Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής Β’ Αθηνών Ε. Ζαρούλια για την αναγκαία και επιβεβλημένη διάσωση και ανάδειξη των οικιών των Αγωνιστών Μελά και Νικηταρά για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης

Εγκαίνια στην ανακαινισμένη οικία του μέλους του ΚΚΕ και εκτελεσθέντος μετά από σχετική απόφαση του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών για κατασκοπεία εναντίον της Πατρίδος, Νίκου Μπελογιάννη, στη γενέτειρά του Αμαλιάδα, που θα λειτουργεί ως μουσείο, τέλεσε την 27-3-2017, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσία του Πρόεδρου της Βουλής των Ελλήνων Νίκου Βούτση.

Εξάλλου, το Σεπτέμβριο του 2016, ο Κώστας Μπακογιάννης, υπέγραψε ως Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, την ένταξη της οικίας του, δολοφονημένου από τη 17 Νοέμβρη, πατέρα του, Παύλου Μπακογιάννη, στο χωριό Βελωτά του Δήμου Καρπενησίου, στο ΕΣΠΑ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας, προϋπολογισμού 647.746,75 ευρώ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο ενημέρωσης για τη δημοκρατία στην Ελλάδα με την ονομασία «Κέντρο Σύγχρονης Δημοκρατικής Ιστορίας».

Την ίδια ώρα βεβαίως, ετοιμόρροπη είναι η οικία που γεννήθηκε ο Ήρωας της Επανάστασης του Ελληνικού Έθνους το 1821 Στρατηγός Νικήτας Σταματελόπουλος. Ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος είναι ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές επιτυχίας της Ελληνικής Επανάστασης και διαχρονικά ένας αληθινός Εθνικός Ήρωας της Ελλάδος. Η Ελληνική Σημαία που είναι αναρτημένη στα ερείπια είναι το μόνο που θυμίζει ότι στη Νέδουσα, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Καλαμάτας, γεννήθηκε ο Νικήτας Σταματελόπουλος.

Η μεταπολίτευση δεν θέλει ο σημερινός Έλληνας να θυμάται εκείνη την εποποιία της Εθνεγερσίας του 1821 κόντρα στον τούρκο φρικτό δυνάστη. Γι’ αυτό και η οικία του Νικηταρά του Τουρκοφάγου είναι αφημένη στην τύχη της έτοιμη να καταρρεύσει. Δεν έγινε ποτέ εκεί μουσείο να μπορούν να το επισκέπτονται οι μαθητές όλων των βαθμίδων και να δακρύζουν από την αφοσίωση, αυταπάρνηση, θυσία και περηφάνια που είχε δείξει ο Νικηταράς στο όραμα του για μια Ελεύθερη Ελλάδα.

Επιπλέον, καταρρέει ξεχασμένη η νεοκλασσική οικία του Ήρωος του Μακεδονικού Αγώνος Ανθυπολοχαγού (ΠΒ) Παύλου Μελά, στην οδό Τατοΐου 50 στην Κηφισιά. Ποτέ δεν έγινε και εκεί ένα μουσείο που να εξιστορεί ότι από εκείνη την οικία αναχώρησε ένας ακόμη στρατιωτικός ηγέτης της Ελλάδος, ο Παύλος Μελάς για να συνδράμει το 1904 στο δύσκολο έργο της απελευθέρωσης της Μακεδονίας από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες.

Ως εκ τούτου, η Συναγωνίστρια Ελένη Ζαρούλια, βουλευτής Β’ Αθηνών υπέβαλε τις παρακάτω ερωτήσεις στα αρμόδια υπουργεία:

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: «Αναγκαία και επιβεβλημένη η διάσωση και ανάδειξη των οικιών των Αγωνιστών Μελά και Νικηταρά για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης»

Ετοιμόρροπη είναι η οικία που γεννήθηκε ο Ήρωας της Επανάστασης του ελληνικού έθνους το 1821 Στρατηγός Νικήτας Σταματελόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές επιτυχίας της εθνεγερσίας του 1821 και εθνικός ήρωας της Ελλάδος.
Επιπλέον, καταρρέει ξεχασμένη η νεοκλασσική οικία του Ήρωος του Μακεδονικού Αγώνος Ανθυπολοχαγού (ΠΒ) Παύλου Μελά, στην οδό Τατοΐου 50 στην Κηφισιά. Το 2009 το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς κήρυξε την κατοικία του Παύλου Μελά ως Εθνικό Μνημείο. Την ίδια περίοδο και το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το οίκημα διατηρητέο νεότερο μνημείο και αποφασίσθηκε η άμεση εκτέλεση εργασιών στερέωσης, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευσή του. Το 2012 εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού η πλήρης μελέτη αποκατάστασης της οικίας του Παύλου Μελά. Ωστόσο από τότε έως σήμερα παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου και οι εργασίες ανακαίνισης έχουν παγώσει λόγω έλλειψης κονδυλίων και πολιτικής βούλησης.
Με το άρθρο 24 παρ. 1, 6 του Συντάγματος καθιερώνεται αυξημένη προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος, δηλαδή των μνημείων και λοιπών στοιχείων που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και συνθέτουν την ιστορική, καλλιτεχνική και εν γένει πολιτιστική κληρονομιά της Χώρας.

