκου, της ιλαράς, της παρωτίτιδος, της ερυθράς, της ηπατίτιδας Α και Β, της ανεμοβλογιάς. Στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας Υ1/ΓΠ 161682/2008 ορίζεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ως αρμόδιος κατά το νόμο φορέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, γνωμοδοτεί για τα υποχρεωτικά εμβόλια και το Υπουργείο καθορίζει το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης.
Τα ανωτέρω εμβόλια αποτελούν την αναγκαία και θεμελιώδη βάση προστασίας του πληθυσμού και περισσότερο του παιδικού πληθυσμού. Ειδικότερα: 1. To εμβόλιο Διφθερίτιδας-κοκκύτη-τετάνου (DTaP) Προστατεύει από τις αντίστοιχες τρεις τον αριθμό ασθένειες. Χορηγείται από την ηλικία των δύο μηνών και χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις. Η Διφθερίτιδα προκαλεί εικόνα σαν της αμυγδαλίτιδας με ήπιο πυρετό που στην συνέχεια όμως εξελίσσεται σε βαριά νόσηση με επιπλοκές, κυρίως από το καρδιαγγειακό σύστημα. Ο Τέτανος είναι νόσος που προσβάλει το νευρικό σύστημα με έντονες κεφαλαλγίες, ευερεθιστότητα, δυσκαμψία, και στην συνέχεια μυϊκούς σπασμούς. Ο Κοκκύτης προκαλεί έντονες κρίσεις βήχα, πνευμονία, σπασμούς και εγκεφαλίτιδα. 2. Το εμβόλιο κατά της πολυομελίτιδας (IPV). Προστατεύει από τον αντίστοιχο ιό που προσβάλει το νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις των μυών. Χορηγείται επίσης από την ηλικία των δύο μηνών. 3. Το εμβόλιο κατά της αιμόφυλου ινφλουέντζας. Προστατεύει από το συγκεκριμένο μικρόβιο που προκαλεί μηνιγγίτιδα, πνευμονία, ωτίτιδα, μικροβιαιμία (μόλυνση του αίματος). Χορηγείται από την ηλικία των δύο μηνών και χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις. 4. Το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου C (MCC) Προφυλάσσει από την μηνιγγίτιδα από το συγκεκριμένο μικρόβιο, αλλά μόνο του τύπου C. Ο τύπος αυτός προκαλεί βαριές μηνιγγίτιδες. Χορηγείται από την ηλικία των δύο μηνών και χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις. 5. Το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου (PCV). Το μικρόβιο αυτό προκαλεί βαριά μηνιγγίτιδα, πνευμονία, ωτίτιδα, μικροβιαιμία (μόλυνση του αίματος). Χορηγείται από την βρεφική ηλικία, χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις. 6. Το εμβόλιο κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς (MMR) Η Ιλαρά είναι μεταδοτική ασθένεια, με εξάνθημα, υπερπυρεξία, ρινική καταρροή. Προκαλεί συχνά ωτίτιδες και πνευμονίες, ενώ σπανιότερα μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα. Η Παρωτίτιδα εμφανίζεται με πυρετό, κεφαλαλγία και οίδημα κάτω από το αυτί, ενώ είναι πολύ συχνό αίτιο μηνιγγίτιδας. Η Ερυθρά, είναι ήπια νόσος με εξάνθημα και πυρετό. Αν προσβάλει την έγκυο προκαλέι σοβαρές βλάβες στο έμβρυο. 7. Το εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας Β. Η νόσος εάν χρονίσει μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του ήπατος. Εάν η μητέρα είναι φορέας του ιού της ηπατίτιδας Β, τότε το εμβόλιο πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την γέννηση του παιδιού μαζί με μια ειδική ουσία που προφυλάσσει άμεσα και λέγεται ανοσοσφαιρίνη. 8. Το εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας Α. Χορηγείται σε όποιον θέλει να προστατευτεί από το νόσημα ή έχει υψηλό κίνδυνο να νοσήσει. Έχει άδεια από ηλικίες δύο χρονών και πάνω. 9. Το εμβόλιο Ανεμοβλογιάς (Var). Πρέπει να γίνεται μετά τον δέκατο τρίτο – δέκατο πέμπτο μήνα ζωής. Η ανεμοβλογιά είναι πολύ μεταδοτική λοίμωξη με πυρετό και εξανθήματα. Μπορεί αυτά τα εξανθήματα να επιμολυνθούν με συνέπεια λοιμώξεις δέρματος.
