Κλιμάκιο συναγωνιστών από τις Τ.Ο. Μεγάρων και Δυτικής Αττικής έδωσαν το παρόν στην τοπική εορτή του Αι Γιαννιού του χορευταρά στα Μέγαρα. Οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής έγιναν δεκτοί με iδιαίτερη ικανοποίηση από τον κόσμο που εξέφρασε τα καθημερινά του προβλήματα σε τοπικό επίπεδο και μη. Η Χρυσή Αυγή θα σταθεί και πάλι αρωγός στον Έλληνα πολίτη που δεινοπαθεί από την αδιαφορία ενός ανάλγητου και ανθελληνικού κράτους.
Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή για την τοπική εορτή: Στο βορειοδυτικό άκρο της πόλης των μεγάρων βρίσκεται η εκκλησία του Αι-Γιάννη του Γαλιλαίου (χορευταρά), ένας θρύλος αναφέρει ότι στο σημείο που βρίσκεται τώρα η Αγία Τράπεζα του Αι-Γιάννη βρισκόταν ένα πηγάδι. Το νερό του πηγαδιού είχε έντονες διεγερτικές ιδιότητες! Λέγεται μάλιστα ότι το νερό αυτό ονομαζόταν λαβονέρι! Κατά τα πρώτα χρονιά της τουρκοκρατίας οι Τούρκοι και οι Τουρκάλες έπιναν νερό από αυτό το πηγάδι και πολλαπλασιάζονταν υπερβολικά! Κάτι έπρεπε να γίνει κάπως έπρεπε να κλείσει το πηγάδι. Οι Μεγαρίτες πήγαν στο πάσα της Κορίνθου και του ζήτησαν να κλείσουν το πηγάδι γιατί από μέσα έβγαιναν δαιμόνια και να χτίσουν από πάνω μια Εκκλησία. Ο τούρκος πασάς που δεν του άρεσε η ιδέα να χτίσουν Εκκλησία, για να κάνει την άδεια που τους έδινε άχρηστη τους είπε: με τον όρο να τελειώσετε μέσα σε μια μέρα.
Όλο το χωριό δούλεψε και τα υλικά μεταφέρονταν από χέρι σε χέρι, ξεκίνησαν από τα χαράματα και κάπου εκεί το απόγευμα τελείωσε το χτίσιμο της Εκκλησίας. Οι νέες κοπέλες από την χαρά τους χόρεψαν ένα χορό γύρω από την Εκκλησία (ο χορός αυτός είναι με τα χεριά χιαστί με κινήσεις που θυμίζουν τους ψαράδες που σέρνουν την τράτα, γι’ αυτό και ονομάστηκε: Χορός της Τράτας. Οι ρίζες αυτού του χορού βρίσκονται στην αρχαιότητα είναι ο χορός των πεπλοφόρων παρθένων που χόρευαν προς τιμή της θεάς Δήμητρας. Κατά μια άλλη εκδοχή είναι ο αρχαιοελληνικός κύκλιος χορός, όπως παριστανόταν στην ασπίδα του Αχιλλεύς). Καθιερώθηκε από τότε ο χορός να γίνεται κάθε τρίτη μέρα μετά την Ανάσταση, επειδή το χτίσιμο της εκκλησίας έγινε εκείνη την ημέρα με της κοπέλες που χορεύουν να φοράνε τις παραδοσιακές στολές των Μεγάρων.
Επίσκεψη του βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης Αντώνη Γρέγου στην κεντρική αγορά Θεσσαλονίκης
Ο συναγωνιστής Α. Γρέγος παρευρέθηκε στην περιφορά του επιταφίου του Ιερού Ναού Αγ. Μηνά και του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα είχε την τιμή να μεταφέρει τον επιτάφιο.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/drasthriothtes-topikwn655#ixzz4emlzJPhr