Κατά το Σύνταγμα (άρθρο 24 παρ. 1 και 6) «1. Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. […] 6.Τα μνημεία, οι παραδοσιακές περιοχές και τα παραδοσιακά στοιχεία προστατεύονται από το Κράτος».
Οι διατάξεις  του ν. 3028/2002 (Α΄153) «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», εκτός από τα αρχαία μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, αναφέρονται και στην προστασία ιστορικών τόπων και νεοτέρων μνημείων. Κατά τον ν. 3028/2002, τα μνημεία, ως μαρτυρίες του ανθρώπινου βίου, που αφενός αποτελούν αναγκαίο παράγοντα για τη διαμόρφωση και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των συλλογικών ταυτοτήτων, καθώς και για τη διασφάλιση, χάριν των επερχόμενων γενεών, της ιστορικής συνέχειας και παράδοσης, συνιστούν ουσιώδες στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προστασία της οποίας αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας και συγχρόνως, ενόψει και της διάταξης του άρθρου 24 παρ. 1, 6 του Συντάγματος, ευθύνη και δικαίωμα του καθενός.

Τα ακίνητα πολιτιστικά αγαθά που ανάγονται στους προϊστορικούς, αρχαίους, βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους και χρονολογούνται έως και το 1830, δηλαδή τα αρχαία ακίνητα μνημεία, προστατεύονται από τον νόμο, χωρίς να απαιτείται έκδοση διοικητικής πράξεως για τον χαρακτηρισμό τους. Τα ακίνητα μνημεία που ανάγονται σε περίοδο προγενέστερη των εκάστοτε τελευταίων εκατό ετών χαρακτηρίζονται ως μνημεία με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, λόγω της σημασίας τους, η οποία μπορεί να αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ιστορική αξία τους, όταν πρόκειται για ακίνητο ή χώρο που συνδέεται με την πολιτική ή κοινωνική ή οικονομική ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους ή ορισμένης περιοχής, η δε διατήρησή του συμβάλλει στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης.
Επομένως η αμέλεια της Πολιτείας να αξιοποιήσει και να αναδείξει σε τόπο επισκέψεως για τους μαθητές όλων των βαθμίδων τους ως άνω χώρους μόνο ακούσια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, εφόσον έχουν διατεθεί υπέρογκα ποσά για την ανάδειξη ή ανέγερση άλλων μουσειακών χώρων, που τίποτα δεν έχουν να προσφέρουν ως προς τις προαναφερόμενες προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διατάξεις.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

-Είναι στις προθέσεις σας η κήρυξη και ανάδειξη ως Νεότερου Μνημείου της οικίας που γεννήθηκε ο Ήρωας της Επανάστασης του Ελληνικού Έθνους το 1821 Στρατηγός Νικήτας Σταματελόπουλος στη Νέδουσα Μεσσηνίας, και αν όχι, γιατί;
-Ποια μέτρα θα λάβετε για να πραγματοποιηθούν άμεσα, με χρηματοδοτικούς πόρους, εθνικούς ή ΕΣΠΑ ή άλλων προγραμμάτων της Ε.Ε., όπως το χρηματοδοτικό μέσον «Jessica», οι εργασίες προστασίας, επισκευής και αποκατάστασης των οικιών των δύο αυτών Εθνικών Ηρώων της Πατρίδας μας;
-Είναι στις προθέσεις σας να ενεργήσετε για τη μετατροπή της οικίας του Παύλου Μελά σε μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να διδάσκονται οι νεότεροι για τους αγώνες και τις θυσίες όσων έπεσαν υπέρ πατρίδος;
-Γιατί τα «πολιτιστικά αντανακλαστικά» του Υπουργείου, ενεργοποιούνται άμεσα όταν πρόκειται για προστασία οθωμανικών μνημείων (όπως το προσφάτως καταστραφέν από πυρκαγιά Τζαμί του Βαγιαζήτ), ενώ ακολουθούν την ελληνική γραφειοκρατία όταν πρόκειται για την προστασία και ανάδειξη ελληνικών μνημείων;

Αρ. Πρωτοκόλλου: 4919
Αθήνα, 7/04/2017
Η ερωτώσα Βουλευτής
Ελένη Ζαρούλια
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/koinovoulio/view/erwthsh-gia-thn-anagkaia-kai-epibeblhmenh-diaswsh-kai-anadeijh-twn-oikiwn-t#ixzz4dq3GJ0X1

Exit mobile version