Ένα νέο επικοινωνιακό τρικ μονοπωλεί τα ειδησεογραφικά δελτία που ακούει στο όνομα «πλεόνασμα», μια λέξη που στα αυτιά των ανίδεων φαντάζει σαν κάτι θετικό. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Αν θέλουμε να καταλάβουμε τι πραγματικά σημαίνει ο όρος πλεόνασμα (στη συγκεκριμένη περίπτωση πρωτογενές) θα πρέπει να ξέρουμε ότι αποτελεί τη διαφορά των κρατικών εσόδων και εξόδων χωρίς να υπολογίζονται τα τοκοχρεολύσια δανείων. Έτσι λοιπόν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% κάνοντας την κυβέρνηση να πανηγυρίζει και το χορό να σιγοντάρει σύσσωμος ο συστημικός τύπος που τη στηρίζει, θεωρώντας πως κάποιοι θα πιστέψουν πως η οικονομία πηγαίνει καλά.
Αν παραλληλίσουμε την κρατική (και σε καμία περίπτωση εθνική) οικονομία με την οικονομία ενός νοικοκυριού θα δούμε το εξής. Το πλεόνασμα που δημιουργείται σε μια οικογένεια με μείωση των δαπανών και ορθή διαχείριση των οικονομικών μπορεί να αποταμιευτεί ή να δοθεί στην κατανάλωση ανεβάζοντας την οικονομική ευμάρεια. Στην περίπτωση του κράτους όμως το πλεόνασμα δεν είναι κάτι που προέκυψε από ορθή διαχείριση, αλλά από πλήρη διακοπή συντάξεων, πληρωμών προς τρίτους, δημοσίων επενδύσεων και γενικά παύσης πληρωμών προς την πραγματική οικονομία.
Αν λοιπόν υπήρχε πλεόνασμα που θα μπορούσε να διανεμηθεί τότε θα σήμαινε πως μια ευημερούσα οικονομία ανταποδίδει τους κόπους της ξανά στην κοινωνία μέσω έργων, παιδείας, πολιτισμού και κοινωνικών παροχών. Τίποτα από όλα αυτά δε θα συμβεί, απλά το πλεόνασμα θα διοχετευτεί στη μαύρη τρύπα του χρέους προς τέρψη των τοκογλύφων που φτάνουν όλο και πιο κοντά στο στόχο τους. Την παντελή αδυναμία αποπληρωμής και τη ληστεία του πραγματικού πλούτου της χώρας.
Στη σημερινή μέγγενη των μνημονίων ο εντελώς λανθασμένος και τυχοδιωκτικός πανηγυρισμός της κυβέρνησης έχει τα εξής αποτελέσματα. Φυσικά το ΔΝΤ ξέρει ότι τέτοια πλεονάσματα θα φθίνουν πλέον αφού η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων απλά θα πάψει να αποδίδει καρπούς. Από τη μεριά του μιλάει για ανάπτυξη, αλλά με όρους ενός άκρατου και επιθετικού καπιταλισμού. Από την άλλη μεριά Σόιμπλε και λοιποί αυτοεπιβεβαιώνονται και δηλώνουν πως εφόσον επιτεύχθηκαν τέτοιου ύψους πλεονάσματα η συζήτηση για το χρέος είναι περιττή. Φυσικά και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πως το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα αιματηρών θυσιών και σε καμία περίπτωση αποτέλεσμα σωστής διαχείρισης και υγιούς ανάπτυξης, την οποία σε τελική σε ανάλυση δεν επιθυμούν ούτε οι ίδιοι.
Διαβάστε την συνέχεια στο xamak.gr
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/to-pleonasma-o-ikeths-upourgos-kai-o-paralogismos-twn-arithmwn#ixzz4fA18qJtI