Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας

Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας

Τον Μάρτιο του 2017 η Ρωσία και η Κίνα σύσφιξαν την οικονομική τους συνεργασία με την εκατέρωθεν εγκατάσταση τραπεζικών παραρτημάτων στην Μόσχα και το Πεκίνο με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη διευκόλυνση των διακρατικών τους οικονομικών συναλλαγών σε εμπορικό και επενδυτικό επίπεδο.

Στις 27 Μαρτίου 2017 το έγκριτο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik ανέφερε ότι εγκαινιάστηκε ένα νέο παράρτημα μιας κινεζικής εμπορικής τράπεζας στη Ρωσία με δυνατότητα άμεσου συμψηφισμού διατραπεζικών συναλλαγών (Clearing Bank) στο ρενμινμπί (renminbi), δηλαδή στο νόμισμα της Κίνας. Υπενθυμίζουμε για λόγους ευκρίνειας ότι το γιουάν (yuan, ¥) είναι η κύρια αριθμητική μονάδα του ρενμινμπί, δηλαδή σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο η στερλίνα είναι το ρενμινμπί και η λίρα είναι το γιουάν.

Αναλυτικά η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (Industrial and Commercial Bank of China – ICBC) ξεκίνησε επίσημα να λειτουργεί ως μια τράπεζα που θα μπορεί να εκκαθαρίζει οικονομικές συναλλαγές σε κινεζικά γιουάν στην Ρωσία. Αυτό σημαίνει μια εξαιρετικά στενή οικονομική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, μιας και για παράδειγμα επιταγές που θα προσκομίζονται προς εκκαθάριση στο κινεζικό παράρτημα στην Ρωσία δεν θα χρειάζεται να μεταφέρονται στην Κίνα για πιστοποίηση της εγκυρότητας της οικονομικής συναλλαγής. Πιο απλά αυτό σημαίνει ότι η Κίνα αποκτά πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα στην ρωσική αγορά από την μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης για την ολοκλήρωση των οικονομικών συναλλαγών της.

Παράλληλα και η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είχε ανοίξει στα μέσα του Μαρτίου 2017 το δικό της παράρτημα στο Πεκίνο. Αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός μιας και είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία ανοίγει ένα αντιπροσωπευτικό τραπεζικό παράρτημα σε άλλη χώρα.

Οι παραπάνω κινήσεις της Ρωσίας και της Κίνας θα διευκολύνουν σημαντικά την ήδη εύρωστη διακρατική εμπορική δραστηριότητα τους. Για παράδειγμα μόνο τον Ιανουάριο του 2017 σύμφωνα με την κινεζική κρατική φορολογική διοίκηση ο εμπορικός  κύκλος εργασιών μεταξύ Κίνας και Ρωσίας αυξήθηκε κατά 34% τον Ιανουάριο, με τις διμερείς συναλλαγές να ανέρχονται στο ποσό των σε $6,55 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αναλυτικά οι εξαγωγές της Κίνας προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 29,5% αγγίζοντας τα $3,41 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι εισαγωγές της από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 39,3% ή αντίστοιχα σε $3,14 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή σύνολο $6,55δις δολάρια.

Άρα αυτή η εγκατάσταση αντιπροσωπευτικών τραπεζικών παραρτημάτων εκατέρωθεν στην Κίνα και την Ρωσία ενισχύει σημαντικά την απεξάρτηση αυτών χωρών από το δολάριο των ΗΠΑ για χρήση σε διεθνείς συναλλαγές. Παράλληλα θα μπορούσε να βοηθήσει και στην σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών για το ρούβλι και το γιουάν έναντι του αμερικανικού δολαρίου, εάν αυτό φυσικά κριθεί ότι θα ευνοεί την Ρωσία και την Κίνα. Επιπροσθέτως οι δύο χώρες σκέπτονται να εντατικοποιήσουν τις συναλλαγές τους και σε χρυσό στο άμεσο μέλλον, όπως είχε δηλώσει πέρσι σε μια επίσκεψη του στην Κίνα ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Σεργκεί Σβέτσοβ.

Φυσικά αυτή η συνεργασία έχει άμεση θετική προέκταση και στις υπόλοιπες χώρες του οργανισμού BRICS, που αποτελείται από την Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότιο Αφρική. Υπενθυμίζουμε ότι η ομάδα κρατών της BRICS έχουν συστήσει την δική τους παγκόσμια αναπτυξιακή τράπεζα το 2014, που αποτελεί και αντίπαλο δέος για την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Συμπερασματικά αυτή η κίνηση της Ρωσίας και της Κίνας ανταγωνίζεται την αμερικανική τραπεζική αγορά στην κύρια δραστηριότητα της η οποία είναι η παροχή συναλλαγματικών υπηρεσιών σε παγκόσμια κλίμακα. Δηλαδή το δολάριο, αν και δεν τηρεί τον κανόνα του χρυσού, είναι σήμερα το παγκόσμιο νόμισμα (world currency) το οποίο χρησιμοποιείται για εμπορικές συναλλαγές σε όλο τον κόσμο.

Όμως εάν στο μέλλον οι χώρες των BRICS αποφασίσουν να εδραιώσουν ένα δικό τους συναλλαγματικό δίκτυο και νόμισμα με βάση τον κανόνα του χρυσού για την εγκαθίδρυση της νομισματικής εμπιστοσύνης, τότε το δολάριο που όπως προαναφέρθηκε δεν τηρεί τον κανόνα του χρυσού θα χάσει τον κύριο λόγο που δεν δημιουργεί σήμερα υπερπληθωρισμό και πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού στις ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/enischush-ths-oikonomikhs-sunergasias-metaju-rwsias-kai-kinas#ixzz4dvLeeFBU

Exit mobile version