Κάθε έρευνα η οποία βλέπει το φως της δημοσιότητας δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επιβεβαιώνει την εφιαλτική εικόνα που έχουν δημιουργήσει για την Ελλάδα και τον Λαό της εφτά χρόνια συνεχούς μνημονιακής πολιτικής. Αυτό κάνει και η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα, με αφορμή την παρουσίαση των συστάσεών της για τα εργασιακά δικαιώματα στην ευρωζώνη.
Με βάση στοιχεία για το 2015, στην Ελλάδα καταγράφεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος φτωχοποίησης και απομόνωσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, καθώς το 35,7% του πληθυσμού απειλείται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Η Ελλάδα αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» και στο ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις, κατηγορία στην οποία ανήκουν περισσότεροι από ένας στους πέντε πολίτες (22,2%).
Οι μοναδικές χώρες στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκονται σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα σε αυτές τις δύο μετρήσεις είναι δύο μέλη του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Τα στοιχεία φανερώνουν παράλληλα τις αδυναμίες του κράτους πρόνοιας, καθώς η Ελλάδα είναι ουραγός στην ευρωζώνη όσον αφορά την επίδραση των κοινωνικών παροχών στην καταπολέμηση της φτώχειας.
Η επίδραση των κοινωνικών δαπανών – πλην συντάξεων – υπολογίζεται μόλις στο 4,1%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ευρωζώνη το 2015 ήταν υπερδιπλάσιος, ανερχόμενος στο 8,5%. Η αδυναμία αντιμετώπισης της ένδειας έρχεται παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ξόδευε αναλογικά περισσότερα χρήματα σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας από 14 άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης – ανάμεσά τους η Γερμανία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το 2015 οι δαπάνες της ελληνικής γενικής κυβέρνησης για κοινωνική προστασία ήταν ισοδύναμες με το 20,5% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν 20,1%. Τα κενά του κοινωνικού κράτους επεκτείνονται και στον χώρο της Υγείας, με το 12,3% του πληθυσμού να δηλώνει πως δεν έλαβε ιατρική περίθαλψη την οποία είχε ανάγκη.
Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη. Το μοναδικό μέλος του ευρώ όπου καταγράφηκε χειρότερο ποσοστό ήταν η Εσθονία, με 12,7%. Τέλος, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα εισοδηματικής ανισότητας στη νομισματική ένωση.
Χαρακτηριστικά, το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είχε εισοδήματα εξίμισι φορές μεγαλύτερα από το φτωχότερο 20%. Μεγαλύτερο χάσμα στην κατανομή εισοδημάτων εντός ευρωζώνης καταγράφηκε μόνο στη Λιθουανία (7,5 φορές) και στην Ισπανία (6,9 φορές).
Η Ελλάδα είναι επί χρόνια η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και νεανικής ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βεβαίως, την ίδια στιγμή που περισσότεροι από ένας στους τρεις Έλληνες βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας και όσων αυτή συνεπάγεται, η όποια ευαισθησία του κράτους και των διαφόρων ανεξέλεγκτων ΜΚΟ εξαντλείται μόνο στους λαθρομετανάστες, οι οποίοι βαφτιζόμενοι συλλήβδην και δίχως εξαιρέσεις ως «πρόσφυγες» μπορούν, δια στόματος Μουζάλα, να έχουν δικαιώματα τα οποία αναρίθμητοι συμπατριώτες μας δεν μπορούν ούτε καν να διανοηθούν.
Και με δεδομένο ότι η καταγεγραμμένη φτώχεια των μνημονιακών χρόνων όχι μόνο θα διατηρηθεί, αλλά θα αυξηθεί κι άλλο στα επόμενα έτη, αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε ως πού μπορεί να φτάσει η ζοφερή αυτή κατάσταση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/nea-stoicheia-sok-deichnoun-oti-perissoteroi-apo-enas-stous-treis-ellhnes-b#ixzz4fXk6s8vW