Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ράπισμα Τραμπ στην τουρκική προκλητικότητα: Ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ και σύλληψη του ταμία του Ερντογάν

Την αποφασιστικότητα του έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και τον “σουλτάνο” Ερντογάν έδειξε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Χθες οι ΗΠΑ εξέδωσαν μια σκληρή ταξιδιωτική οδηγία, συνιστώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν πρόκειται να ταξιδέψουν ή αν βρίσκονται στην Τουρκία. Αναφέρουν μάλιστα ότι στις πολυάριθμες επιθέσεις που έχoυν γίνει στο παρελθόν σε τουριστικές περιοχές και δημόσιους χώρους έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι.

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αισθάνεται από χθες ότι τον έχουν “ζώσει τα φίδια” μετά την σύλληψη του αντιπροέδρου της μεγαλύτερης τουρκικής κρατικής τράπεζας και φημολογούμενου “ταμία” του στις ΗΠΑ.

Ο κορυφαίος τούρκος τραπεζίτης κατηγορείται ότι συμμετείχε σε μια σκευωρία με στόχο την παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Αυτό χαρακτηρίστηκε από την Τουρκία, πολιτική σύλληψη. Και γιατί το λένε αυτό; Γιατί είναι κοινό μυστικό στην Τουρκία ότι με την κίνηση αυτή οι ΗΠΑ θυμίζουν στον τούρκο Πρόεδρο παλιές του αμαρτίες που σχετίζονται με την τράπεζα Halkbank. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τραπεζίτης αυτός είναι ο αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης τουρκικής κρατικής τράπεζας, της Halkbank.

Ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, συνελήφθη από Αμερικανούς πράκτορες σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης. Η αμερικανική δικαιοσύνη τον κατηγορεί για την υπόθεση των παράνομων συναλλαγών με το Ιράν στην οποία εμπλέκεται και ο Ιρανοτούρκος επιχειρηματίας Ριζά Ζαράμπ, ο οποίος είναι επίσης στενός φίλος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ζαράμπ φέρεται να είναι συνέταιρος του γιού και της συζύγου του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας. Ο συλληφθείς Ατίλα φέρεται να είναι ο “ταμίας” του Ταγίπ Ερντογάν. Η σύλληψη κλιμακώνει μια υπόθεση που τροφοδοτεί την ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι οι αμερικανικές αρχές άσκησαν τη δίωξη κατά του Ζαράμπ με «απώτερες σκοπιμότητες». Ο Ζαράμπ συνελήφθη τον Μάρτιο 2016 στο Μαϊάμι.

Οι τούρκοι άρχισαν να νιώθουν σκληρή την πίεση των ΗΠΑ, καθώς ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε: «Δεν υπάρχει σ’ αυτό τίποτε νομικά υγιές και η Τουρκία αντιμετωπίζει μια εντελώς πολιτική σκευωρία».

Ο Τραμπ φαίνεται διατεθειμένος να μην αφήσει τον νεοσουλτάνο Ερντογάν να παίζει τα παιχνίδια του.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/rapisma-tramp-sthn-tourkikh-proklhtikothta-tajidiwtikh-odhgia-apo-tis-hpa-k#ixzz4ctv2LpD6

Exit mobile version