Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Συμμαχία με την Αλ Κάιντα επιδιώκει το ISIS: Βαριές οι απώλειες των τρομοκρατών σε Συρία και Ιράκ – BINTEO

Συμμαχία με την Αλ Κάιντα επιδιώκει το ISIS: Βαριές οι απώλειες των τρομοκρατών σε Συρία και Ιράκ - BINTEO

Το Ισλαμικό Κράτος διαπραγματεύεται με την αλ Κάιντα μια πιθανή συμμαχία ανάμεσά τους, καθώς τα ιρακινά στρατεύματα σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους τζιχαντιστές του στη Μοσούλη, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουι.

Ο Αλάουι είπε ότι έλαβε την πληροφορία αυτή χθες από πληροφορημένες πηγές, τις οποίες δεν κατονόμασε. «Η συζήτηση έχει αρχίσει. Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος ανάμεσα σε εκπροσώπους του Μπαγκντάντι και του Ζαουάχρι», πρόσθεσε, αναφερόμενους στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του ΙΚ, και τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, τον ηγέτη της αλ Κάιντα.

Το Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε όταν στελέχη της αλ Κάιντα αποσχίστηκαν το 2014. Οι δύο οργανώσεις δίνουν μάχη για νεοσύλλεκτους, χρηματοδότηση και την ηγεσία του τζιχάντ, του ιερού πολέμου. Ο Ζαουάχρι έχει επικρίνει επανειλημμένα το ΙΚ για τις βάρβαρες μεθόδους του, που συμπεριλαμβάνουν αποκεφαλισμούς, πυρπολήσεις, σταυρώσεις κ.ά.

Δεν είναι σαφές το πώς ακριβώς οι δύο οργανώσεις μπορεί να συνεργαστούν, σύμφωνα με τον Αλάουι. Το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος στη Μοσούλη και έχει απολέσει το μεγαλύτερο μέρος της ιρακινής επικράτειας που είχε καταλάβει, όμως συνεχίζει να κατέχει τις πόλεις Κάιμ, Χαουίτζα και Ταλ Αφάρ στο Ιράκ, όπως και τη Ράκα, τη de facto πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» του, στο έδαφος της Συρίας.

Ακόμη κι αν το ΙΚ χάσει όλα τα εδάφη του στο Ιράκ, προειδοποίησε ο Αλάουι, δεν θα πάψει να αποτελεί απειλή. «Δεν μπορώ να δω το Ισλαμικό Κράτος να εξαερώνεται», ανέφερε ο Αλάουι. «Θα συνεχίσουν να υπάρχουν πυρήνες εν υπνώσει, που θα διασπείρουν το δηλητήριό τους σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Συρία: Υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού ετέθη η στρατηγικής σημασίας πόλη Σόραν, στην περιοχή της Χάμα.

Πηγές των ανταρτών ανέφεραν ότι η επιχείρηση των στρατευμάτων της Δαμασκού συνοδεύτηκε από σφοδρές αεροπορικές επιδρομές ρωσικών μαχητικών. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο της επίθεσης και ανακοίνωσαν ότι έπληξαν μαχητές του Μετώπου αλ-Νούσρα.

Βορειότερα, η διαδικασία εκκένωσης αμάχων συνεχίζεται, στον απόηχο της αιματηρής επίθεσης σε κονβόι στην περιοχή αλ-Ρασντίν, στο Χαλέπι. Τουλάχιστον 126 άνθρωποι έπεσαν νεκροί, μεταξύ των οποίων πάνω από 60 παιδιά. Αρκετοί από τους επιζώντες της επίθεσης νοσηλεύονται σε πρόχειρες εγκαταστάσεις στο Ιντλίμπ.

Μετά από πολλές ώρες αναμονής, οικογένειες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στα σιιτικά χωριά Κεφράγια και αλ-Φούα έφτασαν στο Τζιμπρίν, κοντά στο Χαλέπι. Τα δύο χωριά της επαρχίας του Ιντλίμπ βρίσκονται υπό πολιορκία από δυνάμεις των ισλαμιστών ανταρτών.

Νέα επίθεση κατά της Παλιάς Πόλης της Μοσούλης εξαπέλυσαν οι ιρακινές δυνάμεις, σε μια προσπάθεια να απωθήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την πόλη.

Η Μοσούλη που είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ, έπεσε στα χέρια των σουνιτών μαχητών του ISIS το 2014 αλλά οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακαταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της στην επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους έξι μήνες. Ωστόσο, τον τελευταίο μήνα δεν έχει σημειωθεί σχεδόν καμία πρόοδος, καθώς οι τζιχαντιστές κρατούν την πυκνοκατοικημένη Παλιά Πόλη στη δυτική Μοσούλη. Τα άρματα μάχης και τα βαρέα οχήματα των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον τομέα αυτό λόγω των πολύ στενών δρόμων.

Άνδρες της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Ιράκ προωθήθηκαν την Κυριακή κατά 200 μέτρα και πλησίασαν πιο κοντά στο τέμενος αλ Νούρι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού. Το τέμενος αυτό είναι συμβολικής σημασίας επειδή από εκεί ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάνι αυτοανακηρύχθηκε ηγέτης του αυτοαποκαλούμενου “χαλιφάτου”.

Ένας λοχαγός της ομοσπονδιακής αστυνομίας είπε ότι η σημερινή προώθηση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες και ότι οι στρατιώτες μάχονται τους τζιχαντιστές από σπίτι σε σπίτι. «Οι μοτοσικλετιστές αυτοκτονίας είναι πλέον το αγαπημένο όπλο του Ισλαμικού Κράτους μέσα στην Παλιά Πόλη», εξήγησε, προσθέτοντας: Πρέπει να προσέχουμε το κάθε σπίτι για να αποφύγουμε τους βομβιστές που επιτίθενται με μοτοσικλέτες φορτωμένες με εκρηκτικά.

Σημειώνεται πως περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στην Παλιά Πόλη ενώ τουλάχιστον 300.000 έφυγαν αφότου ξεκίνησε η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, τον Οκτώβριο.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/summachia-me-thn-al-kainta-epidiwkei-to-isis-baries-oi-apwleies-twn-tromokr#ixzz4ehnG6DRe

Exit mobile version