Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δόξα και Τιμή στους Εθνικούς Αγώνες της ΕΟΚΑ

Η συμπλήρωση 62 ετών από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ για την Ένωση (και μόνο αυτή) με την Μητέρα Ελλάδα οδηγεί, συν τοις άλλοις, και σε κάποιες σκέψεις για τους τότε δυνάστες του Κυπριακού Ελληνισμού, τους Άγγλους δημοκράτες – ιμπεριαλιστές.

Με τον ανθελληνισμό να αποτελεί διαχρονικό προσανατολισμό της πολιτικής της, η Μεγάλη Βρετανία δεν παραχώρησε ποτέ την Ελευθερία και το αναφαίρετο δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης στους Έλληνες της Κύπρου. Αντιθέτως, σε αγαστή συνεργασία με την τριάδα Καραμανλή – Αβέρωφ – Μακαρίου, φρόντισε να «χώσει» στο θέμα της Κύπρου την «επιτηδείως» ουδέτερη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα κράτησε στην κατοχή της, ως βάσεις, σημαντικά κυπριακά εδάφη. Οι Άγγλοι ήταν αυτοί που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για τα μετέπειτα προβλήματα της Κύπρου.

Αλλά και κατά την περίοδο στην διάρκεια της οποίας η Κύπρος ήταν κατεχόμενη απ’ αυτούς, οι Άγγλοι έδειξαν αρκετές φορές την ωμότητά τους, ιδίως κατά την διάρκεια του Αγώνα της ΕΟΚΑ. Δίχως τον παραμικρό οίκτο, απαγχόνισαν νέους, δολοφόνησαν εν ψυχρώ άλλους, βασάνισαν σαδιστικά ανακρινόμενους, έκλεισαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (των οποίων υπήρξαν οι εμπνευστές και πρωτεργάτες σε παγκόσμια κλίμακα) άνδρες και γυναίκες πατριώτες, δολοφόνησαν τον 7χρονο μαθητή Δημητράκη Δημητριάδη, έκαψαν άνανδρα ζωντανό τον Γρηγόρη Αυξεντίου και μεταχειρίστηκαν με λύσσα και μίσος όλους όσους αγωνίζονταν για την Ελευθερία της Μεγαλονήσου και την πολυπόθητη Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα.

Οι Κύπριοι Αγωνιστές που άδικα απαγχονίστηκαν από τους Άγγλους δημοκράτες – ιμπεριαλιστές ήταν οι εξής (σε παρένθεση η ημερομηνία εκτέλεσής τους και η ηλικία τους): Μιχαλάκης Καραολής (10/5/1956, 23), Ανδρέας Δημητρίου (10/5/1956, 25), Ιάκωβος Πατάτσος (9/8/1956, 21), Ανδρέας Ζάκος (9/8/1956, 25), Χαρίλαος Μιχαήλ (9/8/1956, 21), Στέλιος Μαυρομμάτης (21/9/1956, 24), Ανδρέας Παναγίδης (21/9/1956, 22), Μιχαήλ Κουτσόφτας (21/9/1956, 22), Ευαγόρας Παλληκαρίδης (13/3/1957, 19).

Οι «αιμοχαρείς δυνάστες» Άγγλοι, όπως τους χαρακτήρισε ο Ανδρέας Πατάτσος, άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα του ανθελληνισμού και της παλιανθρωπιάς τους σε βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού. Τιμώντας σήμερα, αύριο, πάντοτε τον Αγώνα της ΕΟΚΑ και τους πεσόντες για την Ένωση, ας μελετούμε ξανά και ξανά την Ιστορία για να βγάζουμε τα κατάλληλα και εμπεριστατωμένα συμπεράσματα για πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά και για να χαράξουμε την πορεία μας στο παρόν, εμπνεόμενοι από το παρελθόν για νέους μελλοντικούς απελευθερωτικούς αγώνες. Δόξα και Τιμή στους Αγώνες της ΕΟΚΑ!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/doja-kai-timh-stous-agwnes-ths-eoka#ixzz4czD0fmu2

Exit mobile version