7 χρόνια μετά την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων στην Υγεία και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην αγωνία της να επιδείξει έργο, μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα εξήγγειλε το περιβόητο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ. Όλα έγιναν αιφνιδιαστικά και χωρίς διαβουλεύσεις με τους ειδικούς στην Υγεία. Πάνω στο άγχος τους να παρουσιάσουν έργο από την μία στους ‘’θεσμούς’’ και από την άλλη στον λαό οδηγούνται στην νομοθέτηση ενός αναχρονιστικού συστήματος που υποβαθμίζει κι άλλο την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.
Βασικοί πυλώνες του σχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.) είναι ο οικογενειακός ιατρός και οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.). Πάνω στην βιασύνη τους και για να μην ξοδέψουν χρήματα, σεβόμενοι τις μνημονιακές δεσμεύσεις τις οποίες θα καταργούσαν με ένα νομοσχέδιο ενός άρθρου, παραδίδουν ακόμα και σε μη ιατρούς την υγεία του Έλληνα πολίτη. Θα επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις αλλά και σε μαίες να συνταγογραφούν ιατρικές εξετάσεις. Το επιστημονικό έργο των φαρμακοποιών και των μαιών δεν είναι αυτό. Προσφέρουν στην υγεία των πολιτών με διαφορετικό τρόπο από αυτόν, που για λόγους οικονομίας εξαναγκάζονται να αναλάβουν.
Τα ΠΕΔΥ καταργούνται για να γίνουν ΤΟ.Μ.Υ., κυματοθραύστες της αθρόας προσέλευσης των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία στην ουσία. Όχι κέντρα προσφοράς πρώτων βοηθειών υγείας. Μάλιστα πρέπει να λειτουργούν με ψίχουλα και με ανύπαρκτο προσωπικό. Ακόμα και μετά τις προσλήψεις προσωπικού που εξαγγέλλεται, οι εργαζόμενοι σε αυτά δεν θα επαρκούν για την σωστή και ασφαλή λειτουργία τους. Δεδομένου ότι προβλέπεται το τεράστιο ποσό των 52.000 ευρώ ετησίως για κάθε ΤΟ.Μ.Υ. που επαρκεί για μισθοδοσία 3 υπαλλήλων! Μάλιστα ακόμα δεν έχει αποφασισθεί τι θα γίνει με το εργασιακό καθεστώς των ήδη εργαζομένων ιατρών στα υπό κατάργηση ΠΕ.ΔΥ. Και μιλάμε και για τις ήδη τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο έτερος πυλώνας της Π.Φ.Υ. είναι ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού. Μόνο που δεν διάβασαν καλά το πρόγραμμα Υγείας που έχει εξαγγείλει η Χρυσή Αυγή. Μάλλον έχουν μείνει στα οράματα για την υγεία του λαού που είχε ο Στάλιν. Μόνο που τότε δεν υπήρχαν εξειδικευμένοι ιατροί και ο Παθολόγος ασχολούνταν με το σύνολο των περιστατικών. Ελπίζουμε να μην ξαναεφαρμόσουν, δίκην οικονομίας την χρήση της ίδιας σύριγγας για όλους τους νοσηλευόμενους, όπως στα σοβιετικά νοσοκομεία. Τότε οι περισσότεροι ‘’σύντροφοι’’ έγιναν φορείς ηπατίτιδας και …..Δεν υπήρχε το AIDS ευτυχώς. Αντί λοιπόν κάθε Ελληνική οικογένεια να έχει τον οικογενειακό ιατρό της, άλλο για παθολογικά περιστατικά, για τα παιδιά, για τον καρδιοπαθή, πνευμονοπαθή, θυρεοειδοπαθή, ασθενή με αγγειακά ή ρευματικά νοσήματα, θα έχει τον ένα και μοναδικό οικογενειακό υπεριατρό που θα είναι γενικός ιατρός και δευτερευόντως παθολόγος.
Καλός και χρήσιμος ο ειδικός γενικός ιατρός και ο παθολόγος, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον πιο εξειδικευμένο συνάδελφό του. Κάθε τέτοιος ιατρός θα αναλάβει 2000 άτομα. Δηλαδή για έναν δήμο όπως π.χ. οι Αχαρνές (105.000 κάτοικοι απογραφή 2011) θα χρειαστούν 53 ιατροί. Και αν κάποιος καρδιοπαθής, πνευμονοπαθής χρειαστεί ιατρό, όχι για παθολογικό πρόβλημα αλλά για το χρόνιο (π.χ. καρδιολογικό πνευμονολογικό, ρευματολογικό, νευρολογικό) πρόβλημά του, πρέπει να χάσει χρόνο να πάει πρώτα στον οικογενειακό ιατρό. Αν αυτός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ‘’ειδικό’’ πρόβλημα (δεν μιλάμε για μία ίωση ή μία γαστρίτιδα) πρέπει να τον παραπέμψει στον ειδικό. Μόνο και μόνο τότε θα μπορεί μέσω της ασφάλειάς του να εξετασθεί από τον ειδικό. Αλλιώς αν πάει άμεσα στον ειδικό για το πρόβλημα ιατρό του, θα πρέπει να παρακάμψει το σύστημα, οπότε θα πάει ιδιωτικά.
ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ! ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΥΡΙΖΕΟΙ! Και το χειρότερο; Αν παραπέμπει εύκολα ο γενικός ιατρός, ίσως πέσει σε δυσμένεια! Τέλος, και η πρόσβαση σε δευτεροβάθμιες-τριτοβάθμιες μονάδες υγείας (δημόσια νοσοκομεία) θα γίνεται κατόπιν εντολής του οικογενειακού ιατρού. Εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά. Και ποιος θα κρίνει το ‘’επείγον’’ του περιστατικού; Οι οικείοι του ασθενούς; Με την μη ιατρική ιδιότητα και την ευαισθησία του ότι πρόκειται για τον δικό τους άνθρωπο; Για να μεταβούν με άγχος σε τμήμα Επειγόντων του νοσοκομείου και εκεί αν κριθεί μη επείγον να γυρίσει πίσω, οποιαδήποτε ώρα, για να πάει στον δηλωμένο οικογενειακό ιατρό.
Να αντιμετωπισθεί από αυτόν και αν και μόνο τότε κριθεί μη αντιμετωπίσιμη η κατάστασή του, να πάρει εντολή να ξαναγυρίσει στα επείγοντα; Τραγικό μέχρι επικίνδυνο για όλους μας. Λοιπόν, με προχειρότητες και τσιγκουνιές δεν κτίζεται μία δυνατή Π.Φ.Υ, ούτε ένα Σύστημα Υγείας για τον λαό στο οποίο οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούν να προσφέρουν έργο.
Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να πάρει πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο. Θα επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση στην Π.Φ.Υ. και, κρατώντας μακρυά από αυτή τους νέους ιατρούς, τους στέλνει στο εξωτερικό. Ξοδεύει η κοινωνία μας να σπουδάσουν ιατροί και αντί να τους αξιοποιήσουμε, τους στέλνουμε στο εξωτερικό όπου κατ΄ ομολογία τους, τους περιμένουν με ανοικτές αγκαλιές τα ξένα νοσηλευτικά ιδρύματα, εκθειάζοντας την κατάρτισή τους. Αίσχος! Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, τα σπουδάζουμε για να θεραπεύουν τους ξένους!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΛΕΠΟΥΡΗΣ, Καρδιολόγος
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/schedio-nomou-gia-thn-prwtobathmia-frontida-ugeias-ena-grammatio-tou-suriza#ixzz4fHnDEZDg