Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ελένη Ζαρούλια: Ακόμα μια κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για τον “εξωδικαστικό συμβιβασμό” – ΒΙΝΤΕΟ

YouTube Poster

Η βουλευτής Β΄ Αθηνών επιτέθηκε από βήματος Βουλής στην συγκυβέρνηση Σύριζα – Ανέλ για το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το οποίο δεν προστατεύει τους Έλληνες πολίτες από τα κοράκια της τοκογλυφίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση:

Η Χρυσή Αυγή, έχοντας πλήρη συναίσθηση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και της επιτακτικής ανάγκης να βρεθεί μία αξιόπιστη και εφαρμόσιμη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, τήρησε εξαρχής και σε όλη την διάρκεια της επεξεργασίας του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου στις συνεδριάσεις της επιτροπής, μία στάση υπεύθυνη, επιχειρώντας να διαπιστώσει εάν όντως οι προτεινόμενες διατάξεις ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των επιχειρηματικών και επαγγελματικών κλάδων της αγοράς για θεσμοθέτηση ενός βιώσιμου σχεδίου διευθέτησης οφειλών.

Δυστυχώς όμως, όπως προέκυψε από την διεξοδική ανάλυση των επιμέρους άρθρων, από τις τοποθετήσεις, τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις των εκπροσώπων των φορέων, αλλά και από τις ανεπαρκείς τοποθετήσεις και απαντήσεις των κυβερνητικών βουλευτών στις συνεδριάσεις της επιτροπής, το ίδιο το νομοσχέδιο περιέχει ελλείψεις, ασάφειες, αοριστίες και πλήθος προβληματικών διατάξεων, οι οποίες εν τέλει αναιρούν και ακυρώνουν τον επιδιωκόμενο σκοπό  του.

Στη σκιά λοιπόν, των νέων μέτρων καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο που αφορά τον εξωδικαστικό – κατ΄ ευφημισμό – συμβιβασμό για την ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων προς Ταμεία, Εφορίες και Τράπεζες. Αν αυτή η χρονική συγκυρία δεν επιβεβαιώνει την αρχική μας τοποθέτηση, αν η επιβολή νέων βαρύτερων μέτρων από τους ξένους δανειστές δεν συνιστούν όλα αυτά παραδοχή των όσων εμείς διατυμπανίζουμε τόσο καιρό, τότε τι είναι; Ήδη από την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής είχαμε δηλώσει με σαφήνεια ότι αυτό το νομοσχέδιο, αφενός αφορά ελάχιστες μόνον επιχειρήσεις, εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει, ως προς την ένταξη στη ρύθμιση, αφετέρου αυτές οι ελάχιστες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν δεν θα καταφέρουν παρά να τηρήσουν με συνέπεια την ρύθμιση για λίγους μόνο μήνες.

Και αυτό είναι η λογική ακολουθία, διότι όταν μια κοινωνία στενάζει και της χορηγείται ως σανίδα σωτηρίας μια υποτιθέμενη ευνοϊκή ρύθμιση χρεών -και θα το εξηγήσω παρακάτω αυτό-, την στιγμή που δεν διαφαίνεται ούτε σαν ιδέα η ανάπτυξη στη χώρα, αντιθέτως η φορολογική επιδρομή μετά βεβαιότητας θα είναι τέτοιου ύψους, που δεν θα αντέξει κανείς, είναι δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν θα εκπέσουν της ρύθμισης.

Το χειρότερο όμως είναι ότι με τα νέα μέτρα που θα έλθουν και θα ψηφίσετε και ας υποστηρίζει το αντίθετο ο πρωθυπουργός, άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που δεσμευόσαστε έναντι του ελληνικού λαού, την ίδια ώρα που έχετε υποταχθεί στα ξένα κέντρα που σας κατευθύνουν, με τα νέα αυτά μέτρα λοιπόν, θα καταδικάσετε την Ελλάδα σε ένα 4ο μνημόνιο.

