Εικόνες από ένα απόλυτα πολυπολιτισμικό μέλλον φαίνεται ότι ονειρεύεται η φιλελεύθερη «Καθημερινή» αν κρίνουμε τόσο από τον τίτλο «Μια συνηθισμένη ημέρα το 2040» όσο (κυρίως) και από το περιεχόμενό του.
Διαβάζουμε χαρακτηριστικά, ανάμεσα σ’ άλλα και τα εξής: «’’Έρχονται τα ρομπότ και μας παίρνουν τις δουλειές’’ καταγγέλει η ΑΔΕΔΥ», «Επικυρώθηκε η Ευρωαφρικανική ένωση», «Το Άγαλμα της ελευθερίας, θύμα τρομοκρατικής επίθεσης». Αυτά είναι μερικά… πρωτοσέλιδα εφημερίδων του 2040, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο πρώτο εργαστήριο για το κοινό μας μέλλον (shared future lab) στη Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία New Wrinkle. Η δραστήρια ομάδα, που αποτελείται από τη Δάφνη Ζουμπουλάκη, τον Γιώργο Διβάνη, τον Στέφανο Νόλλα, τους Κων. Μαχαίρα και Αθανάσιο Κουτσιανά, στοχεύει στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της καινοτομίας στην Ελλάδα. ‘’Δεδομένης της αγωνίας για το μέλλον αλλά και της ανάγκης χάραξης πολιτικών για την πολυπολιτισμική συνύπαρξη, αποφασίσαμε την υλοποίηση ενός εργαστηρίου «πρόβλεψης» του μέλλοντος αξιοποιώντας τη συλλογική νοημοσύνη’’, λέει στην «Κ» ο πρόεδρος Γιώργος Διβάνης, ‘’εξ ου και προσκαλέσαμε διακεκριμένες προσωπικότητες απ’ όλους τους κλάδους’’. Απέναντι στο μέλλον… «είμαστε όλοι ίσοι» προσθέτει ο κ. Jacques Plouin, Γάλλος εμπειρογνώμων στην τεχνική της πρόβλεψης, «μπορούμε να συνδημιουργήσουμε το μέλλον, αν καταλάβουμε καλύτερα τον διπλανό μας». Την πρωτοβουλία υποστήριξαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το υπ. Εσωτερικών».
Η «πολυπολιτισμική συνύπαρξη» είναι το ζητούμενο για την «δραστήρια ομάδα», η οποία φαίνεται ότι είχε στήριξη στην «πρωτοβουλία» αυτή ακόμη και από κρατικούς φορείς. Τα πιο ενδιαφέροντα, όμως, έρχονται στα όσα ακολουθούν, καθώς στην συνέχεια διαβάζουμε τα εξής: «’’Οι πρόσφυγες θα μείνουν στο σύνολό τους στην Ελλάδα, αλλά χωρίς περιθώρια ενσωμάτωσης’’, ήταν μία από τις δυσοίωνες προβλέψεις της δεύτερης ομάδας, που καταπιάστηκε εξαρχής με το προσφυγικό υπό την καθοδήγηση της κ. Ιριάννας Λιανάκη-Δεδούλη. ‘‘Η απαισιοδοξία δικαιολογείται γιατί το άδηλο μέλλον προκαλεί πάντοτε άγχος, πολύ περισσότερο που η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη’’, σχολιάζει ο κ. Plouin, που ωθεί τις ομάδες σε ενδοσκόπηση. ‘‘Αν το σύστημα υγείας, παιδείας και Δικαιοσύνης λειτουργήσει ορθολογικά,κανείς στο μέλλον δεν θα δυσανασχετεί με τους ξένους’’, αντιδρά η Ελληνοαμερικανίδα Αφροδίτη, που διατηρεί πιο αισιόδοξη στάση έναντι της Ελληνικής κοινωνίας. ‘‘Τα ερημωμένα ορεινά χωριά μπορούν να ζωντανέψουν ξανά χάρη σε πρόσφυγες’’, προσθέτει η ίδια.
