Ήδη από το Brexit στο καλοκαίρι του 2016 η Γερμανία φοβάται την περίπτωση αποχώρησης και άλλων χωρών από τη ευρωζώνη αλλά ιδιαίτερα τρέμει το ενδεχόμενο της ολοκληρωτικής κατάργησης του ευρώ μιας και σε αυτή την περίπτωση θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική θέση σε πολλαπλά μέτωπα όπως ο πληθωρισμός, η συναλλαγματική ισοτιμία, και οι εξαγωγές.
Τον τελευταίο καιρό η γερμανική εφημερίδα Die Welt έχει αφιερώσει αρκετά άρθρα σχετικά με το σενάριο του τέλους της ευρωζώνης και της επακόλουθης κατάργησης του ευρώ. Αυτή η αρθογραφία της Die Welt ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί τυχαία, αν γίνει μια γρήγορη ανασκόπηση των γεγονότων περίπου από την αρχή του Brexit το καλοκαίρι του 2016.
1. Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ έφερε απότομο φραγμό στην οικονομική ασυδοσία της Γερμανίας.
Πρώτον ο Τραμπ κατήγγειλε το τεχνητά υποτιμημένο ευρώ κατά παραγγελία της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που ιδιαίτερα βοηθάει τις εξαγωγές της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ. Επιπροσθέτως ο Τραμπ είχε εξαγγέλλει δασμούς εισαγωγών για τα γερμανικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να φτάσει και το 35%, γεγονός που θα κατέστρεφε την υπάρχουσα εξαγωγική οικονομική πολίτικη της Γερμανίας.
Δεύτερον ο Τραμπ έφερε την Γερμανία προ των ευθυνών της για την ορθή καταβολή των αμυντικών της δαπανών.
2. Οι πρόσφατες εκλογές στην Δανία ενισχύουν τον εθνικισμό
Στις 15 Μαρτίου 2017 σημαντική νίκη πετύχαινε το κόμμα του Γκεέερτ Βίλντερς Party for Freedom Partij voor de Vrijheid (PVV) καταλαμβάνοντας είκοσι έδρες και την δεύτερη θέση στις εκλογές της Ολλανδίας. Μετά την απόφαση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη μια σημαντική χώρα-μέλος, η Ολλανδία έρχεται να αμφισβητήσει τα πλεονεκτήματα της παραμονής κάτω από την δυναστεία των Βρυξελλών και του ευρώ.
3. Το 48% των Ιταλών επιθυμούν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Οι Ιταλοί έχουν κτυπηθεί οικονομικά από την χειραγώγηση του ευρώ από την Γερμανία με πιο τρανταχτό αποτέλεσμα την όλο και αυξανόμενη ανεργία σε βάθος δεκαετίας σε μια χώρα που έχει αρκετή βιομηχανική δύναμη. Η Ιταλία είναι με 11,5% η τέταρτη χώρα με την μεγαλύτερη ανεργία στην ΕΕ με πρώτη την Ελλάδα στο 23,1%.
Επιπροσθέτως το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας υποφέρει από μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξης των €360 δισεκατομμυρίων ευρώ με στοιχεία του 2016 με τον ιταλικό τραπεζικό τομέα να αποτελεί το 9% των οικονομικών ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπροσθέτως ο υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ματέο Ρέντζι έχασε το συνταγματικό δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου 2016 που θα έδινε περισσότερες εξουσίες στην Ιταλική κυβέρνηση εις βάρος την Γερουσίας και παραιτήθηκε.
4. Πολύ πρόσφατη έκθεση της Bank of America καταδεικνύει τον πλουτισμό της Γερμανίας εις βάρος των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Στις 3 Μαρτίου 2017 μια έκθεση της Bank of America (BofA) εκφέρει άποψη σχετικά με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στα κράτη-μέλη μια πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης. Δεν είναι η πρώτη σχετική ανάλυση από το συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση οι αναλυτές της BofA τονίζουν ότι το τέλος του ευρώ θα επιφέρει σημαντικές οικονομικές απώλειες στην Γερμανία. Συγκεκριμένα η πρόβλεψη της έκθεσης αναφέρει ότι τα νομίσματα του Ευρωπαϊκού Νότου θα δεχόντουσαν υποτίμηση ενώ το γερμανικό μάρκο είχε σημαντική ανατίμηση έως και 15%! Ως επόμενο ο πληθωρισμός στην Γερμανία θα κάλπαζε και θα υπήρχαν σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στις εξαγωγές τιε Γερμανίας. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό για την Γερμανία, μιας και ανέκαθεν ήταν μια χώρα που βασίζεται σημαντικά στην δύναμη των εξαγωγών της.
Συγκεκριμένα η έκθεση του Αθανάσιου Βαμβακίδη της BofA, αλλά και με προϋπηρεσία 13 χρόνων σε διευθυντικές θέσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμά ότι η Ελληνική Δραχμή θα είχε μια υποτίμηση της τάξεως του 7,5% προς το ευρώ.
Συμπερασματικά η Γερμανία από την πρώτη στιγμή χειραγωγεί την αξία του ευρώ στην συναλλαγματική αγορά έτσι ώστε να μπορεί να εξάγει τα προϊόντα της με ένα μάρκο που θα ήταν αδικαιολόγητα υποτιμημένο. Δηλαδή η Γερμανία δεν άλλαξε την οικονομική της πολιτική με την είσοδο της στην Ευρωζώνη, αντιθέτως χειραγώγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έτσι ώστε το ευρώ να είναι ως ένα εικονικό μάρκο που να ανταποκρίνεται σχεδόν αποκλειστικά στα συμφέροντα της Γερμανικής Οικονομίας εις βάρος όλων των άλλων κρατών μελών, έκτος φυσικά της Αυστρίας. Ας μην ξεχνάμε φυσικά ότι η Γερμανία φοβάται και τις μελλοντικές εξελίξεις στην Γαλλία που έχει καταλάβει την χειραγώγηση του ευρώ εις βάρος της γαλλικής οικονομίας.
Πάντως σε κάθε περίπτωση μια έξοδος από το ευρώ θα πρέπει να γίνει με την Εθνικιστική Κυβέρνηση του Λαϊκού Σύνδεσμου Χρυσή Αυγή έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αξία της Δραχμής με την παράλληλη ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής σε όλο το φάσμα της Ελληνικής Οικονομίας.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ekthesh-bank-of-america-mono-h-germania-tha-upostei-oikonomikh-katastrofh-a#ixzz4dHHeMZUu