Ακόμη όμως κι αν δεν υπήρχε νομοθετική ρύθμιση, σχετικά με την υποχρέωση εμβολιασμού των ανηλίκων, αρκεί για το υποχρεωτικό του εμβολιασμού μόνη η επιμέλεια την οποία έχει υποχρέωση να επιδείξει ο γονέας ή ο κηδεμόνας για τη ζωή και την υγεία του ανηλίκου που φροντίζει, καθώς και η σχετική γνώση, που μπορεί ο γονέας αυτός και οφείλει να έχει από τη γενική κοινωνική του εμπειρία (δηλαδή της ύπαρξης μεταδοτικών ασθενειών, αλλά και κατάλληλων εμβολίων για την αντιμετώπισή τους και χορήγησης από τους αρμόδιους φορείς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία).
Σε κάθε άλλη περίπτωση ο γονέας ή ο κηδεμόνας πράττει αμελώς και μπορεί να ελεγχθεί από τις αρμόδιες Αρχές για κακή άσκηση της γονικής μέριμνας του άρθρου 1532 του Αστικού Κώδικα (αφαίρεση γονικής μέριμνας, ανάθεσή της σε τρίτο, διορισμός επιτρόπου κλπ) ή να βρεθεί κατηγορούμενος για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών. Το δε άρθρο 284 του Ποινικού Κώδικα, ορίζει ότι «όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή, για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται με φυλάκιση και, αν η παραβίαση είχε ως συνέπεια να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, ενώ, αν η πράξη τελέσθηκε από αμέλεια επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή». Ο Ποινικός νομοθέτης τιμωρεί την παραβίαση όχι μόνο των μέτρων που έχει διατάξει ο νόμος για την εισβολή ή διάδοση μεταδοτικής ασθένειας, αλλά και όσων έχει διατάξει το αρμόδιο Υπουργείο και οι αρμόδιες υγειονομικές Υπηρεσίες.
Σύμφωνα τέλος, με τις παρ. 2β και 3 β των άρθρων 7 των Π.Δ. 200 & 201/98 (ΦΕΚ 161Α) για την εγγραφή μαθητών στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο, εκτός των άλλων, απαιτείται και «επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια και η οδοντολογική εξέταση». Και με το με αριθμό πρωτοκόλλου Υ1/Γ.Π.161682/22-12-2008 έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε ότι «είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών..» και για αυτό δίνονται δωρεάν στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης, μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης από τους οικείους προβλεπόμενους φορείς ήτοι, α) Περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία, ή β) Δ/νσεις Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας, ή γ) Ιατροκοινωνικά Κέντρα, ή δ) Ασφαλιστικούς φορείς, ή ε) ιδιώτες ιατρούς, σύμφωνα με τον κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας Ν.3418/28-11-2005 (τ. Α’ ΦΕΚ 287).
Αξιότιμη κα Εισαγγελέα,
Στην προκειμένη περίπτωση, αναφερόμαστε σε Σας, ως γονείς παιδιών που φοιτούν στα ανωτέρω σχολεία και εκπροσωπούμαστε από τους ανωτέρω συλλόγους μας θέτουμε υπόψη Σας το ουσιαστικό πρόβλημα που προκύπτει από την έλλειψη υπεύθυνης έγγραφης ενημέρωσης, παρά τις επανειλημμένες έγγραφες αιτήσεις, αναφορές και διαβήματά μας προς τη διεύθυνση του σχολείου και την πρωτοβάθμια διεύθυνση, αναφορικά με το κομβικής σημασίας ζήτημα της υγείας ένεκα του εμβολιασμού των παιδιών αυτών, που είναι παιδιά προσφυγόπουλα και μετανάστες και τα οποία είκοσι εννέα (29) τον αριθμό η Ελληνική Πολιτεία ενέταξε στα ανωτέρω σχολεία μας χωρίς ουδέποτε μέχρι και την υποβολή της παρούσας μας να μας έχει ενημερώσει εγγράφως για την πληρότητα και την ακεραιότητα της υγείας τους όπως απαιτείται από το Νόμο.
