Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Μαίνονται αδιάκοπα οι επιθετικές ενέργειες ηλεκτρονικού πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας στη Βαλτική

Με δόλωμα την αποστολή F-35 στην Εσθονία προσπαθούν τα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη να αναλύσουν την Ρωσική αεράμυνα

Μια εκατέρωθεν προσπάθεια ανάλυσης και απόκτησης της ηλεκτρομαγνητικής υπογραφής αμερικανικών F-35 από τα ρωσικά ραντάρ και αντίστοιχα της ηλεκτρομαγνητικής υπογραφής των ρωσικών ραντάρ από κατασκοπευτικά αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη συνέβη πρόσφατα στους ουρανούς της Εσθονίας και πάνω από την Βαλτική Θάλασσα.

Πριν από μόνο λίγες μέρες, στις 25 Απριλίου 2017, δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ διατάχθηκαν να μεταβούν στην αεροπορική βάση Αμάρι που βρίσκεται κοντά στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου εκεί και θα σταθμεύσουν για αρκετές εβδομάδες παίρνοντας μέρος σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα πλαίσια της αποστολής Baltic Air Policing.

Αυτή η τακτική τοποθέτηση των αμερικανικών μαχητικών στην Εσθονία είναι μια κίνηση που αδικαιολόγητα ενισχύει ακόμη πιο πολύ την παράταιρη παρουσία του ΝΑΤΟ σε αυτή την χώρα της Βαλτικής. Υπενθυμίζουμε ότι στην Εσθονία, δηλαδή πάρα πολύ κοντά στην Ρωσική επικράτεια, από τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν καταφθάσει αρκετά άρματα μάχης M1A2 Abrams και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Bradley. Το Abrams M1 είναι αντίστοιχο του Leopard 2 και το Bradley είναι στην ίδια κατηγορία με το ΤΟΜΑ Κένταυρος της ΕΛΒΟ.

Όμως το πιο σημαντικό σημείο της αποστολής των F-35 στην Εσθονία ήταν η απόκτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής των ρωσικών ραντάρ, ιδιαίτερα αυτών που εδράζονται στον νευραλγικό θύλακα των στρατιωτικών βάσεων του Καλίνινγκραντ, όπως για παράδειγμα το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης Voronezh, την 25η ναυτική πυραυλική ταξιαρχία Donskoye, την 152α πυραυλική ταξιαρχία Chernyakhovsk και την 3η Ταξιαρχία Αεράμυνας. Υπενθυμίζουμε ότι το Καλίνινγκραντ απέχει μόνο 500 χιλιόμετρα και βρίσκεται νοτιοδυτικά της Εσθονίας.

Συγκεκριμένα τα F-35 συνοδεύονταν όχι μόνο από το σύνηθες ιπτάμενο τάνκερ KC-135 Stratotanker που επιτελεί χρέη ανεφοδιασμού αλλά και από τρία κατασκοπευτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ τύπου Boeing RC-135, δύο αμερικανικά και ένα βρετανικό. Αναλυτικά τα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη ήταν ένα RC-135 Combat Sent που η κύρια αποστολή του είναι να συλλέγει πληροφορίες εκπομπών αντίπαλων συστημάτων ραντάρ που επιχείρησε πάνω από την Εσθονία και ένα RC-135 Rivet Joint που η κύρια αποστολή του είναι να αναλύει όλα τα τηλεπικοινωνιακά σήματα (Signals Intelligence – SIGINT) που λαμβάνουν οι δέκτες του και να εντοπίζει τις συντεταγμένες στόχων ενδιαφέροντος, όπως τοποθεσίες συστοιχιών πυραυλικών συστημάτων, που επιχείρησε κοντά στο Καλίνινγκραντ.

Τα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη συνοδευόντουσαν και από ένα ακόμη RC-135 Airseeker (τύπου Rivet Joint) της βρετανικής RAF.

Συμπερασματικά η άφιξη των F-35 ήταν στην ουσία ένα δόλωμα επειδή σίγουρα δεν θα περνούσε απαρατήρητη η πτήση τους από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας. Και έτσι η ευκαιρία παρατήρησης των F-35 από τη Ρωσία ήταν μια αντίστοιχη αναμενόμενη ευνοϊκή περίσταση για την αμερικανική πλευρά για να μπορέσει να ανιχνεύσει και να καταγράψει τις εκπομπές των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας.

Η απόκτηση της ηλεκτρομαγνητικής υπογραφής των αντίπαλων αισθητήρων ραντάρ και αεροσκαφών­ εξασκείται αδιάλειπτα ιδιαίτερα από τις μεγάλες δυνάμεις, επειδή ανέκαθεν προσδίδει σημαντικά στρατηγικά και τακτικά πλεονεκτήματα.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-apokthsh-ths-hlektromagnhtikhs-upografhs-twn-antipalwn-oplwn-anekathen-pr#ixzz4g02DKaae

Exit mobile version