Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η λαϊκή τέχνη και η διαφύλαξη της Εθνικής Ταυτότητας

Η λαϊκή τέχνη και η διαφύλαξη της Εθνικής Ταυτότητας

Πίνακες, κεντήματα, όπλα και παλάσκες, έργα  αργυροχοΐας και γλυπτά, ακόμη και χοροί αλλά και τραγούδια, όλα αποτελούν μορφές λαϊκής τέχνης. Η λαϊκή τέχνη αναδύθηκε και άνθησε στα σκληρά χρόνια της τουρκοκρατίας, ως μια πηγαία δημιουργία του ελληνικού λαού, με σκοπό την αντίσταση στα ήθη των Οθωμανών και την διαφύλαξη της Εθνικής Ταυτότητας των Ελλήνων.

Η λαϊκή τέχνη χαρακτηρίζεται από αγνότητα, αυθορμητισμό και ειλικρίνεια, ενώ οι αυστηρές γραμμές, η απλότητα στο σχέδιο και τα γεωμετρικά σχήματα ανάγονται ευθέως στην κλασσική αρχαιότητα. Φυσικά, το γεγονός ότι η λαϊκή τέχνη φέρει ατόφιες τις παραδόσεις του ελληνικού λαού φαίνεται ακόμη και από την θεματολογία, με  τον φυτικό και ζωικό διάκοσμο, με γοργόνες, ήρωες και πολεμιστές, με αποτύπωση σκηνών πολεμικών αλλά και καθημερινών και οικογενειακών.

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η τέχνη του λαού αποτελεί μια μορφή τελετουργίας, με σκοπό το μέλλον να μείνει πιστό στο παρελθόν με την μεσολάβηση του παρόντος. Η λαϊκή τέχνη αποτελεί το ποτάμι της παράδοσης που μεταφέρει τις αξίες και τα ανώτερα ιδανικά από τους προγόνους στους απογόνους, γι’ αυτό και η σημασία της είναι εξέχουσα.

Κρίνοντας ωστόσο από την σημερινή εποχή, παρατηρείται ο αφανισμός των λαϊκών έργων και το κυριότερο: οι νέοι δεν τραγουδούν πλέον δημοτική ποίηση, οι σύγχρονες κατοικίες αποτελούν δείγματα νεοπλουτισμού και ξενομανίας, ενώ το ελληνικό αστικό τοπίο χαρακτηρίζεται από ημιτελείς πολυκατοικίες και φωτεινές επιγραφές.

Δυστυχώς, το ευτελές και το αναλώσιμο έχει επιβληθεί στην καθημερινότητα του Νεοέλληνα, με πολλαπλές θλιβερές συνέπειες. Τα προϊόντα μαζικής παραγωγής εξαφανίζουν το αισθητικό κριτήριο του Έλληνα για το ωραίο, το αγαθό και το αληθές. Ακόμα, χάνεται η μοναδικότητα και η απλότητα προς όφελος της τυποποίησης και της ευκολίας. Τέλος, σταματά σταδιακά αυτή η τελετουργία, η μεταφορά δηλαδή των εθνικών πολιτισμικών αξιών από την προηγούμενη γενιά στην επόμενη.

Χρέος λοιπόν κάθε πολίτη με εθνικό φρόνημα και αισθητική καλλιέργεια είναι η διάσωση, η διαφύλαξη και η συνέχιση της λαϊκής παράδοσης και τον σχετικών μορφών τέχνης, ώστε αξίες όπως η ευθύτητα, η περηφάνεια, η μεγαλοψυχία και το θάρρος να παραμένουν ζωντανές και να μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά. 

Αντεπίθεση

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-laikh-technh-kai-h-diafulajh-ths-ethnikhs-tautothtas#ixzz4emlWtRBF

Exit mobile version