Δεν γνωρίζουμε, καταρχάς, εάν τα ανωτέρω προσφυγόπουλα που εντάχθηκαν ως μαθητές ανάμεσα στους εκατόν είκοσι (120) μαθητές και παιδιά μας που φοιτούν στο 1ο δημοτικό σχολείο Ικονίου στο οποίο βρίσκεται συστεγαζόμενο και το νηπιαγωγείο Ικονίου στο οποίο φοιτούν είκοσι οκτώ (28) νήπια και παιδιά μας, εάν και κατά πόσο καλύπτονται στα προβλεπόμενα βιβλιάριά τους ή στα Ατομικά Δελτία Υγείας τους από τα αναγκαία – απαραίτητα εμβόλια και εν γένει για την κατάσταση της υγείας τους ούτως ώστε με βεβαιότητα να προκύπτει ότι δεν εγκυμονεί, έστω και ενδεχόμενα, κίνδυνος μετάδοσης μεταδοτικών λοιμώξεων και επιδημιών.
Σημειωτέον ότι καθημερινά από τα παιδιά αυτά ανεξαιρέτως γίνεται χρήση των χώρων της κοινής τουαλέτας για όλα ανεξαιρέτως που επαυξάνει, ενδεχομένως, τους κινδύνους μετάδοσης λοιμώξεων και επιδημιών, όπως επίσης καθημερινά τα παιδιά αυτά μαζί με όλα τα παιδιά μας παρακολουθούν στις ίδιες τάξεις, εισπνέουν και εκπνέουν μέσα στο ίδιο περιορισμένο σχολικό περιβάλλον, βήχουν, φτερνίζονται, προαυλίζονται στα διαλλείματα, ιδρώνουν και έρχονται σε επαφή μεταξύ τους με αποτέλεσμα να καθίστανται δεκτικά σε όλες τις ενδεχόμενες λοιμώξεις και επιδημίες όπως φυματίωση, ηπατίτιδα, ψώρα, ιλαρά, παρωτίτιδα, αναπνευστικές λοιμώξεις και λοιπά λοιμώδη νοσήματα.
Ουδέποτε, δεν περιήλθε σε γνώση μας ότι επιδείχθηκαν τα απαραίτητα κατά το Νόμο έγγραφα (επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια, η οδοντολογική εξέταση και οι γενικές τυπικές εξετάσεις πιστοποίησης της υγείας) ως επιτάσσει η σχετική νομοθεσία.
Ουδέποτε γνωρίσαμε τις οικογένειες των παιδιών αυτών, τους γονείς τους ή έστω τα πρόσωπα εκείνα που έχουν αναλάβει την κηδεμονία τους, αλλά ούτε και ποτέ κανείς εκπρόσωπος των οικογενειών αυτών ήλθε σε επαφή μαζί μας προκειμένου να συζητήσουμε για τα θέματα που μας απασχολούν και άπτονται της υγιεινής και υγείας πρωτίστως των παιδιών και των οικογενειών τους και συνολικά της σχολικής και εκπαιδευτικής καθημερινότητας.