‘Ο πόλεμος στη Συρία θα τελειώσει, θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της χώρας’’, υπολογίζει ο Αστέρης. Τότε, μπορεί να παλινοστήσουν Σύροι μηχανικοί ή να μεταναστεύουν μαζικά Έλληνες στη Συρία. Οι συμμετέχοντες καταλήγουν ότι τα σενάρια αντανακλούν δικούς μας φόβους. ‘‘Τον ξένο και τον εχθρό τον είδα στον καθρέφτη’’, υπενθυμίζει τον στίχο του Σεφέρη ο Ηρακλής. ‘‘Καλείστε να καταρρίψετε μύθους, όπως αυτόν του Έλληνα που υπερέχει των άλλων ή της «αγίας ελληνικής οικογένειας», για να ξεπεράσετε τους φόβους σας και να διαφοροποιήσετε το μέλλον σας’’, κατέληξε ο κ. Plouin. Η προτροπή του βρήκε ευήκοα ώτα και ακόμη πιο ευφάνταστα μυαλά, τα οποία συνέταξαν νέους τίτλους που ευχόμαστε να φιλοξενήσει η «Καθημερινή» του 2040: ‘‘Γονείς στη Θεσσαλονίκη απαιτούν τη φοίτηση προσφυγόπουλων στα σχολεία της περιοχής τους’’, ‘‘Σύρος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας’’, ‘‘Ελλάδα, η μόνη χώρα χωρίς ρομπότ, προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες’’.»
Η μόνη «δυσοίωνη πρόβλεψη» έγκειται στο αυτονόητο του ότι οι «πρόσφυγες», οι οποίοι εννοείται πως θα μείνουν μόνιμα και «στο σύνολό τους στην Ελλάδα» δεν θα μπορέσουν να ενσωματωθούν, με ό,τι συνεπάγεται φυσικά αυτό, ως προς τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Ένα «σαΐνι», όμως, θεωρεί ότι οι «πρόσφυγες» είναι αυτοί οι οποίοι θα μπορέσουν να δώσουν και πάλι ζωντάνια στα «ερημωμένα χωριά», θυμίζοντας, αν μη τι άλλο, την γνωστή «ατάκα» του Κλιντ Ίστγουντ για τις απόψεις.
Ένα άλλο «σαΐνι» υποστηρίζει ότι όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Συρία τότε θα μπορούν «να μεταναστεύουν μαζικά Έλληνες στη Συρία»! Βεβαίως, αν το… σκεφτεί κανείς, αυτό θα αποτελεί μια λογική εξέλιξη από την στιγμή που «οι πρόσφυγες θα μείνουν στο σύνολό τους στην Ελλάδα» και θα φροντίσουν να δώσουν ζωή στα «ερημωμένα ορεινά χωριά». Με τέτοια δεδομένα τι προοπτική μπορούν να έχουν οι Έλληνες στην Πατρίδα τους; Οπότε μπορούν να μεταναστεύσουν μαζικά στην… Συρία.
Όσο για τους τίτλους που εύχεται η «Καθημερινή» να φιλοξενήσει το 2040, από την δική μας μεριά ευχόμαστε τα έντυπα εκείνης της εποχής να φιλοξενήσουν τίτλους όπως: «Αύριο θα γίνει η ορκομωσία της επανεκλεγείσας Ελληνικής κυβέρνησης στην Αγία Σοφία», «Νέο ρεκόρ αυξήσεων στις γεννήσεις Ελληνόπουλων το προηγούμενο έτος», «Σε μηδενικά επίπεδα πλέον η εγκληματικότητα στην Χώρα», «Το πιο χαμηλό ποσοστό ανεργίας της τελευταίας 20ετίας σημειώθηκε στην Ελλάδα», «Στην δημοσιότητα δόθηκαν τα αρχεία για την μεγάλη σκευωρία του 2013 εναντίον της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Πώς μια πολιτική δίωξη οδήγησε σε βάθος χρόνου στον εκλογικό θρίαμβο της σημερινής κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ena-arthro-sthn-kathhmerinh-kai-to-mellon-ths-chwras#ixzz4dT69acv4