Η αλήθεια είναι ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι προβληματικές και ως προς τις προϋποθέσεις που θέτουν για την ένταξη των επιχειρήσεων στη ρύθμιση και ως προς τη θέση του οφειλέτη έναντι του πιστωτή του, δηλαδή των τραπεζών. Έχει λοιπόν ενδιαφέρον πριν μπούμε στην ουσία του νομοσχεδίου, να σταθούμε λίγο στην συνάντηση του κ. Δραγασάκη με τους τραπεζίτες. Να πω στο σημείο αυτό για να αρθούν οι όποιες εντυπώσεις δημιουργήθηκαν στη επιτροπή, όταν η κυβέρνηση κατηγόρησε την ΝΔ ότι είναι με το κεφάλαιο και υποστηρίζει τις τράπεζες, το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση με τα πρόσωπα στα οποία έχει χορηγήσει ήδη αμνηστία με την εξεταστική που αφορούσε τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ. Σε απόλυτη σύμπραξη κυβέρνηση και αντιπολίτευση και με μόνη φωνή αντίδρασης τη φωνή της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ απεφάνθησαν ότι ουδέν παράνομο διεπράχθη και ουδεμία ζημία έλαβε χώρα.

Και αυτό φυσικά δεν ήταν άνευ ανταλλάγματος. Τα ΜΜΕ στη συνέχεια σας επιβράβευσαν. Η δουλικότητά σας, η απόλυτη υποταγή σας, η παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας παρουσιάζεται πια από τα Μέσα ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Και αυτό είναι το δραματικό! Τα ΜΜΕ προβάλλουν το γεγονός ότι ήρθε ένα «μνημόνιο ευρωπαϊκών θεσμών», ένα άλλο επώδυνο για τον ελληνικό λαό πακέτο μέτρων, ένα κείμενο σε αγγλική γλώσσα απευθείας από το ΔΝΤ ως μια πράξη διαδικαστική, την οποία η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί και να μην επιδείξει ουδεμία ουσιαστική αντίσταση. Αυτό όμως που θέλετε να επιτύχετε είναι να κάνετε τον Έλληνα πολίτη να αισθανθεί δουλοπάροικος μιας κατά τα λοιπά ενωμένης Ευρώπης. Εμείς σας λέμε ότι δεν θα το επιτύχετε όσο και αν προσπαθείτε. Διότι ο Έλληνας έχει αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό και την υποταγή σας αυτή θα την αποδοκιμάσει όταν έλθει η ώρα!

Πολύς λόγος έχει γίνει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο διαμορφώθηκε στο 3,2% του ΑΕΠ. Το παράδοξο είναι πως την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, έλεγε ότι το πλεόνασμα, βάσει του ορισμού του προγράμματος ανήλθε στο 4,2% του ΑΕΠ. Υπάρχει μια ασάφεια τελικά ως προς το ύψος του πλεονάσματος. Ανεξαρτήτως αυτού ωστόσο, κανείς δεν αναφέρει ότι τα νέα μέτρα φέρνουν περικοπές 2% επί του ΑΕΠ, με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις το 2019 και «πετσόκομμα» του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ το 2020. Ναι μεν  η Ελλάδα εμφανίζει πλεόνασμα, πλην όμως έχει το υψηλότερο χρέος μακράν των υπολοίπων κρατών μελών, στο 179% του ΑΕΠ.

Φαινομενικά όλα όσα αναφέρω δεν έχουν καμία σχέση με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Επί της ουσίας όμως, είναι ο πυρήνας του νομοσχεδίου. Συζητάμε πως θα «σωθούν» χιλιάδες επιχειρήσεις, σε μια οικονομία που καταρρέει. Δεν θα σωθούν, απλά θα τους δοθεί μια μικρή παράταση. Ακόμη και αυτή η παράταση μας λέτε εσείς εδώ ότι θα δοθεί μόνον αν εμφανίζουν θετική χρήση την τελευταία τριετία. Ήρθαν οι φορείς και δήλωσαν ότι είναι πρακτικά ανέφικτο να βρεθούν επιχειρήσεις με θετική χρήση από το 2013 έως το 2016. Είναι δυνατόν μια επιχείρηση να είναι κερδοφόρα το ένα έτος και το επόμενο να έχει τελματώσει; Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα έπρεπε να αφορούν ανθρώπους που αγωνιούν την τελευταία 7ετία, μετά βίας επιβιώνουν και προσπαθούν να αντέξουν την μνημονιακή λαίλαπα. Δεν βρέθηκαν οι επιχειρήσεις εκτεθειμένες έναντι των τραπεζών και των ταμείων σε μια νύχτα. Συνεπώς η προϋπόθεση της τριετίας δεν μπορεί παρά να καταλαμβάνει ελαχιστότατες επιχειρήσεις.