Παράλληλα προς τα ανωτέρω αξιοσημείωτο είναι και το ζήτημα της ψυχικής υγείας των παιδιών αυτών και της δυνατότητάς του να συνυπάρχουν στον ίδιο σχολικό χώρο και στο ίδιο σχολικό περιβάλλον με τα δικά μας παιδιά δεδομένου ότι προέρχονται από περιοχές εμπόλεμες με εξαιρετικά επικίνδυνες εικόνες θανάτων από εκτελέσεις, πνιγμούς, δολοφονίες συγγενικών τους προσώπων, γειτόνων, ομοχώριών τους καθώς και ψυχικά τραύματα από βασανισμούς και κακοποιήσεις κάθε μορφής και είδους που δε μπορεί να χωρέσει ανθρώπινος νους. Άραγε υπάρχει η βεβαιότητα και ποιος την έχει πιστοποιήσει, κοινωνικός λειτουργός, παιδοψυχολόγος, ψυχίατρος ή και εκπαιδευτικός ότι σε κάθε σχολική ημέρα που μετέχουν τα ανωτέρω παιδιά για οποιοδήποτε λόγο και αιτία δε θα εκδηλώσουν συμπεριφορές που θα οδηγήσουν και θα δημιουργήσουν κινδύνους για όλα τα παιδιά μας που ήδη φοιτούν στα ανωτέρω σχολεία;
Αντιθέτως, είναι γνωστό ότι τα παιδιά αυτά και οι οικογένειές τους διαβιούν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών (κέντρο φιλοξενίας Σχιστού) κάτω από πλημμελείς και ευάλωτες υγειονομικές αλλά και κοινωνικές συνθήκες. Είναι επίσης όμως γνωστό ότι το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προβάλλει τις ανησυχίες του για την αύξηση λοιμωδών νοσημάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Και είναι ακόμα γνωστό ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες εξελίσσονται διαρκώς προς το δυσμενέστερο.
Επειδή η παρούσα Αναφορά μας δεν έχει ως αποκλειστικό σκοπό την αναφορά – καταγγελία ενδεχόμενων παραλείψεων των συναρμόδιων φορέων της διεύθυνσης των σχολείων, της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης, των συναρμόδιων φορέων Υπουργείου Παιδείας και Υγείας αλλά αποτελεί ουσιαστικό διάβημα για παρέμβαση της Εισαγγελικής Αρχής προκειμένου να διακριβωθούν οι συνθήκες και οι προυποθέσεις του επιτρεπτού και της καταλληλότητας κάτω από τις οποίες εντάχθηκαν παιδιά προσφυγόπουλα και μετανάστες είκοσι εννέα (29) τον αριθμό στο πλαίσιο παροχής μόρφωσης και εκπαίδευσης στα σχολεία μας.
Επειδή όλα τα ανωτέρω συνοδεύονται από τα έγγραφα με τα οποία ζητήσαμε την προσήκουσα υπεύθυνη έγγραφη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς της οποίας ουδέποτε γίναμε αποδέκτες καθώς και από τις μαρτυρίες της αγωνίας και της εύλογης ανησυχίας των γονέων και κηδεμόνων που εκπροσωπούμε και εμάς των ιδίων προσωπικά ως γονέων και κηδεμόνων που υπογράφουμε την παρούσα.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΜΕ
Την παρέμβασή σας για τη διακρίβωση των ως άνω αναφερομένων και τις κατά το Νόμο προβλεπόμενες ενέργειες ούτως ώστε να διαφυλάξουμε και να προστατέψουμε το σύνολο των παιδιών μας που φοιτούν στα ανωτέρω σχολεία αφενός από κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο μετάδοσης μεταδοτικών λοιμώξεων και επιδημιών και αφετέρου να εμπεδώσουμε την πραγματοποίηση των προγραμμάτων εμβολιασμού και εξετάσεων της σωματικής και ψυχικής υγείας των προσφυγόπουλων θεμελιώνοντας την υγεία τους και την αρμονική συνύπαρξή τους στο σχολικό περιβάλλον και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον τουλάχιστον σε επίπεδο πρόληψης για την εύρυθμη συνύπαρξη υπό τα ανωτέρω αναφερόμενα”.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/sunechizoun-oi-ellhnes-goneis-ton-agwna-tous-gia-thn-prostasia-twn-paidiwn#ixzz4ciVtsSq1