Η πρόταση της Χρυσής Αυγής είναι ή να καταργήσετε αυτόν τον όρο του άρθρου 3 ή να το τροποποιήσετε, αυξάνοντας το χρονικό περιθώριο αντί δηλαδή να υπάγονται οι προβληματικές επιχειρήσεις των τελευταίων τριών ετών, να μπορούν να επωφεληθούν από τον παρόντα νόμο επιχειρήσεις της τελευταίας επταετίας. Κάτι που επίσης πρέπει να επισημανθεί είναι ότι υπάρχει ανάγκη να απαλειφθεί ο περιορισμός του καταλόγου των διαμεσολαβητών και να ενταχθούν όλοι οι πιστοποιημένοι διαμεσολαβητές για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, εκτός από τους συντονιστές, που είπατε σήμερα ότι θα αυξηθούν.

Είναι δεδομένο ότι το νομοσχέδιο πάσχει…

Διότι με μια προσεκτική μελέτη και ανάλυση των επιμέρους άρθρων, συνάγεται το συμπέρασμα ότι το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου αποκλείει μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων και οφειλετών από την δυνατότητα να ενταχθούν στην προτεινόμενη ρύθμιση. Ιδίως δε όσον αφορά στο θέμα των κόκκινων αγροτικών δανείων τα οποία έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα της εξαθλίωσης και της οικονομικής καταστροφής την πλειοψηφία των ασχολούμενων με τους κλάδους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, το παρόν σχέδιο νόμου δεν παρέχει στους υπερχρεωμένους αγρότες και κτηνοτρόφους ούτε την ελάχιστη προστασία που προβλέπει για τους ελεύθερους επαγγελματίες η παράγραφος 21 του άρθρου 15, αποκλείοντάς τους παντελώς από κάθε δυνατότητα ευνοϊκής και βιώσιμης ρύθμισης των οφειλών τους. Αντίθετα, ασκούσαμε από την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα ότι αφορά άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως νομικούς, οικονομολόγους, αλλά δεν ακούσαμε τίποτε για τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Είπε και κάτι άλλο άθελά της η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το παρόν νομοσχέδιο αφορά τις “μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις”, για να το διορθώσει αμέσως και να πει “μικρές και μεσαίες”! Γλώττα λανθάνουσα τα αληθή λέγει… Μας αποκάλυψε άθελά της ότι κατ’ ουσίαν αυτοί που θα ωφεληθούν εν τέλει θα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις!

Συν τοις άλλοις παρατηρείται μια προσπάθεια αλλοίωσης νομικών εννοιών, για να μην πω ουσιαστικά κατάργησης του Αστικού Κώδικα και αναφέρομαι στο άρθρο 1 περίπτωση (γ) που δίδετε τον ορισμό του συνοφειλέτη: Στην έννοια του συνοφειλέτη περιλαμβάνεται και ο εγγυητής. Το δικαίωμα διζήσεως είναι βασική αρχή του Αστικού Κώδικα και η παραίτηση του εγγυητή εξ αυτού έχει κριθεί παράνομη με αποφάσεις δικαστηρίων. Το να αγνοείτε επιδεικτικά αυτές τις αποφάσεις, επειδή τα νομοσχέδιά σας έρχονται έτοιμα βάσει του αγγλικού δικαίου, συνιστά τουλάχιστον παραβίαση της ανεξαρτησίας των εξουσιών και μια τάση επιβολής επί της δικαστικής εξουσίας. Αυτό προκύπτει και από μια άλλη διάταξη, κάναμε λόγο για αυτή στην επιτροπή, αλλά είναι σκόπιμο να αναφερθεί πάλι. Προβλέπεται ορθώς, στο άρθρο 13, η δυνατότητα αναστολής των καταδιωκτικών μέτρων σε όσους οφειλέτες έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στην ρύθμιση. Χορηγείται όμως το δικαίωμα στους πιστωτές, άρθρο 13 παράγραφος 4 τελευταίο εδάφιο, να ζητήσουν άρση της αναστολής των καταδιωκτικών μέτρων και το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να την ακολουθήσει χωρίς την δυνατότητα απόκλισης.

Σε ένα άλλο σημείο του νομοσχεδίου, χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπ’ όψιν η οικονομική συγκυρία της χώρας, αλλά και ο πραγματικός σκοπός των διατάξεων, ορίζεται μεταξύ άλλων ότι αναβιώνουν οι οφειλές εφόσον ο οφειλέτης δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του έναντι του δημοσίου. Είναι βέβαιο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι περισσότερες αν όχι όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες θα ενταχθούν στην εν λόγω ρύθμιση, παρά μόνο στις αρχικές δόσεις και εν συνεχεία θα εκπέσουν της ρυθμίσεως. Το μόνον βέβαιο είναι ότι οι τρέχουσες οφειλές, τα πάγια έξοδα αυτών των επιχειρήσεων, αλλά και η ανάγκη κάλυψης μέσα από την επαγγελματική δραστηριότητα των βασικών βιοτικών αναγκών των επαγγελματιών θα τις οδηγήσει σε ασφυκτική οικονομική πίεση και εν τέλει κάθε προσπάθεια ένταξης στην ρύθμιση θα καταλήξει άνευ αντικειμένου. Πρέπει να τονιστεί ότι κατ’ ουσίαν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν συνιστούν “εξωδικαστική” ρύθμιση οφειλών, εφ’ όσον καθιστούν υπεύθυνα τα Πολυμελή Πρωτοδικεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι οι γραφειοκρατικές διατυπώσεις, η εμπλοκή των δικαστικών αρχών σε μία διαδικασία η οποία εν τέλει μόνο κατ’ όνομα ονομάζεται «εξωδικαστική» και τα κριτήρια επιλεξιμότητας τα οποία θέτουν αυτόματα εκτός ρύθμισης την μεγάλη πλειοψηφία των ενδιαφερομένων οφειλετών, αποτελούν μερικούς μόνο από τους λόγους που πρόκειται να καταστήσουν στην πράξη επισφαλείς, ανεφάρμοστες και αναποτελεσματικές τις προτεινόμενες διατάξεις.

Συνοψίζοντας αυτό που η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ υποστηρίζει και είναι πάγια θέση μας, είναι ότι οι πολιτικές που ακολουθείτε καθιστούν αυτής της φύσεως τα νομοσχέδια σε τυπικές διατάξεις που δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής.  Εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και είναι υπαγορευόμενες από τα ξένα αφεντικά.

Διατηρούν τον Έλληνα φορολογούμενο σε μια δέσμια κατάσταση έναντι των τραπεζών, των ταμείων με υψηλές ασφαλιστικές απαιτήσεις και του δημοσίου που επιβάλλει υπέρογκη φορολόγηση. Το λυπηρό είναι ότι όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις εξαντλούν την αυστηρότητα τους στον Έλληνα φορολογούμενο και επιφυλάσσουν για τον κάθε παράτυπο μετανάστη αγνώστων στοιχείων ευνοϊκή μεταχείριση.

Η μόνη λύση για να ανακουφιστεί η ελληνική κοινωνία από τα αιματηρά φορολογικά μέτρα των μνημονίων, είναι μία κυβέρνηση εθνική, η οποία θα θέσει σαν πρώτη προτεραιότητα το καλό της Πατρίδος και ΟΛΩΝ των Ελλήνων!

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/Elenh-Zaroylia-Akoma-mia-koroidia-tou-Syriza-to-nomosxedio-gia-ton-ekswdika#ixzz4fRzVsHwK

Exit mobile version